Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Recent Posts

Friday, 31 December 2010

ROTI GORENG


Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Dah lama teringin nak mencuba buat roti goreng ni.  Kalau di sini, roti goreng ni diusahakan untuk dijual sebagai makanan frozen.  Intinya selalu memang kacang merah.  Anak-anak pun memang suka.  Resepi dah ditelek-telek dari beberapa sumber.  Akhirnya buat keputusan ikut resepi yang dijumpai dari blog Ijan-Findland ni tapi Naz ubah suai sikit ikut kehendak Naz.  Jadi siapa yang nak tengok resepi asal boleh rujuk sini.


Ini roti goreng inti kacang merah...

ROTI GORENG
Sumber : Naz's CUTE OVEN, SMALL KITCHEN


Bahan-bahan :
2 cawan tepung roti/ tepung gandum
2 Tbsp margarine yang dicairkan
2 Tbsp susu pekat manis
1 Tbsp gula
1 tsp garam
1/2 cawan air suam
1/2 paket yis segera (lebih kurang 2 tsp yis segera)

Ini roti goreng inti sambal bilis..

Cara-cara :
1.  Larutkan garam dan gula di dalam air suam.  Kemudian masukkan marjarin, susu pekat manis dan juga yis ke dalam larutan.  Biarkan 30 minit hingga larutan yis kembang(nampak berbuih-buih).
2.  Di dalam mangkuk yang mengandungi tepung, masukkan larutan ini sambil menguli hingga sebati.  Sekiranya perlu, tambah sedikit demi sedit air suam lagi hingga mendapat doh yang tidak melekat di tangan.  Biarkan doh naik dua kali ganda.
3.  Tumbuk doh untuk membuang angin.  Bulat-bulatkan doh seberat 50 gm dan isikan dengan inti pilihan anda.  Biar doh ini naik lagi sekali.
4.  Panaskan minyak dan goreng atas api perlahan.  Balik-balikkan biar masak sekata.  Angkat dan boleh dihidangkan.

NOTA :
Kalau buat double adunan ni, boleh dapat banyak roti goreng ni.  Goreng roti separuh masak(warnanya kuning cair je), dan sejukkan.  Kemudian simpan di dalam plastik atau bekas dan boleh disimpan di dalam peti ais.  Bila nak makan, just keluarkan dan goreng hingga betul-betul masak sepenuhnya.  Ingat!! Api perlahan jer tau!

Thursday, 30 December 2010

DAGING GORENG KICAP


Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Resepi yang mudah.  Pejam mata pun boleh buat kan..(betul ke pejam mata boleh buat ni?? Nanti terbakar pulak tangan..AMARAN!!!  JANGAN MEMASAK SAMBIL MEMEJAM MATA TAU!!  Karang ada pulak yang saman Naz sebab cakap pejam mata pun boleh memasak).

DAGING GORENG KICAP

Sumber : Naz's CUTE OVEN, SMALL KITCHEN

Bahan-bahan :
400 gm daging lembu (basuh, hiris & gaul dengan garam dan kunyit)
1 labu bawang besar (dimayang)
4 biji bawang merah *}
3 ulas bawang putih * } (ditumbuk bersama)
2 inci halia *               }
3 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji cili merah (dihiris)
4 biji kentang (kupas kulit, basuh & hiris)
1/2 cawan kicap manis
2 Tbsp sos tiram
4 Tbsp sos tomato
1/2 cawan air
Minyak masak

Cara-cara :
1.  Panaskan minyak di dalam kuali.  Goreng kentang hiris.  Angkat dan ketepikan.  Kemudian goreng pula daging.  Angkat dan ketepikan.
2.. Tinggalkan sedikit minyak lebihan menggoreng tadi di dalam kuali cukup untuk menumis.  Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bahan tumbuk dan juga bawang besar.  Biarkan layu dan naik baunya.
3.  Masukkan sos tiram, kicap manis, sos tomato dan juga air.  Biar sebati dan menggelegak.
4.  Masukkan kentang goreng dan daging goreng tadi bersama hirisan cili merah.  Kaup balikkan di dalam kuali hingga sebati.  Tutup api.  Hidangkan bersama nasi putih.

Wednesday, 29 December 2010

KACANG BOTOL GORENG TAUCU


Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Resepi ringkas, cepat dan mudah..Semuanya ringkas-ringkas je Naz masak sebab kena berlumba dengan masa sewaktu baby Maisarah Hani tidur.

KACANG BOTOL GORENG TAUCU

Sumber : Naz's CUTE OVEN SMALL KITCHEN

Bahan-bahan :
10 batang kacang botol (hiris tapi jangan nipis sangat)
1 batang lobak merah (hiris)
1 biji bawang besar (dimayang)
3 ulas bawang putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris memanjang)
1 biji cili merah (hiris)
2 Tbsp taucu
1/2 tsp gula (optional)
1/4 cawan air
Minyak masak untuk menumis

Cara-cara :
1.  Panaskan minyak  di dalam kuali.  Masukkan hirisan bawang besar, bawang putih, halia dan juga cili merah.  Biar hingga layu.
2.  Masukkan taucu dan juga air.  Masukkan lobak merah dan juga kacang botol.  Biar hingga sayuran layu sikit.  Rasa masakan.  Sekiranya terlalu masin boleh tambah sikit air atau masukkan 1/2 sudu teh gula.
3.  Siap untuk dihidang.

SUP TULANG LEMBU


Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Keadaan cuaca yang sejuk akibat hujan yang turun mencurah-curah tanpa henti ni buat perut rasa lapar je.  Pekena sup tulang yang panas-panas dalam cuaca macam ni memang sedap.  Dapat pulak kalau makan dengan nasi yang panas dilengkapi dengan sambal belacan..fuuuhhhhh..terangkat!!

Jadi seperti biasa resepinya di bawah yer..

