Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Sunday, 1 July 2018

BISKUT FLORENTINE


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Ermm, tahun ni baru mencuba buat biskut florentine yang dah famous 3-4 tahun lepas. Senang sangat membuatnya. Cuma, kos bahan-bahan biskut ni agak tinggi bagi saya. 

  Resepi untuk biskut ni sebenarnya memang ada dah ditulis pada paket tepung nya tu. Cuma di resepi tu, jumlah penggunaan tepung adalah sebanyak 500gm. So, kalau nak buat sikit-sikit, boleh rujuk resepi di bawah. 


BISKUT FLORENTINE
By : Nadz @ovenkecil.blogspot.my

Bahan-bahan :
  • 200 gm tepung florentine
  • 200 gm pumpkin seed
  • 100 gm campuran sunflower seed dan almond flake
  • 20 gm bijan hitam


Cara-cara:
  1. Bakar pumpkin seed, sunflower seed dan almond flake di dalam oven pada suhu 160°C selama 5 minit.
  2. Sediakan loyang segi empat 14" X 14". Lapik dgn parchment paper atau kalau ada loyang non stick lagi bagus. Macam saya, I used non stick muffin pan.
  3. Dalam satu mangkuk besar, satukan kesemua bahan-bahan biskut ini, dan gaul rata.
  4. Tuang campuran adunan ke dalam loyang dan ratakan. Kalau guna muffin pan, sudukan sedikit adunan ke dlm muffin cup dan ratakan.
  5. Panaskan oven pada suhu 160°C  selama 10 minit. Masukkan loyang dan bakar selama 10 minit bergantung kpd oven masing-masing. 
  6. Keluarkan loyang atau muffin tin. Kalau guna loyang, sejurus dikeluarkan dari oven, terus potong² bentuk segi empat biskut ni dgn pisau atau pemoting pizza. Kalau guna muffin tray, tak perlu potong dah. Biar sejuk seketika, baru keluarkan biskut ni.
  7. Simpan dalam bekas kedap udara.
NOTA NADZ : Jenis kekacang tu, boleh jer ubah suai ikut keinginan masing². Maksudnya, kalau yg suka almond banyak, boleh la letak almond flake 200gm dan campuran sunflower seed bersama pumpkin seed tu 200gm. Ikut kehendak masing² okay.
SELAMAT MENCUBA😄

Monday, 22 January 2018

KASWI GOYANG (RESEPI LYN ABD RAHMAN)


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Kuih kaswi resepi dari kawan fb, Lyn Abd Rahman. I definitely will keep this recipe forever. Sedap bangat... Lembut, manis pun sedang elok dan yang penting menjadi bila dikukus tu. Korang pernah tak ada pengalaman kukus kuih, dah berjam² tapi x juga keras² adunan tu😅😅. Scary tau kalau jadi macam tu...😂😂. So resepi ni, insyaa Allah dijamin menjadi... 


KUIH KASWI GOYANG 
Resipi dari : Lyn Abd Rahman

BAHAN:
1 1/3 cawan tepung gandum
1 1/3 cawan tepung ubi
5 cawan air
1 cawan gula pasir
1 cawan gula merah
1-2 tbsp kicap pekat manis
2 helai daun pndan- simpulkan
1 sudu teh kapur makan


CARA-CARA:

  1. Masak kan gula pasir dan gula merah bersama air. Masukkan daun pndan.
  2. Lepas suam masuk kan tepung tadi bersama sedikit kapur...guna whisk or blend pun boleh.
  3. Tapis kan ke dlm loyang yang di sapu minyak. (nadz guna loyang 10". Nak kuih lebih tebal, guna loyang yang lebih kecil).
  4. Kukus dlm 25 minit. Siap..
  5. Dah sejuk gaulkan bersama kelapa muda parut.

*Kelapa tu, nadz gaul sikit dgn garam halus dan kukus sekejap dlm 1-2 minit je.


Saturday, 13 January 2018

BISKUT RED VELVET COKLAT CHIP


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Tiba-tiba je teringin nak buat biskut coklat chips. Oleh sebab Nadz memang tak pernah cuba buat biskut coklat chips red velvet, so mencarilah resepi untuk dicuba.

Ermm, sedap juga biskut ni. Yg penting, garing dan rangup. Laku keraslah jawabnya di rumah ni.

