Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Recent Posts

Tuesday, June 10, 2014

KERABU MAGGI/ KERABU MEE SEGERA


Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Gambar kerabu maggi di atas tu, bukan Nadz buat ye. Tu kerabu maggi yang Nadz beli dari pasar malam. Selalu buat sendiri tak pernah pula shoot gambar dan publish dalam blog ni. Tapi sebab ada yang bertanyakan resepinya, Nadz publish lah resepi ni di blog. Memang sedap sangat kerabu maggi ni pada tekak Nadz. I like it very much. Nak buat pun senang sangat sebenarnya. Rajin dengan tidak je sebenarnya.

Kerabu maggi ni merupakan makanan orang Thailand. Sebab tu, kalau orang luar dari Kelantan ni, memang tak familiar dengan menu ni. Nadz pun jumpa kerabu maggi ni sejak duduk di sini je. Okey Nadz kongsi resepi yer. Simple sangat pun. 

KERABU MAGGI

Bahan-bahan:
  • 1 keping mee segera perisa kari atau tom yam
  • Berapa batang jejari ketam(crab stick)-hiris menyerong
  • 1/2 biji bawang besar-hiris atau dadu
  • Jus limau nipis-secukup rasa
  • 1-2 sudu sos ikan(optional)-Nadz selalu tak letak sbb tak berapa suka
  • 1-2 batang cili padi(hiris) ATAU serbuk lada(chili flake)
  • Sedikit kobis(hiris nipis memanjang)
  • Sedikit lobak merah(hiris nipis memanjang)
  • Sedikit gula melaka atau nise atau pun gula pasir jer
  • Garam sekiranya perlu
  • Daun ketumbar(hiris)

Cara penyediaan:
  1. Celur mee segera di dalam air panas dan toskan.
  2. Celur juga jejari ketam dan kobis. Toskan.
  3. Masukkan mee segera ke dalam mangkuk bersama hirisan bawang, jejari ketam, cili padi dan sayuran. Gaul rata.
  4. Masukka sos ikan, gula, garam, perencah dan perahan jus limau nipis. Adjust bahan-bahan ni mengikut selera masing-masing.
  5. Kalau guna perencah kari, letak sikit demi sikit serbuknya. Rasalah ikut taste bud masing-masing. Tapi lagi sedap guna perencah tom yam sebenarnya. Perencah tom yam ni pun gaul sikit demi sikit. Ikut taste bud sendiri. Kadang-kadang susah nak gaul perencah tom yam ni sebab ia dalam bentuk paste dan likat. So bancuh dengan sedikit air panas dulu perencah tu, then baru gaul dengan maggi dan bahan-bahan lain ATAU rendam kejap paket perencah tom yam paste tu dalam air panas. Nanti paste tu lebih mudah untuk digaulkan.
  6. Okey, dah siap. Boleh makan.

NOTA NADZ:
  • Actually bahan asas untuk kerabu maggi ni just kepingan maggi, jus limau nipis, lauk pauk ikut pilihan, cili, sedikit sayuran dan daun ketumbar. Ada sesetengah orang tak suka daun ketumbar ni. Jadi boleh omit atau tukar daun bawang pun ok juga.
  • Untuk lauk-pauknya tu, boleh dipelbagaikan seperti sosej, fish ball, udang segar dan sotong segar. Cuma kalau guna udang segar dan sotong segar tu, perlu siang dulu dan rebus sampai masak sebelum digunakan. Kalau fish ball dan sosej tu kita celur jer dengan air panas.
  • Untuk sayuran tu pulak, sebab namanya pun kerabu, so memang banyak sayurlah patutnya. Selain kobis dan lobak merah, boleh juga letak buah tomato. Hiris-hiris atau potonglah ikut suka masing-masing. Macam Nadz tak suka letak buah tomato tu sebab buah tomato sendiri ada jusnya. Nanti lari rasa kerabu ni. Ataupun kalau nak letak, jangan letak banyak sangat tomato tu. Terpulang pada masing-masinglah yer. Lain orang lain tekaknya kan.
  • Untuk gula tu, sometimes macam malas jer nak guna gula melaka atau nise. Jadi Nadz guna gula biasa jer dalam 1/2 sudu kecil. Adjust sendirilah yer.
SELAMAT MENCUBA!