SUP TULANG LEMBU
Sumber : Naz's CUTE OVEN SMALL KITCHEN


Bahan-bahan :
Beberapa kerat tulang lembu
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
4 inci halia
10 biji lada hitam (boleh tambah lagi jika suka)
Rempah 4 sekawan (kayu manis,bunga lawang,buah pelaga,bunga cengkih)
1 atau 2 sup bunjut
2 - 3 cawan air (boleh adjust ikut keperluan)
2 biji kentang
2 biji buah tomato (optional)
1 biji limau nipis
Minyak masak untuk menumis

Untuk hiasan :
Daun sup
Daun bawang
Bawang goreng

Cara-cara :
1.  Tulang lembu dibersihkan dan dipotong kecil.  Masukkan ke dalam periuk bersama air dan rebus di atas dapur hingga dagingnya empuk.
2.  Sementara itu tumbuk lada hitam bersama bawang merah, bawang putih dan juga halia bersama.
3.  Apabila daging telah empuk, tumis bahan tumbuk bersama rempah 4 sekawan di dalam kuali.  Apabila telah layu dan naik baunya, masukkan bahan tumis ini ke dalam periuk rebusan tulang tadi bersama dengan sup bunjut.  Biarkan sebati dan masukkan garam.
4.  Kupas kulit kentang dan potong 4.  Masukkan ke dalam sup dan biar hingga empuk.
5.  Basuh dan potong 4 buah tomato.  Masukkan ke dalam sup.  Tunggu hingga layu sedikit dan tutup api.

Cara menghidang :
Masukkan sup tulang ke dalam mangkuk hidangan.  Taburkan hirisan daun sup dan daun bawang beserta bawang goreng.  Perahkan sedikit jus limau nipis.  Sedia untuk dihidang.

Tuesday, 28 December 2010

ASAM REBUS IKAN


Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Wah!  Lamanya bercuti.  Blog pun dah bersawang ni..hehehe..  Okey tak nak membebel panjang-panjang..  Resepi Asam Rebus Ikan ni, mak yang ajar cara membuatnya.  Kalau di rumah Naz, menu ni memang kegemaran hubby, my son dan Naz sendiri.  Jadi kepada sesiapa yang tidak pernah memasaknya dan ingin mencuba, diucapkan selamat mencuba resepi yang simple sangat ni..

ASAM REBUS IKAN

Sumber : Naz's CUTE OVEN, SMALL KITCHEN

Bahan-bahan :
3 ekor ikan kembung (boleh diganti dengan ikan lain seperti ikan tenggiri atau ikan parang)
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
10 biji cili padi (tambah atau kurangkan mengikut citarasa)
2 inci kunyit
2 inci belacan
2 batang serai
2 keping asam gelugur
5 batang bendi (boleh tambah lagi sekiranya suka)
2 - 3 cawan air

Cara-cara :
1.  Ikan disiang, dibasuh dan ditoskan.
2.  Tumbuk atau kisar cili padi, bawang merah, bawang putih, kunyit dan juga belacan.  Masukkan ke dalam periuk bersama air dan serai yang diketuk. 
3.  Didihkan di atas dapur.
4.  Bila kuah mendidih, masukkan ikan dan asam gelugor.  Rasakan garamnya.
5.  Masukkan pula bendi yang telah dibasuh. Biar seketika hingga bendi kelihatan layu sedikit.  Tutup api dan hidangkan bersama dengan nasi.

NOTA :
Resepi ini dikategorikan sebagai resepi sihat sebab memasaknya dengan kaedah merebus saja.  Lagipun tiada penggunaan minyak di dalam resepi ini..  Sesuai sangat untuk yang ingin berdiet cara sihat..

Tuesday, 7 December 2010

SALAM MAAL HIJRAH


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


Pejam celik, pejam celik, dah masuk tahun baru(Tahun Hijrah). Jadi di sini, atas kesempatan yang ada, diucapkan SALAM MAAL HIJRAH kepada semua rakan-rakan blog, pengunjung-pengunjung blog serta mereka yang mengenali diri ini. Semoga berlalunya tahun lalu membawa banyak kegembiraan kepada kita dan hadirnya tahun baru ini memberi keinsafan dan kesyukuran kepada kita semua kerana masih dipanjangkan usia...

Sunday, 5 December 2010

MUFFIN COKLAT YANI


Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Untuk minum petang hari ini, Naz buat muffin coklat resepi dari Kak Yani(My Resipi). Dah nama pun Muffin Coklat Yani, tentulah tuan empunya resepi orang yang bernama Yani tu kan..
Resepi untuk muffin ni dah pernah letak dulu.. Jadi boleh rujuk di sini atau klik jer pada nama Kak Yani niii..
Suka buat muffin ni sebab tekstur di bahagian atas muffin ni bila sejuk agak crunchy sikit. Lagi pun membuatnya cukup senang. Tak payah pakai mixer. Semua bahan dikacau-kacau je.
Naz dapat 15 biji muffin dengan adunan ini.

NASI LEMAK


Assallamualaikum dan salam sejahtera.


Sarapan pagi ni buat nasi lemak dengan sambal tumis sotong kering. Resepi Naz dah pernah letak dulu. Klick je pada nama makanan di atas tu ye untuk melihat resepi.
Cuma kali ini, sotong kering tu Naz rendam selama 4 jam sahaja. Tidak seperti sebelum ini, 6 jam Naz rendam sotong tu dalam air abu. Saja jer nak buat ujikaji. Hasilnya sotong tetap lembut dan boleh digigit selepas dimasak(tak macam tayar basikal lah) dan ada rasa kenyal-kenyal sikit. Tidak seperti yang dulu tu, bila direndam 6 jam memang lembut betul.
Jadi terpulanglah nak rendam lama mana. Kalau suka yang betul-betul lembut, rendamlah 6 jam. Tapi kalau suka rasa sotong tu biar ada liat-liat sikit, rendamlah dalam masa 4 jam sahaja. Okey kalau nak tengok cara merendam dan melembutkan sotong kering rujuk di sini.


TAG DARI KAK ATIE

Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Hari ni baru berjaya menyiapkan tag dari kak Atie ni. Sorry lah kak Atie, lambat sikit menyiapkannya sebab dua tiga hari ni busy sikit.. Anyway tq sebab tag Naz.. Ingat jugak kak Atie pada Naz insan yang kerdil ni..(kuang..kuang..kuang..jiwang pulak).
Okey, soalan dan jawapannya ada di bawah..