BISKUT RED VELVET COKLAT CHIP (Sajian Istimewa Shahriah Abdullah)
Sumber:Iza Akma
Tried by : Nadz @ovenkecil.blogspot.my

Bahan-bahan :
200 gm butter
100 gm gula perang
50 gm gula kastor
1 biji telur
1 sudu teh esen vanila
250 gm tepung gandum*
1 sudu besar susu tepung* (nadz omit sbb x ada)
20 gm serbuk koko* (* ayak ) (nadz ganti 2 sudu besar ganache sbb x ada serbuk koko😅)
Secubit garam
200 gm coklat cips
200 gm badam cincang
100 gm kismis (jika suka)
1 sudu teh pewarna merah

Caranya :
  1. Pukul butter, gula perang, gula kastor dan garam sehingga kembang dan putih.
  2. Dalam satu bekas, campurkan pewarna merah dan esen vanila dengan telur. Kacau rata. Masukkan dalam adunan butter. Pukul lagi sehingga sebati.
  3. Masukkan susu tepung, coklat cips, badam cincang dan kismis. Kacau rata.
  4. Masukkan campuran tepung yang diayak sedikit demi sedikit hingga dapat adunan yang lembut.
  5. Sudukan atau jemput-jemputkan adunan dengan hujung jari dan susun atas dulang pembakar.
  6. Bakar dengan suhu 170C selama 15-20 minit (ikut oven masing-masing).
SELAMAT MENCUBA!


Wednesday, 10 January 2018

TART NENAS PALING SEDAP-ADY (BEST PINEAPPLE TART)


Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Okey, menambah lagi koleksi biskut tat nenas. Ya ampuunnnnn!!! Sungguh sedap wehhhh tat nenas resepi Ady ni.
Sungguh la betul seperti namanya.
Sungguh la sedap bagai dikata.
Sungguh la benar cair di mulut bila dimakan.
Sungguh la tak boleh bertahan sebalang biskut ni untuk semalaman.
Memang rugi lah siapa yang dah terjumpa resepi ni tapi tidak dicuba. Seriously, sedap bangat. Tak percaya ye? Cubalah sendiri. Insya Allah pasti takan menyesal punya.


Okey tak mau cakap banyak. Jom semak resepi. Cara penulisan resepi asal boleh rujuk pada link yang Nadz sertakan di bawah tu ye iaitu dari blog Ady.


TART NENAS PALING SEDAP-ADY (BEST PINEAPPLE TART)
Recipe by: Ady
Source : Sariyusa
Tried by: Nadz @ovenkecil.blogspot.my

Bahan-bahan:
  • 700 gm inti jem nenas (bulat-bulatkan seperti guli dan timbang 8 g sebiji) 
  • 350 g mentega (Nadz guna lepa susu such as buttercup, farmcows)
  • 100 g susu pekat manis
  • 2 biji kuning telur
  • 510 g tepung gandum

Cara-cara :
  1. Masukkan susu pekat dan mentega ke dalam mangkuk. Gaul atau pukul dengan hand whisk atau senduk kayu jer.
  2. Masukkan kuning telur satu persatu dan pukul sebati.
  3. Masukkan tepung gandum dan gaul hingga mendapat doh yang lembut serta tidak melekat di jari.
  4. Bulat-bulatkan doh 10 g setiap satu.
  5. Ambil sebiji doh, leperkan dan letakkan sebiji inti nenas tadi. Tutup doh kemas dan bentukkan bulat.
  6. Menggunakan pisau atau sisi spatula, lorekkan permukaan doh yang berisi inti nenas tadi membentuk rupa kulit nenas. Sapu permukaan doh dengan egg wash. Buat hingga habis dan susun di atas loyang pembakar.
  7. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 165-170C selama 25 minit atau hingga masak keperangan atau mengikut ragam oven masing-masing.
  8. Sejukkan dalam suhu bilik sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.

Egg wash:
  • 1 biji kuning telur
  • 1 sudu the susu segar/susu cair
  • sedikit pewarna kuning (optional)
  • sedikit esen vanilla (optional)


SELAMAT MENCUBA!