Saturday, June 7, 2014

HOKKAIDO CHIFFON CUPPIES (AIDA ALI)

Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Satu lagi resepi Hokkaido Chiffon Cupcake. Nadz dapat resepi dari laman facebook juga. Dikongsikan oleh adik Aida Ali setelah diubah suai olehnya dari resepi di internet. Terima kasih Aida. Kak Nadz kongsikan pula di blog akak yer. 

Untuk kali ke 2, resepi yang malas nak ditaip oleh tuan blog. Masukkan jer gambar screenshot dari telefon. Hihihii...jangan tiru tau sikap tak rajin ai ni..huhuuu..

 

SELAMAT MENCUBA!

Monday, May 26, 2014

HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKES (KAK AINI)


Assalammualaikum dan salam sejahtera.

Hokkaido cupcakes yang memang popular dengan kelembutan keknya serta kelazatan inti kastadnya ni benar-benar buat Nadz ketagih. Memang umphh sungguh kek ni dari segi rasa dan juga teksturnya. Agak rugi di situ kerana lambat mencuba kek ni. But it's better late than never right?


Resepi Nadz ambil dari laman facebook yang dikongsi oleh kak Aini. Nadz kongsikan di sini pula resepi dari kak Aini ni. Minta halalkan ye kak.



Haha...kerja orang malas. Masukkan saja gambar screenshot dari talifon..hehehee... Silalah yer cuba bagi sesiapa yang nak cuba.

Kek ni amat enak dimakan setelah disimpan di dalam peti ais. Masukkan cuppies ke dalam bekas bertutup dan simpan di dalam peti ais. Perghhhh...memang sedap sangat. Kesejukan kastad dan kelembutan keknya memang mengancam diet..hahahaa...


SELAMAT MENCUBA!

Monday, May 5, 2014

AGAR-AGAR SANTAN JAGUNG MANIS

 
Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Musim panas ni, tekak ni rasa nak makan dessert yang sejuk-sejuk je.

Okey, resepi agar-agar santan ni dah banyak kali Nadz letak ke dalam blog. Semua perisa yang berbeza. Nadz pernah buat agar-agar santan gula melaka, agar-agar santan sirap rose dan agar-agar santan pandan. Tapi agar-agar santan pandan tu, memang sengaja Nadz buat tanpa menjadi dua lapisan ye sebab nak tunjukkan perbezaan agar-agar yang terhasil bergantung kepada cara kita memasaknya. Untuk tau lebih lanjut apa yang Nadz maksudkan, bolehlah klik link-link yang Nadz sertakan pada setiap jenis agar-agar di atas tu ye.

Kali ini Nadz cuba pula buat agar-agar ni dengan perisa jagung manis. Memang sedap! Agar-agar ni, Nadz potong-potong dan bawa ke rumah jiran sebelah untuk majlis kenduri di rumahnya. Alhamdulillah, laku sampai habis licin.


AGAR-AGAR SANTAN JAGUNG MANIS

Bahan-bahan :
  • 1 paket serbuk agar-agar 10 gm atau 11 gm
  • 1 liter air (4 cawan)
  • 200 gm gula pasir
  • 200-250 ml santan pekat (1 cawan) (boleh kurangkan kuantiti kalau nak dapatkan lapisan santan/atas yang nipis sedikit)
  • 1 biji telur ayam - masukkan dalam santan dan kocak sikit dengan garfu
  • Perisa jagung manis dan beberapa titis pewarna kuning
  • Secubit garam


Cara-cara:
  1. Masak 1 liter air bersama gula dan serbuk agar-agar hingga gula larut.
  2. Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur, garam dan perisa jagung manis serta beberapa titis pewarna kuning. 
  3. Kacau dan tunggu hingga menggelegak atas api sederhana. PENTING!! Bila menggelegak, biar seketika lebih kurang 1-2 minit atau boleh kuatkan api dapur dan biar adunan mengelegak kuat sambil dikacau-kacau. Kacau ni untuk mengelakkan adunan membuak dan melimpah dari periuk. Pandai-pandailah adjust api dapur tu ye. Nanti akan kelihatan adunan santan jadi berbintil-bintil. Tutup api.
  4. Basahkan loyang atau apa-apa acuan kegemaran dengan air. Kemudian tuang adunan agar-agar santan dan biarkan mengeras. Boleh simpan di dalam peti ais untuk mendapatkan agar-agar yang sejuk dan umpphhh bila masuk ke tekak..heheheeee...