1. Bagi 3 makanan yg korang paling suka dan sila bagi specific nama makanan tersebut and the way you like it.
~ Masak lemak cili api
~ Sambal belacan
~ Nasi goreng tom yam


2.2 jenis air apa yg korang paling suker?
a) Air limau nipis
b) Air batu kosong


3.Which type of food yg korang prefer,pilih 3... malay,chinese,japanese,westren,italian,mexican,arabian?
~ Malay..western..and japanese


4.Apa makanan yg korang paling expert masak?dlm kata lain,xyah tgk resepi tp at the same time bila org lain rasa,org akan kata 'wah!gila sedap'
~ Masak lemak cili api laaaa... Nak letak lagi satu boleh?? Mee rebus(tp x pernah letak pun lagi resepi di blog hehehe..)


5.Semahal mana korang bayar tuk makanan korang?
~ Yang ni sama macam kak Atie kot..hehehe..sebab memang kalau bab makan, hubby yang bayar.. Dah tu kalau makan, memang selalu dengan hubby, dialah yang bayar ye tak.. Tapi idok lee sampai makan ari ni, pastu kena puasa seminggu ker, sebulan ker sebab kena potong budjet hehehe..


6.Beri nama restorant favourite.apa makanan kt situ yg paling sedap?
~ Kalau di sini, restorant Noodle Station. Menunya, nasi goreng tomyam(tapi idok leee selalu..Kalau hubby ajak je baru pergi..sebab yang nak kuar duit pun dia..lagi pun Naz ni tak cerewet bab makan..janji rasanya tak pelik dan sedap serta bersih gerai. Gerai makanan panas yang biasa tu pun pergi jugak.. alaaa..warung tepi jalan tu).
- Kalau keluar dari sini, suka pergi restoran Ayam Penyet.. Macam wajib je pergi every time menghala ke Selatan bila nak balik rumah mak..sebab di sini tak ada restoran tu. Menunya nasi putih dengan ayam penyet laaa dan tak tinggal sambal belacannya yang pedas gilossss...


7.Ayam,kambing,lembu,itik,burung puyoh,burung wak2,rusa,landak,merpati,ayam denak.mana satu yg korang suker?klu korang ada suke yg lain aku xlist,bgtau je la.
~ For sure ayam... Daging lembu pun makan gak.. Ikan pun makan gak tp nengok dimasak macam mana..


8.Restorant/cafe pertama korang dating bersama pasangan anda?dan mkn/minum apa?klu korang ingat la kan?
~ Ngak ingat sebab tak tau start bila berdating.. Before that kalau jumpa bukan sebab dating tapi atas urusan kelab(AJK lah gamaknya niii..)


9.Apa makanan yg selalu remind korang trhadap pasangan korang?kenapa?
~ Soto ayam... Sebab my hubby memang suka makanan yang berasaskan sup-sup ni. Dulu first time nak cuba masak, hubby mintak tolong ajarkan macam mana nak masak sup ayam dan buat soto(masa tu Naz dalam pantang anak sulung). Lepas daripada tu sehingga sekarang kalau nak makan soto atau nasi ayam, hubby yang tawar diri nak masak dan dia boleh masak untuk tetamu.. Sampai mak mertua my hubby(my mom leee..), dah tau kalau menu soto nak buat ari tu di rumah mak, mesti menantu dia yang akan masak.


10.Klu pegi umah orang,korang brharap org tue hidang apa?
~ Entah tak pernah pulak berharap cam tu tp kalau masa datang tu tgh haus dan ditambah dgn cuaca yang panas terik, harap-harap dia hidang air sejuklah hehehe...


11.Makanan yg korang mmg xblh nk telan langsung.samada x sedap/tekak korang dh kembang.
~ Kalau di sini orang panggil perut muda..alaaa usus lembu tu yang dibuat air asam campur dengan perut lembu.. Tak pernah try pun...


12.Menu raya yg paling disukai.
~ Lontong mak dan nasi impitnya.. Rendang mak...kuah kacang..


13Jajan/cekedes favourite?
~ Tak ada dalam senarai sebab jarang sangat makan...


14.Beri 2 makanan yg emak korang masak yg korang suka?
~ Banyak sangat kalau nak kira makanan yang disukai lebih-lebih lagi kalau mak yang masak.. Sebab nak dua je..bagi dua je la...Ishhhh tak reti la nak jawab. Apa-apa yang mak masak semua suka..


15.Makanan paling pedas yg korang mkn.sapa masak?
~ Hahaha.. dah tentulah yang sendiri masak sebab tahap kepedasan makanan yang Naz suka memang tinggi dan melampau. Kadang-kadang orang cakap, lidah Naz ni dah rosak gamaknya sebab orang lain kalau makan dah pedas sampai kuar asap kat telinga, Naz boleh nambah lagi menu pedas tu hehehehe.. Cuma idok lee masak pedas cam tu kalau nk bg org lain makan di rumah ni..


16.Korang klu jumpa org yg TAGG ni,apa agaknya korang nk hidang/belanja?
~ Kak Atie..,kalau bab hidang, bergantunglah nak masak apa masa tu.. Yang pastinya mestilah hidang yang sedap-sedap kan... Tapi kalau bab belanja kena tanya Kak Atie lah nak makan apa...


17.Sila TAG 5 0rg & paksa mereka buat Tag ini?
~ Alamak! Nak kena tag orang lain ker?? Tak pernah buat ni.. Nanti kena marah lak.. Anyway Naz tag jugak 5 orang yang terpilih ni tapi bab buat tu Naz tak paksa ye.. Kalau orang yang ditag ni tak nak buat pun tak apa dan kalau tak suka, Naz minta maaf banyak-banyak eh..
1) Kak Liza jb (A SLICE OF CAKE TO INSPIRE)
2) Kak Ina (INAHAR'S COOKING TIME)
3) Moklong-ina (MOKLONG)
4) Norhidayah (BILA HIDAYAH MENULIS)
5) Daniela (LIFE AS A TEENAGER)

Saturday, 4 December 2010

PAU 4 (KAK TON)



Assallamualaikum dan salam sejahtera..
Hari ni buat kuih pau. Ini merupakan resepi pau yang ke 4 dicuba. Resepi sumbangan Kak Ton(My Resipi). Ronda-ronda semalam, tengok resepi pau ni ada di rumah Kak Yani bawah label kuih-muih. Jadi buat keputusan nak cuba buat hari ini. Lagi pun MIL dan SIL nak datang ke rumah.. Jadi bolehlah hidangkan kuih pau ni..