Sunday, 29 May 2016

BAKED MANGO CHEESECAKE


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Bersiaran hari ini bila ada kerajinan untuk update blog. Kali ini Nadz kongsikan resepi kek keju mangga. Resepi ini merupakan kek keju versi bakar (baked cheesecake). Sebab sekiranya ada yang tidak tahu, kek keju juga ada yang versi sejukkan saja di dalam peti ais cara pembuatannya (chilled cheesecake).

Resepi kek yang sangat marvelous ini Nadz ambil dari blog adik manis Evelynn. Evelynn ni memang terkenal lah sebagai tokey kek yang kek-keknya sentiasa awesome samada dari segi rupa mahupun dari segi rasanya.


BAKED MANGSO CHEESECAKE
Source: Evelynn
Tried: Nadz @ovenkecil.blogspot.my

Base:
  • 160 g biskut marie, dihancurkan
  • 20 g brown sugar
  • 100 g mentega,dicairkan
Cara-cara membuat base:
  1. Satukan semua bahan base dan tekan dalam loyang springfoam bersaiz 8" yang telah digris dengan mentega.
  2. Bakar selama 10 minit pada suhu 160C. Sejukkan pada suhu bilik.

Filling Keju:
  • Bahan A:
  • 500 g cream cheese
  • 130 g gula kastor
  • 30 g tepung jagung
  • Bahan B:
  • 1 sudu besar jus lemon
  • 1 biji parutan kulit lemon
  • 150 g isi mangga (1 biji mangga)
  • Bahan C:
  • 3 biji telur
  • Bahan D:
  • 150 g uht whipping cream (dairy whipping cream)
Cara-cara membuat filling cheese:
  1. Pukul bahan A hingga lembut dan berkrim.
  2. Satukan bahan B ke dalam blender. Kisar halus. Masukkan ke dalam adunan cheese tadi. Pukul sebati. 
  3. Masukkan C satu per satu. Pukul sebati. 
  4. Kemudian masukkan D dan pulul sebati. 
  5. Tuang adunan cheese ke dalam loyang yang telah disediakan base tadi.
  6. Bakar selama 1 jam 15 minit pada suhu 160C menggunakan api bawah sahaja.
  7. Setelah sejuk, simpan kek ke dalam peti sejuk selama 5 jam.

Manggo topping:
  • Bahan A:
  • 1 1/2 Tbsp serbuk halal gelatin
  • 60 g air suam
  • Bahan B:
  • 1 biji mangga
  • 50 g gula kastor
  • 80 g air
Cara-cara penyediaan:
  1. Satukan bahan A. Biarkan 5 minit. Kemudian double boilkan hingga larut sepenuhnya. Ketepikan.
  2. Satukan semua bahan B dan kisar halus. Tuang ke dalam mangkuk dan masukkan larutan gelatin tadi. Gaul rata.
  3. Keluarka kek dari peti sejuk. Tuang mango topping di atasnya. Sejukkan semula di dalam peti ais hingga topping mengeras.
  4. Keluarkan kek dari loyang springfoam dan potong. Hidangkan.



SELAMAT MENCUBA!

Wednesday, 25 November 2015

ROTI BOY/ MEXICAN BUN/ PAPAROTI


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Roti boy atau Mexican bun atau pun Paparoti. Macam-macam nama ada. Nadz pernah kongsikan resepi ni dulu. Kali ini pun Nadz masih menggunakan resepi yang sama.

Cuma untuk fillingnya tu, Nadz buat double dari adunan asal sebab masa buat dulu tu, itinya macam sikit sangat. Okay, jom semak resepi.


ROTI BOY (MEXICAN BUN)
Tried by :  Nadz@ovenkecil.blogspot

Bahan-bahan (17 biji )-bergantung kepada saiz setiap roti yang anda bentukkan.

# Bahan untuk Inti # (Nadz double kan kuantiti di bawah kali ini)
  • 100 gram mentega bergaram, dilembutkan
  • 1/4 sudu teh esen vanilla
  • 35 gram gula perang
# Bahan untuk Topping #
  • 100 gram mentega, dilembutkan
  • 80 gram gula aising, diayak
  • 2 biji telur, dipukul sedikit
  • 3 sudu makan NESCAFE dicampurkan dengan 2 sudu besar air (boleh kurangkan kepada 2 sudu besar jika tak mahu rasa nescafe yang kuat)
  • secubit serbuk kayu manis, boleh dicampur ke dalam bancuhan kopi
  • 100 gram tepung serbaguna/tepung gandum, diayak
# Bahan untuk Doh Manis #
  • 500 gram tepung roti/tepung gandum, diayak
  • 20 gram tepung susu, diayak
  • 1 such besar bread improver (Nadz tambah)
  • 75 gram gula kaster
  • 1 sudu teh)garam
  • 1 1/2 sudu teh yis segera
  • 1 biji telur, dipukul sedikit
  • 270 gram (270 ml) air atau susu segar (kalau sudah menggunakan susu tepung jangan guna susu segar tapi gunakan air)
  • 60 gram mentega, dilembutkan