TIPS DAN NOTA NAZ:
  • Banyak orang yang tertanya-tanya kenapa bila membuat agar-agar santan, tidak mendapat 2 lapisan seperti yang sepatutnya walaupun masing-masing selalunya dah ikut betul-betul resepi yang mereka guna. Jadi, tipsnya ialah selepas memasukkan santan ke dalam periuk, biar adunan menggelegak lama sikit dalam 1 minit atau lebih. Ataupun, selepas masukkan santan, bila adunan mula mengelegak, kuatkan api dapur hingga adunan mengelegak kuat. Tapi kena hati-hati jangan sampai adunan membuak dan melimpah keluar dari periuk. Kacau-kacau adunan dalam 1 minit. Insyallah..confirm anda akan mendapat hasil agar-agar yang mempunyai 2 lapisan selepas keras nanti.
 

SELAMAT MENCUBA!

CHEESE TART - ORDER FORM LIN

  

Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Order dari Lin sebanyak 50 pcs cheese tart dengan filling chocolate. Alhamdulillah, Lin dan anak-anaknya puas hati dengan tart ni.

Terima kasih ye Lin order dengan akak. Next time boleh order lagi..heheee..

Berhajat nak makan, boleh order dengan Nadz yer. Ada filling lain juga selain inti coklat ni. Filling lain: blueberry, strawberry, kiwi, orange.


Kalau nak buat sendiri tapi malas nak menggentel kulit tart tu, boleh beli jer kulit tart ni dari Nadz. Ni saiz 4.5cm di bahagian atasnya(bahagian mulut tart).


Siapa-siapa yang berminat nak merasa, boleh order dengan Nadz yer. Untuk details:
PM di facebook : Nadz Nazharzan
@
sms/wapps/telegram/viver ke 012-6467509
Self pickup di Kubang Kerian, Kelantan yer.

BYE!


HANTARAN BIRU PUTIH TEMPAHAN DARI MIRA


Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Hantaran bertemakan biru putih ini tempahan daripada Mira (salah seorang sahabat masa Nadz bekerja di USM dulu). Oppss...oppsss..ni bukan hantaran untuk Mira ye. Mira ni dah berumahtangga pun. Dah ada dua orang cahaya mata pun. Hantaran ni Mira tempahkan untuk BIL dia.

Cantik tak warna biru putih tu? I love it very much! Suka sangat hati ni nak siapkan tempahan ni bila Mira menyatakan warna pilihan untuk hantaran ialah biru dan putih. 

Kek pilihan Mira ialah Moist Chocolate Cake. Nadz siramkan ganache dulu sebelum menghias kek dengan fondant.

Bunga petunia ni Nadz buat menggunakan cutter vein seperti di bawah. Nadz beli dari Cuppies Lina.
 
Cutter vein petunia

Terima kasih kepada Mira dan keluarganya yang memberi kepercayaan untuk Nadz menyiapkan tempahan ni. Puas hati tak? heheee.. 

Okey, tak tau nak membebel apa dah. Jadi sampai di sini je dulu untuk entry kali ini. Bye!



SELAMAT MENJAMU MATA!

Sunday, April 27, 2014

KEK PISANG LEMBUT

Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha pengasihani. Semoga hari ini lebih baik dari hari semalam..insya Allah.

Kek pisang lembut ni sebenarnya kek pisang yang sama dengan resepi KEK PISANG DUA CARA. Kenapa namanya 'Kek pisang dua cara'? Sebab Nadz menggunakan resepi yang sama tetapi dengan dua cara yang berbeza dalam penyediaannya untuk hasil yang memang berbeza. 

Kek pisang lembut kali ini, Nadz gunakan cara yang ke dua di mana hasil kek memang lebih gebu dan ringan. 