PAU (KAK TON)
Oleh : Naz COSK @ovenkecil.blogspot.com
Sumber : Kak Ton(My Resipi)

Bahan-bahan :
250 gm (2 1/2 cawan ) tepung pau diayak (pakai tepung gandum pun boleh)
3 gm (3/4 tsp) yis mauripan
2 gm (1/2 tsp) baking powder
50 gm (4 TBSP) gula kastor
20 gm (1 TBSP) lemak sayuran
2 gm (1 tsp) bread softener
1/2 cawan air suam

Cara-cara :
1. Masukkan tepung, yis, baking powder, gula kastor dan bread softener ke dalam mangkuk adunan.
2. Uli sebati dengan memasukkan air suam sedikit demi sedikit.
3. Masukkan lemak sayuran, uli lagi sehingga doh tidak melekat/licin.
4. Biarkan doh selama 10 minit pada suhu suam.
5. Bahagikan doh kepada 10 bahagian. Masukkan inti pilihan dan tutup kemas.
6. Letakkan setiap pau diatas kertas empat segi (2" x 2 ") dan susun didalam pengukus. Rehatkan pau selama 45 minit didalam kukusan.
7. Untuk mengukus, didihkan air didalam periuk pengukus. Bila air mendidih, barulah diletakkan kukusan yang berisi pau tadi. Kukus pau selama 10 minit.

***Tips : Air perlu lah betul2 panas/mendidih untuk mengukus pau bagi mendapatkan pau yg lembut dan gebu.
***Jika menggunakan Bread Maker, masukkan mengikut turutan, air suam, yis, tepung pau, baking powder, gula castor, bread softener dan lemak sayuran kemudian pilih menu dough dan tekan start. Bila doh selesai diuli, biarkan doh didalam bread maker selama 10 minit sahaja, tak perlu tunggu sehingga masa tamat (1 1/2 jam). Kemudian teruskan dengan langkah 5 hingga habis.


Emmm... sedap, lembut, gebu, enak, lazat, tidak mengecewakan, terangkat...(apa lagi nak sebut ni ehh??). Sungguh.. tak tipu ni.. Anak Naz, Husna suka sangat makan pau ni.. Siap cakap: "Best Ummi.." Wah! Seronoknya bila dapat memenuhi selera anak-anak kan..
Kakai ipar siap mintak lagi resepi pau ni bila dah rasa. (Nasib baik Naz buat menjadi..hehehe..).


Tengah-tengah makan tu, Husna tanya : "Ummi, boleh ke Ummi buatkan pau ni yang dalamnya inti cheese?" Aaa?? Pau inti cheese? Ada ke orang buat? Nak kena semak ni.. Tapi satu idea jugak kan. Cuma tak taulah rasanya sebab tak pernah cuba buat lagi..

WATERMELON JELLY


Assallamualaikum dan salam sejahtera.
Hari ni tertunailah hasrat di hati untuk membuat fruit jelly yang terkenal di kalangan blogger semenjak kebelakangan ni. Kak Nor dah buat, Izah pun dah buat dan yang pastinya resepi asal diambil dari Kak Yani-My Resipi.

Resepi asal menggunakan buah limau. Naz pula buat menggunakan buah tembikai. Buah tembikai ni ada dalam peti ais. Separuh dah dimakan. Tinggal lagi separuh, rasanya macam dah tak ada orang nak usik dah sebab kurang manis dan rupanya yang tak berapa merah. Jadi Naz proses untuk dijadikan jelly tembikai.

Wow! Memang tak mengecewakan hasilnya. Dari rupa yang kurang berseri tadi terus jadi menawan. Warna merahnya sungguh cantik selepas dikisar buah ni.. Rasanya... emmmm... sedap..Memang tak lari dari rasa tembikai dan yang pastinya dah manis dari asal sebab dah ditambah gula. Jadi kepada yang nak mencuba, dipersilakan..



WATERMELON JELLY
Sumber : Naz@CUTE OVEN, SMALL KITCHEN
Bahan-bahan :

1/2 biji buah tembikai
10 gm serbuk agar-agar
100 gm gula

Cara-cara :

Mula-mula korek keluar isi buah tembikai dengan sudu. Kisar isi buah tembikai di dalam pengisar. Tuang dan sukat menjadi 1000ml(1 liter). Maknanya kalau kurang tambah sikit air untuk jadi 1 liter.


Masukkan tembikai kisar, serbuk agar-agar dan juga gula ke dalam periuk. Masak hingga mendidih.


Letakkan kulit buah tembikai yang dah kosong tadi di atas mangkuk yang sesuai untuk memudahkan proses menuang adunan jelly. Tuang adunan jelly tembikai ke dalam kulit buah tembikai. Biarkan ia mengeras.


Setelah keras, sekiranya didapati agar-agar sedikit mendap, potong untuk mengemaskan bahagian tepi buah tembikai seperti gambar di bawah.


Kemudian bolehlah dipotong untuk dihidangkan.

Thursday, 2 December 2010

BASIC MINI QUICHE


Assallamualaikum dan salam sejahtera. Pagi tadi buat quiche ni. Quiche ni merupakan antara makanan kegemaran anak-anak di rumah ni. Resepi ini merupakan resepi asas untuk buat quiche. Mula-mula belajar membuat quiche ni dulu(masa tu di Perth), inilah resepi yang Naz guna. Belajar membuatnya di sekolah Haris(play school) waktu aktiviti untuk ibu-ibu di sana. Jadi tak nak membebel panjang-panjang (sebelum baby Maisarah Hani terjaga), baik cepat-cepat siapkan entry ni..