Cara-cara :
Cara untuk Intinya :
  1. Pukul mentega dalam mixer pada kelajuan sederhana selama 3 minit. 
  2. Masukkan esen vanilla dan gula perang dan pukul hingga sebati. 
  3. Tuangkan adunan ke dalam mangkuk dan bekukan dalam peti sejuk. 
  4. Bahagikan adunan inti kepada 10 gram(kali ni Nadz buat 15 gm setiap satu) dan bulatkan dan simpan dalam peti sejuk sehingga sedia untuk digunakan.

Cara untuk Topping : 
  1. Pukul mentega dan gula aising pada kelajuan sederhana selama 5 minit sehingga adunan ringan dan gebu. 
  2. Masukkan telur sedikit demi sedikit. 
  3. Masukkan esen kopi. 
  4. Masukkan tepung dan putar pada kelajuan perlahan sehingga semuanya sebati. 
  5. Masukkan kedalam piping bag dan sejukkan dalam peti sejuk sehingga sedia untuk digunakan.
***Nadz sediakan filling dan topping sehari sebelum menguli roti***

Cara untuk Doh Manis : 
  1. Campurkan tepung yang telah diayak, gula kaster, bread improver dan garam di dalam mixer dan putar pada kelajuan perlahan selama 1 minit. 
  2. Masukkan yis, telur dan air. Putar selama 1 minit pada kelajuan perlahan dan kemudian pada kelajuan sederhana selama 8 minit. 
  3. Masukkan butter dan gaul hingga sebati selama 5 minit pada kelajuan sederhana sehingga adunan roti menjadi lembut dan licin. 
  4. Kemudian bulatkan adunan setiap bahagian 55 gram (boleh dapat 17 bahagian). Bentukkan bulat. 
  5. Tutup dengan kain lembab dan biarkan selama 10 minit.

Cara untuk membuat Roti Boy : 
  1. Menggunakan telapak tangan leperkan adunan roti. 
  2. Letakkan inti di tangan dan tutup dan kemaskan (mesti tutup betul kalau tidak sewaktu membakar inti akan terkeluar dan cair). 
  3. Bentukkan bulat dan letakkan atas loyang pembakar yang telah disapu mentega. Ulangi untuk bulatan roti yang lain. Letakkan roti pada jarak 7.5cm diatas loyang pembakar. 
  4. Ketepikan untuk diperap selama 45 minit di dalam suhu suam. 
  5. Pipe topping di atas roti bentuk spiral (bulat-bulat) bermula dari tengah. 
  6. Bakar pada suhu 170°C selama 15-20 minit atau sehingga roti keperangan.
SELAMAT MENCUBA!

Tuesday, 17 November 2015

MUSHROOM SOUP WITH GARLIC BREAD


Assalamualaikum dan salam sejahtera. 

Mushroom soup homemade yer resepi untuk hari ini. Resepi yang memang terkenal dan ramai kawan-kawan telah mencubanya. Review yang sangat baik di laman My Resipi.



MUSHROOM SOUP
Tried by : Nadz @ovenkecil.blogspot

Bahan-bahan :
  • 1 keping dada ayam 
  • 1500 ml air (1000 ml + 500 ml)
  • 500 ml susu segar
  • 1 ketul kiub ayam (Nadz guna 2 kiub)
  • 1 tin kecil cendawan butang~dihiris 
  • Garam
  • Secubit ajinomoto (Nadz tak letak)
  • 1 cawan tepung gandum (next time boleh guna 1/2 cawan saja sebab likat sangat mushroom soup Nadz)
  • 1-2 tsp serbuk lada hitam (Nadz tambah)
Cara penyediaan : 
  1. Potong ayam kecil-kecil. Bersihkan.
  2. Masukkan 1000 ml air dan ayam ke dalam periuk. Rebus hingga masak.
  3. Masukkan susu dan kiub pati ayam. Masak guna api yang perlahan.
  4. Masukkan cendawan. 
  5. Bancuh tepung gandum dengan baki 500 ml air. Masukkan bancuhan tepung ini ke dalam periuk. Masukkan garam dan perisa. Masak dan kacau-kacau sup hingga pekat.
  6. Tutup api dapur.


