Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Sunday, 22 November 2020

BISKUT RED VELVET

 


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. 

Lama dah tak masukkan resepi ke dalam blog ni sejak penggunaan fb dan ig lebih berleluasa😅. So hari ni tiba-tiba pula nak update blog sebab resepi biskut ni Nadz tak pernah simpan di sini walaupun dah banyak kali membuatnya.

Hari ni penuhi permintaan anak2 yang nak buat biskut red velvet. Dah beberapa hari delay nak membuatnya. Selagi tak buat, selagi tulah dok tanya😅😅.
So, petang tadi bancuhkan adunan, then serahkan kpd Hani & Hasya menguli jadi bebola-bebola kecil. Ummi bakarkan jer lps tu. Inilah hasilnya. (Resepi di bawah yer👇👇👇)

BISKUT RED VELVET
Resepi asal: Cookingclassy.com
Sumber: Resepicitarasawan

Bahan²:
🔵200 gm mentega
🔵30 gm shortening
🔵220 gm gula pasir(i used castor sugar)
🔵1 biji telur gred A
🔵300 gm tepung gandum
🔵20 gm serbuk koko
🔵50 gm tepung jagung
🔵3/4 sudu kecil baking soda
🔵1/4 sudu teh garam halus
🔵1 sudu kecil cuka makan
🔵1 sudu kecil esen vanila
🔵1 sudu kecil serbuk pewarna merah (i used liquid food colouring)
🔵100 gm coklat chips putih
🔵Sedikit badam nibs - panggang dulu yer (ni i tambah)

Cara² :
1. Pukul mentega, shortening dan gula hingga berkrim. Masukkan telur, esen vanila, cuka dan serbuk pewarna. Putar hingga rata dan sebati. (Nadz gaul je dgn balloon whisk utk step ni).

2. Ayak tepung, serbuk koko, baking soda dan garam. Masukkan coklat chips dan gaul bersama adunan mentega hingga menjadi doh yang lembut.

3. Ambil sedikit adunan, bulat² kan dan tekan dengan beberapa biji coklat chips di atasnya. Jarakkan biskut kerana ianya akan mengembang.

4. Bakar di dalam oven yang dipanaskan dahulu pada suhu 150°C selama 15-20 minit (Nadz bakar pada 170°C).

5. Sejukkan dahulu sebelum di simpan dalam bekas kedap udara.

SELAMAT MENCUBA😊

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...