BASIC MINI QUICH
(A) PASTRY
Bahan-bahan :

175 gm tepung gandum
80 gm butter atau marjerin
2 TBSP air sejuk(air dari peti ais)
Secubit garam

Cara-cara :
1. Ayak tepung masuk ke dalam mangkuk. Campurkan garam dan gaul rata.
2. Masukkan butter atau marjerin dan gaul hingga menjadi seperti serbuk roti(breadcrumbs).
3. Masukkan air sejuk dan gaul hingga menjadi doh.
4. Bulatkan doh dan balut dengan cling wrap. Simpan 30 minit di dalam peti sejuk.
5. Setelah 30 minit, keluarkan doh dan buka pembalut plastik. Canai doh setebal lebih kurang 0.3cm. Terap doh dan masukkan ke dalam acuan tart atau acuan muffin. Kemaskan bahagian dalamnya dan potong lebihan doh di tepi-tepi acuan. Cucuk dasarnya dengan garfu. Bakar dalam oven pada suhu 180 C selama 15-20 minit.
6. Setelah masak keluarkan sarang quiche dari acuan dan sedia untuk digunakan.

(B) BASIC FILLING QUICHE
Bahan-bahan :

2 biji telur
2 inci lobak merah (cincang halus; Naz sagat jer..lagi cepat)
Sedikit daun bawang (hiris)
1/4 cawan susu segar
1/2 cawan parutan keju cheddar (Naz guna yang dah siap diparut tuuu)
Garam dan lada sulah

Cara-cara :
1. Pecahkan telur ke dalam mangkuk dan pukul sikit dengan garfu.
2. Masukkan bahan-bahan lain dan gaul rata.
3. Masa masukkan garam tu, agak-agak lah ye sebab selalunya keju telah menyumbang rasa masin.

(C) PENYEDIAAN BASIC MINI QUICHE

1. Susun sarang quiche(pastry yang dah dibakar tadi) di dalam loyang pembakar.
2. Tuang atau sudukan filling quiche. Kalau suka boleh taburkan sedikit keju parut di atasnya.
3. Bakar dalam oven pada suhu 180 C selama 10-15 minit atau sehingga masak. Quiche telah masak apabila filling kelihatan membukit semasa memasak(seperti gambar di bawah).


Quiche yang telah masak sedang berposing dan tunggu untuk dimakan...

NOTA :
Dengan resepi di atas Naz dapat 14 - 16 biji quiche dengan menggunakan acuan pai berdiameter 5cm pada permukaannya dan 3.5cm di dasarnya.

Monday, 29 November 2010

POTATO MUNCHKIN aka DONUT



Salam semua... Resepi yang agak mudah ini diambil dari dapur Kak Jun Yummylicious. Resepi asal disumbangkan oleh Lela "Dari teratak lelayong". Jadi Naz copy & paste jer yer resepinya..

POTATO MUNCHKIN
Bahan-bahan :

1/2 kilo tepung gandum
3/4 cawan susu suam (kitorang guna susu pekat campur air suam)
2 biji kuning telur
1 sudu besar yis (mauripan)
4 sudu besar gula
3 sudu besar marjerin
3 biji ubi kentang (rebus, kemudian lenyek)

Cara-cara :
1.Tepung gandum digaul dengan marjerin, kentang dan gula sehingga sebati
2.Telur dipukul sedikit & dicampur dengan susu berserta yis
3.Campurkan ke dalam tepung gandum tadi dan uli sehingga menjadi doh
4.Biarkan doh tadi naik 2 kali ganda
5.Kemudian tumbuk doh untuk keluarkan angin dan bentukkan doh anda mengikut citarasa masing-masing
6.Panaskan minyak dan goreng.

KARI AYAM TANPA SANTAN



Hai! Hari ni masak lauk kari ayam. Cuma kari ayam ni, tak ada santan. Hubby kata macam kari mamak. Yelah.. asyik makan makanan berlemak je.. Sesekali apa salahnya tukar jadi menu yang lebih sihat kan..

KARI AYAM TANPA SANTAN
Bahan-bahan :

1/2 ekor ayam
3 TBSP serbuk kari ayam
1 tsp serbuk kunyit
1 tsp garam
8 ulas bawang merah kecil
4 ulas bawang putih
3 inci halia
4 biji kentang
Rempah 4 sekawan(optional)
Daun kari
1/2 cawan air asam jawa
Air secukupnya untuk kuah
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis

Cara-cara :

  1. Ayam dibersihkan, dibasuh dan dipotong kecil. Toskan.
  2. Gaul ayam dengan serbuk kari, serbuk kunyit dan juga garam.
  3. Tumbuk bawang merah, bawang putih dan juga halia.
  4. Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bawang tumbuk, daun kari dan juga rempah 4 sekawan. Biar hingga naik baunya.
  5. Kecilkan api dan masukkan ayam yang telah digaul dengan serbuk kari tadi. Biarkan seketika untuk mengecutkan ayam (keluarkan air ayam). Boleh tambah sikit air untuk mengelakkan hangit pada dasar periuk. Sambil itu balik-balik dan kacau ayam di dalam periuk.
  6. Masukkan air asam jawa dan juga air biasa serta kentang yang dibelah 4. Besarkan api dan biar menggelegak. Tunggu hingga kentang empuk dan kuah agak pekat.
  7. Rasakan garamnya. Sedia untuk dihidang.

NOTA :

Air asam jawa boleh diganti dengan sekeping asam gelugor.

TART TELUR


Sweet Pastry
Sumber : Alex Goh
Bahan-bahan :

(A)
200 gm mentega
100 gm gula icing
1/4 tsp asen vanilla

(B)
1 biji telur

(C)
420 gm tepung gandum
1 TBSP susu tepung

Cara-cara :
1. Putar (A) dengan mixer hingga lembut.
2. Masukkan (B) ke dalam (A) dan pukul lagi hingga gebu.
3. Masukkan pula (C) dan uli dengan tangan hingga mendapat doh yang lembut dan licin.
4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tart dan bentukkan mengikut acuan tersebut. Potong lebihan adunan di tepi-tepi acuan dengan pisau.

5. Cucuk dasar tart dengan garfu.
6. Bakar 12 minit (3/4 masak) di dalam oven pada suhu 175 - 180 C.
7. Sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara.


Okey untuk filling tart telur ini, Naz guna resepi dari kak Hanieliza. Cuma resepi di bawah ini, Naz tulis 1/2 adunan je sebab banyak sangat kalau buat adunan penuh. Itu pun ada lebih sedikit lagi adunan selepas habis semua kulit tart (tart shell) Naz gunakan.


