Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Sunday, 1 July 2018

BISKUT FLORENTINE


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Ermm, tahun ni baru mencuba buat biskut florentine yang dah famous 3-4 tahun lepas. Senang sangat membuatnya. Cuma, kos bahan-bahan biskut ni agak tinggi bagi saya. 

  Resepi untuk biskut ni sebenarnya memang ada dah ditulis pada paket tepung nya tu. Cuma di resepi tu, jumlah penggunaan tepung adalah sebanyak 500gm. So, kalau nak buat sikit-sikit, boleh rujuk resepi di bawah. 


BISKUT FLORENTINE
By : Nadz @ovenkecil.blogspot.my

Bahan-bahan :
  • 200 gm tepung florentine
  • 200 gm pumpkin seed
  • 100 gm campuran sunflower seed dan almond flake
  • 20 gm bijan hitam


Cara-cara:
  1. Bakar pumpkin seed, sunflower seed dan almond flake di dalam oven pada suhu 160°C selama 5 minit.
  2. Sediakan loyang segi empat 14" X 14". Lapik dgn parchment paper atau kalau ada loyang non stick lagi bagus. Macam saya, I used non stick muffin pan.
  3. Dalam satu mangkuk besar, satukan kesemua bahan-bahan biskut ini, dan gaul rata.
  4. Tuang campuran adunan ke dalam loyang dan ratakan. Kalau guna muffin pan, sudukan sedikit adunan ke dlm muffin cup dan ratakan.
  5. Panaskan oven pada suhu 160°C  selama 10 minit. Masukkan loyang dan bakar selama 10 minit bergantung kpd oven masing-masing. 
  6. Keluarkan loyang atau muffin tin. Kalau guna loyang, sejurus dikeluarkan dari oven, terus potong² bentuk segi empat biskut ni dgn pisau atau pemoting pizza. Kalau guna muffin tray, tak perlu potong dah. Biar sejuk seketika, baru keluarkan biskut ni.
  7. Simpan dalam bekas kedap udara.
NOTA NADZ : Jenis kekacang tu, boleh jer ubah suai ikut keinginan masing². Maksudnya, kalau yg suka almond banyak, boleh la letak almond flake 200gm dan campuran sunflower seed bersama pumpkin seed tu 200gm. Ikut kehendak masing² okay.
SELAMAT MENCUBA😄

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...