GARLIC BREAD
Recipe by : Nadz @ovenkecil.blogspot

Bahan-bahan :
  • Apa-apa jenis roti yang sesuai (Nadz guna roti dari resepi INI)
  • 4 ulas bawang putih (boleh tambah atau kurangkan ikut citarasa)
  • 1/2 cawan butter (lembutkan pada suhu bilik)
  • Sedikit garam halus ikut keperluan
  • Daun parsley~dicincang (kalau ada yg fresh lagi bagus. Kalau tak ada guna parsley flake je)
Cara penyediaan :
  1. Tumbuk atau cincang bawang putih hingga lumat.
  2. Campurkan dengan butter, garam dan daun parsley. Gaul sebati.
  3. Belah ketulan roti tetapi jangan sampai putus dan sapukan garlic spread/ garlic butter tadi di celah-celah potongan roti.
  4. Panaskan oven 175°C. Bakar dalam oven selama 10-15 minit. 
  5. Sekiranya inginkan garlic bread yang lembut, balut roti yang telah disapu butter tadi dengan aluminium foil sebelum membakar. Tapi sekiranya suka garlic bread yang sedikit rangup, susun roti yang telah disapu butter tadi di atas loyang dan terus bakar begitu saja.
SELAMAT MENCUBA.

Monday, 16 November 2015

ROTI LEMBUT GEBU


Assalamualaikum dan salam sejahtera. 

Lama betul tak update blog. Semangat berblogging semakin suram ni...hihihii...

Okey, kali ni nak share resepi roti yang gebu dan lembut sesuai dengan namanya. Resepi datangnya dari Anie Japri (fb) dan telah dikongsi semula oleh Mas Duniaku. Jom tengok resepi.

ROTI LEMBUT GEBU
Recipe by: Anie Japri (fb)
Source: Mas Duniaku
Tried by: Nadz@ovenkecil.blogspot.my

Bahan-bahan:
500 g tepung high protein
250 ml air peti sejuk
1 biji telur
30 g susu tepung
80 g butter/majerin
1 tsp garam
85 g gula
1 paket yis (11g)


Cara penyediaan:
a) Bread maker 
  • Masukkan semua bahan cecair ke dalam bread maker. 
  • Masukkan bahan-bahan kering.
  • Tekan set nombor 8 untuk doh. 
  • Bila siap, keluarkan doh dan bentukkan doh. Biar naik sekali ganda.
  • Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 160°C selama 15-20 minit. (Waktu membakar ikut perangai oven masing-masing ye).
b) Mixer (cara saya)
  • Masukkan semua bahan-bahan kering ke dalam mangkuk pengadun. Putar perlahan biar semua bahan bercampur gaul.
  • Masukkan majerin dan uli seketika.
  • Tuang air peti sejuk sedikit-sedikit sambil terus menguli. Uli hingga doh licin dan elastik.
  • Keluarkan doh dan timbang 50 g setiap satu. Bentukkan dan letak dalam loyang yang telah dilengser majerin.
  • Biar doh naik sekali ganda (lebih kurang 45 minit - 1 jam, bergantung kpd cuaca dan suhu bilik). 
  • Panaskan oven pada suhu 150°C. Sapu atas doh dengan susu segar atau egg wash dan bakar selama 30 minit. 
  • Bila masak, keluarkan roti dan terus sapu permukaan roti dengan majerin untuk mengekalkan kelembapan.  
Roti tabur cheddar cheese

Roti tabur gula

Roti tabur parsley flake

NOTA NADZ: 
  • Nadz taburkan sebahagian doh dengan gula pasir dan sebahagian lagi dengan cheddar cheese di permukaan roti sebelum mambakar.
  • Sedikit doh Nadz tabur daun parsley untuk dibuat garlic bread.
SELAMAT MENCUBA!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...