Filling Tart Telur
Bahan-bahan :

1/2 cawan susu cair
2 biji telur
1/2 cawan gula
1/2 cawan air
1/2 TBSP tepung kastad
1/4 tsp asen vanilla
Beberapa titis pewarna kuning

Cara-cara :
1. Masukkan semua bahan di atas ke dalam mangkuk dan gaul hingga sebati.
2. Tuang ke dalam kulit tart yang telah dibakar.
3. Bakar di dalam oven pada suhu 180 C selama 10 minit.

Thursday, 25 November 2010

TELUR MATA KERBAU MASAK KICAP



Agaknya sebab dah banyak sangat makan daging semasa raya Haji minggu lepas, anak-anak minta lauk telur goreng kicap jer.. Hati-hati!! Resepi yang simple macam ni selalunya membangkitkan selera.. Lebih-lebih lagi kalau dimakan ketika nasi panas-panas. Ditambah pula ada sambal belacan. Emmmmm.. tak terkata..

TELUR MATA KERBAU MASAK KICAP
Bahan-bahan :

Beberapa biji telur ayam
1 labu bawang besar (dimayang)
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia
Sedikit air asam jawa atau beberapa titis cuka
Kicap manis
Air

Cara-cara :
1. Telur digoreng satu per satu.
2. Tumbuk bawang merah, bawang putih dan juga halia (kalau nak dihiris-hiris halus je pun boleh).
3. Panaskan sedikit lebihan minyak menggoreng telur tadi di dalm kuali. Tumis bahan tumbuk hingga layu. Masukkan bawang besar. Gaul hingga bawang besar layu.
4. Masukkan kicap manis dan juga air asam jawa (kalau guna cuka, letak beberapa titis je..nanti masam lak kuah tu jadinya..). Masukkan juga air kosong. Part ni, agak-agaklah letak bahan-bahan tu ye.. Ikut banyak mana nak kuahnya.
5. Bila menggelegak, masukkan telur yang telah digoreng tadi dan gaul biar sebati dengan kuahnya.
6. Okey dah siap untuk dihidang.

NOTA :
Kalau suka, sewaktu menumis tadi boleh masukkan 2 inci kulit kayu manis.

Untuk menambah bahan dalam masakan, bolehleh masukkan sekali kentang yang dihiris-hiris dan digoreng dulu ke dalam lauk ini. Masukkan sekali dengan telur goreng pada langkah 5.

KUIH PENYARAM aka MEXICO HAT


Kuih penyaram atau ada orang panggil topi mexico. Ada juga yang memanggilnya kuih UFO. Sudah lama teringin nak buat kuih ni tapi asyik tertangguh jer. Resepi ni Naz dapat dari seorang kawan masa belajar dulu(punyalah lama jadi jeruk resepi ni. Kertas yang tulis resepi ni pun dah kekuningan warnanya..hehehe..). Kawan Naz ni orang Sarawak. Kita orang pun dah hilang jejak masing-masing lepas grad. Dia carikan Naz resepi ni bila Naz kata suka sangat makan kuih ni. Tak pernah try pun resepi ni sebelum ini. Alhamdulillah menjadi topi mexico ku walaupun kali pertama buat. Resepi di bawah ni dapat sikit jer tau! Kalau nak banyak, gandakanlah resepi tu.

KUIH PENYARAM aka MEXICO HAT
Bahan-bahan :

1 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
100 gm gula apong atau gula Melaka (dipotong kecil-kecil)
50 gm gula pasir
1/4 - 1/2 cawan air biasa
1/2 cawan air kelapa (Naz guna air biasa jer..)

Minyak masak untuk menggoreng



Cara-cara :
1. Masak gula apong dan gula pasir bersama 1/4 - 1/2 cawan air biasa. Tapis dan sukat menjadi 1/2 cawan gula yang telah larut(maknanya kalau kurang, tambah sikit air untuk menjadikan 1/2 cawan gula).
2. Masukkan tepung gandum dan juga tepung beras ke dalam mangkuk.
3. Tuang larutan gula tadi dan juga air kelapa dan bancuh adunan hingga rata dan tidak berbintil-bintil. Perap adunan 2 jam atau lebih (lagi lama masa memerap, lagi bersarang di tengah-tengah kuih ni nanti).
4. Panaskan minyak di dalam kuali dan gunakan api kecil.
5. Senduk 1/4 cawan adunan dan tuang perlahan di tengah-tengah kuali. Biarkan kuih melebar sendiri dan terapung. Terbalikkan kuih dan angkat apabila telah masak.
6. Buat hingga habis kesemua adunan.

NOTA :
Gunakan minyak secukupnya agar kuih terendam ketika menggoreng.

Adunan yang telah dibancuh akan kelihatan likat. Memang macam tu ye! Jadi jangan tambah air pula untuk mencairkannya..

Wednesday, 24 November 2010

PAU 3 (Ena-Lovely Kitchen)



Cuti-cuti sekolah ni, nampaknya perlu lebih kencang di dapur. Cuma kadang-kadang tu terbatas sikit sebab ada baby kecil Hani. Terkejar-kejar juga lah dibuatnya. Tak sampai hati pula bila ada permintaan dari anak-anak yang lain. Okeylah anak-anak. Mana yang Ummi sempat buat akan Ummi usahakan. Mana yang tidak, kita makan aja lah apa yang ada.
Resepi pau kali ini diambil dari dapur kak Ena "Lovely Kitchen". Cuma Naz buat tidak menggunakan "bread machine" seperti resepi asal. Naz uli menggunakan mixer(still malas tu nak uli guna jari jemari sendiri hehehe..).


PAU (Kak Ena-Lovely Kitchen)
Oleh : Naz COSK @ovenkecil.blogspot.com
Sumber : kak Ena "Lovely Kitchen"

Bahan-bahan :
250 gram tepung gandum
100 gram / ml air suam
50 gram gula castor
3 gram dry yeast (3/4 sudu kecil)
1 sudu besar shortening
1 sudu besar dough softener
1 sudu kecil bread improver
1/2 sudu kecil baking powder

Kertas A4 yang dipotong dengan saiz 2" X 2"

Cara-cara :
1. Masukkan semua bahan kecuali air suam dan shortening ke dalam mangkuk mixer.
2. Uli dengan mixer sambil memasukkan air suam sedikit demi sedikit.
3. Masukkan shortening sambil terus menguli hingga mendapat doh yang licin dan tidak melekat. Rehatkan doh selama 10- 15 pada suhu suam.
4. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian dan isikan dengan inti kegemaran. Tutup kemas dan letakkan di atas kertas A4 2" X 2" tadi dan susun di dalam kukusan. Buat hingga selesai dan rehatkan pau hingga naik 2 kali ganda.
5. Panaskan kukusan hingga air mendidih dan kukus pau selama 10 minit.