 

KEK PISANG LEMBUT (KEK PISANG DUA CARA:CARA 2)
Recipe by: Nadz@ovenkecil.blogspot.com

Bahan-bahan :
  • 125 gm butter 
  • 2 biji telur gred A @ B
  • 3/4 cawan gula perang/ gula kastor
  • 3/4 cawan pisang yang dilecek halus
  • 2/4 cawan tepung naik sendiri (self raising flour)*
  • 3/4 cawan tepung gandum*
  • 1 tsp soda bikarbonat* (* ayak bersama)
  • 1 tsp ovallate
  • 1 tsp asen vanilla

Cara-cara :
  1. Cairkan butter dan ketepikan. 
  2. Masukkan gula, ovallate dan telur ke dalam mangkuk pengadun. Putar pada kelajuan tinggi hingga adunan likat dan berkrim selama lebih kurang 3-5 minit.
  3. Masukkan asen vanilla dan pisang lenyek. Putar lagi hingga rata.
  4. Masukkan bahan ayak berselang seli dengan butter cair. Gaul rata dan sebati.
  5. Panaskan oven pada suhu 175C menggunakan api atas dan bawah. Lapik loyang dengan kertas kalis minyak.
  6. Masukkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 40 minit - 1 jam atau sehingga kek masak.
  7. Setelah masak, keluarkan loyang kek dari oven dan terus terbalikkan kek bersama loyangnya ke atas redai. Ini untuk mengelakkan permukaan kek menjadi mendap. Biarkan loyang kek kekal pada kek.
  8. Setelah 10 minit, keluarkan kek dari loyangnya dan biarkan sejuk sepenuhnya sebelum dihias atau dimakan.

 
Rupa adunan yang likat pada langkah nombor 2.

Untuk cara pertama menggunakan bahan-bahan yang sama, boleh klik pada link yang Nadz berikan di atas yer. Kalau nak tau perbezaanya, kenalah cuba ke dua-dua cara. Walau bagaimana pun, ke dua-dua hasilnya pun sedap.


Tuesday, April 8, 2014

PUDING LAICI DANGDUT YANG AMAT MARVELOUS


Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Puding laici dangdut yang amat famous satu ketika dulu. Nadz baru je mencubanya. Tak taulah kenapa masa zaman kegemilangan puding ni, hati tak begitu kuat untuk membuatnya. Lagi pun bila beli laici dalam tin tu, memang cepat je habis dimakan begitu saja oleh anak-anak di rumah ni. 

Memang sedap sangat puding ni. Kelembutan serta kemanisannya, apabila turun melalui tekak dan kerongkong, Allahhuakhbarrr... sedap tak terkata. Menikmati puding ini, tak perlu mengunyah-ngunyah. Masuk saja ke mulut terus meluncur laju ke dalam tekak.

Resepi yang meletopppzzz ini dikongsi oleh Chef Hanieliza. Nadz letak pula resepi ini di sini untuk rujukan sendiri serta anak-anak bila mereka memerlukannya satu hari nanti.


PUDING LAICI DANGDUT

Bahan-bahan:

10 gm agar2 serbuk atau 1 paket agar2 biasa [28 gram]

2 liter air
2 cawan gula
1 tin susu cair

Cara-cara:
1. Masakkan agar2 serbuk atau agar biasa bersama air sehingga mendidih.
2. Masukkan gula. Biarkan mendidih lagi. [jika gunakan agar biasa kena tapis]
3. Tutup api. Masukkan air laici dan susu cair. Kacau rata.
4. Tuangkan dalam acuan [terpulanglah nak acuan besar atau mangkuk kecil]. Bila dah sejuk masukkan dalam peti sejuk.
5. Hidangkan bersama buah laici yang diasingkan tadi.



NOTA:
Puding laici ni agak lembut sedikit...so kalau nak makan potongkan [jika gunakan acuan besar] atau tuangkan dalam bekas dan gunakan sudu kecil untuk memakannya.

Nadz keraskan puding ni dalam gelas-gelas saja. Senang nak dimakan bila telah disejukkan di dalam peti ais. Nyumm...

Macam ketagih pula makan puding ni. Rasa nak lagi dan lagi dan lagi dan lagi dan lagi dan lagi dan lagiiiii...... 

SELAMAT MENCUBA!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...