Sunday, 21 November 2010

DAGING GORENG KUNYIT


DAGING GORENG KUNYIT
Bahan-bahan :

Daging lembu
Serbuk kunyit
Garam
Minyak masak

Bawang merah besar (dimayang)
Cili hidup merah (dihiris)
Sedikit daun sup (dihiris)

Cara-cara :
1. Daging lembu dipotong dan dihiris nipis. Basuh dan toskan.
2. Kemudian gaul daging tadi dengan sedikit kunyit dan garam. Banyak kunyit dan garam bergantung kepada berapa banyak daging yang digunakan.
3. Masukkan daging yang telah dikunyit dan digaram tadi ke dalam kuali(lagi bagus kalau dapat kuali non stick).
4. Di atas api kecil masak daging tadi hingga air daging kering sepenuhnya. Sambil tu, gaul-gaul daging di dalam kuali agar tidak hangit.
5. Bila air daging telah kering, masukkan minyak masak(tidak perlu sehingga menenggelamkan semua daging di dalam kuali). Terus menggaul dan balik-balikkan daging.
6. Masukkan bawang besar yang telah dihiris. Masak lagi hingga bawang layu dan daging kelihatan garing.
7. Keluarkan daging goreng ke dalam pinggan(tapi jangan tuang sekali lebihan minyak yang ada di dalam kuali) dan hias dengan cili merah potong serta daun sup.

Saturday, 20 November 2010

SOSEJ PUFF


Menu yang amat senang disediakan. Yang penting, tentulah perlu ada bahan-bahannya...
Okey, jom tengok apa yang diperlukan..

SOSEJ PUFF
Bahan-bahan :

Pastry puff segera (Naz guna jenama "Kawan")
Sosej
Telur

Cara-cara :
(Boleh juga rujuk dari blog Yani niii..)
1. Keluarkan puff pastry dari peti sejuk. Biar hingga lembut.
2. Panaskan oven pada suhu 200 C.

3. Bentangkan sekeping puff pastry. Letakkan sebatang sosej di tengah-tengah pastry. Kemudian kerat-kerat bahagian tepi pastry seperti di atas. Seterusnya balut sosej dengan keratan-keratan pastry di tepi-tepi sosej tu secara berselang-seli antara kiri dan kanan.
4. Setelah selesai acara balut membalut sosej, sapukan telur di atas sosej yang berbalut tadi.
5. Bakar selama 20 hingga 25 minit atau sehingga masak dan kekuningan.

Wednesday, 17 November 2010

SALAM AIDILADHA


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


Assallamualaikum teman-teman dan pengunjung-pengunjung blog ini. Diucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha kepada anda semua. Semoga kita semua beroleh keberkatan daripadaNya.

Kalau makan daging tu, beringat-ingat ye!! Jangan berlebihan pulak. Nanti naik pulak BP(blood presure).. Beringat sebelum kena!!!

Tuesday, 16 November 2010

BROWNIES


Salam pagi untuk semua. Hari ni merupakan hari terakhir persekolahan Husna di tadika tempat dia belajar. Tahun depan nak masukkan ke tadika lain yang dekat lagi dengan rumah. Jadi sempena hari terakhir persekolahannya, Naz buatkan brownies ni pagi tadi.

Cari-cari resepi pagi tadi, pilihlah brownies kak Liza ni sebab senang. Kacau-kacau jer dan tak payah guna mixer. Dah la lepas subuh tadi kekonon nak lelapkan mata barang seminit dua, alih-alih terlajak sampai sejam hehehe... Sejuk oooooo.. di sini sekarang.. musim hujan lah katakan.. Lagi pun mata ni mengantuk sangat sebab malam tadi balik dari rumah sepupu hubby yang kahwin semalam agak lewat. Ye laaa..perginya pun lepas Maghrib.. Mana tak lewat balik. Perjalanan pergi saja dah 45 minit. Duduk, sembang-sembang dan makan pun mengambil masa jugak kan. Tapi jangan terkejut tau! Di Kelantan ni memang biasa kalau kenduri kahwin sampai malam jemputannya.. Lebih-lebih lagi kalau dibuat pada hari kerja. Dulu masa mula-mula kahwin, pelik jugak Naz tengok keadaan macam tu. Tapi sekarang ni dah lali dah.
Lain tempat, lainlah caranya kan..

Jadi buatlah Brownies ni. Start kerja pukul 7 pagi dan selesai semuanya 8.15 pagi. Wow! Express jugak Naz buat kerja. Tu snap gambar pun masa tengah dukung Hani. Satu jer la gambar yang menjadi. Yang lain semua tak sharp.. Mana tak nye, masa nak ambil gambar tu, cik Hani ni pun sibuk jugak nak pegang camera tu.

Resepi dah pernah ada dulu tapi Naz letak jugalah lagi sekali sebab topping yang Naz buat kali ni, tak pernah letak lagi rasanya.

BROWNIES
Bahan A

1 cawan susu cair
1 cawan butter cair
1 cawan air panas
2 cawan gula perang

Bahan B [kacau rata]
2 biji telur gred B
1 tsp esen vanilla

Bahan C [ayakkan]
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonat

Cara :
1. Panaskan oven pada suhu 175'C selama 10 minit.
2. Kacau bahan A supaya sebati.
3. Masukkan bahan B. Kacau rata.
4. Masukkan bahan C dan gaulkan supaya sebati.
5. Lapikkan kertas ke dalam loyang. Tuang adunan ke dalam loyang.
6. Bakar selama 45 - 50 minit.
7. Sejukkan kek dan salutkan dengan topping pilihan.


Ini resepi topping coklat yang Naz guna. Resepi ni dulu Naz ambil dari dapur maklang Azie rasanya. Resepi asal dari cikgu Sue. Suka buat topping ni sebab mudah.

CHOCOLATE FUDGE
Bahan-bahan :

1 cawan gula
1 cawan air
1 cawan susu cair
½ cawan serbuk koko
½ cawan tepung jagung
2 kuning telur (Naz tak letak pun..)
Secubit garam

¼ cup marjerin

Cara :
1. Masukkan semua bahan kecuali marjerin ke dalam periuk. Kacau atas api perlahan hingga adunan mula memekat/likat. Tutup api.
2. Masukkan marjerin dan terus mengacau sebab marjerin akan mencair dalam topping yang masih panas tu.
3. Tuang ke atas brownies dan hiaslah ikut kretiviti masing-masing.

Monday, 15 November 2010

SARDINE PUFF

Puff sardin bentuk segi tiga..

Salam semua. Malam tadi buat puff sardin segera ni. Dah dimasak intinya, dibungkus ke dalam puff pastry dan kemudian simpan di dalam peti sejuk. Pagi-pagi tadi sapukan dengan telur dan dibakar... Jadilah sarapan pagi untuk hari ini. Okey, resepi yang mudah ni semua dah tau tapi nak tulis jugak untuk simpanan sendiri.

PUFF SARDIN
Bahan-bahan :

Puff pastry segera jenama "Kawan"(keluarkan dari peti sejuk 30 min sblm digunakan)
1 tin sardin (ambil isinya saja)
1 labu bawang besar (hiris nipis)
3 ulas bawang putih (cincang halus)
1 batang sosej (potong menjadi kiub-kiub kecil)

Puff pastry jenama "KAWAN"



Cara-cara membuat inti sardin :
1. Panaskan sedikit minyak masak di dalam kuali. Tumis bawang besar dan juga bawang putih hingga layu.
2. Masukkan sardin dan hancurkan di dalam kuali.
3. Masukkan sosej. Gaul rata. Rasakan garamnya. (Naz tak letak pun garam sebab dah cukup masin)

Puff sardin bentuk segi empat..



Cara-cara membuat puff sardin :
1. Bentangkan sekeping puff pastry dan sudukan sedikit inti ke atas kepingan pastry.
2. Lipat pastry (ikutlah nak buat segi tiga ke atau segi empat) biar membungkus inti tadi.
3. Kelim tepi pastry dengan cara menekan garfu di sepanjang sisi pastry. Buat hingga selesai semuanya.
4. Kelar-kelar sedikit permukaan puff dengan pisau.
5. Sapukan telur di permukaan puff.
6. Panaskan oven pada suhu 200 C.
7. Bakar puff selama 20 minit atau hingga masak.

Sunday, 14 November 2010

CERITA HANTUUUU!!!

Hai semua! Hari ini bukan cerita tentang masak-masak tau.. Ni nak cerita tentang hantu...




Example


Di rumah, Naz selalu jadi penglipur lara untuk anak-anak. Kadang-kadang tu sebelum tidur, Naz akan bercerita dulu kepada mereka apa-apa ceritalah. Lebih kurang 'bed time story' lah ni..




Example

Cerita Cinderella lah..





Example

Cerita Snow White lah..




Example

Cerita Sang Kancil dengan buaya lah..



Example

Cerita arnab dengan kura-kura lah..

Macam-macam cerita lagilah.

Cuma semenjak ada si kenit Hani, dah kurang sikit aktiviti ni. Kadang-kadang tu, tak kira masa dah nak bercerita. Tak dapat sebelum tidur malam, siang-siang hari pun kena jadi penglipur lara.

Baru-baru ni, anak dara yang sulung tu(Husna) request ummi dia(Naz la tu.. sape lagi..) untuk bercerita. Waktu tu bukan waktu tidur pun.. Dia kata, dah lama ummi tak bercerita pada dia. Dia siap request nak cerita hantu. So perahlah otak kejap nak bercerita ni..

Cerita pun bermula...Cerita punya cerita, tiba satu part tu, Naz bercerita;
"Hantu tu pun ketawa... "HAAAA..HAAAAA..HAAAA...!!!" (Dengan bersungguhnya buat gelak ala-ala hantu dengan suara yang tebal sikit).
Tiba-tiba muka si Husna tu macam confius pulak. Terus tak jadi sambung cerita. Tanya dia kenapa? Dia pun jawab...
Husna : "Betul ke?".(dengan nada tak percaya)
Ummi : "Apa yang betul?".
Husna : "Betul ke hantu gelak macam tu??"
Ummi : "Betul laa."
Husna : "Tak lah.. Tu gelak bad guy(orang jahat)"
Ummi : "Abis tu gelak hantu macam mana?"
Husna : "Hiiihhiiii..hiii..hiii..hiiii..hiii"(dengan gaya mengilai.. macam dalam tv tuuuu).

Hai anakku.. Tersenyum simpul Naz dibuatnya.. Tak sangka pulak cara gelak hantu pun boleh jadi isu pada dia..

NOTA : Gambar-gambar di atas tu pinjam dari pak Google..

Saturday, 13 November 2010

PUDING KOKTAIL BERKUAH


Assallamualaikum dan selamat sejahtera semua.. Puding koktail berkuah ni buat untuk majlis makan dengan kawan-kawan di rumah salah seorang member. Resepi dah pernah letak dulu. Cuma kali ini, Naz tambah sikit puding kastad tu dan warnakan merah untuk sebahagiannya..Saja nak test untuk lihat hasilnya.. Cantik jugak hasilnya.. Ada warna-warna pink dalam puding tu. Naz juga tambah bahan lain iaitu nata de coco. Lagi pun kuahnya memang banyak, jadi tiada masalah menambah bahan-bahan yang lain tu.. Emmm...Alhamdulillah memang lakulah puding ni.. Seronoknyeeeee...

Ini fruit cocktail dan juga kuahnya...

Yang ini pulak puding kastad dengan original warna(kuning) dan juga yang bewarna pink..

Nata de coco...

Ini lima sekawan sebelum dimakan...


Okey kepada yang nak mencuba, selamat mencuba dan selamat menjamu selera..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...