Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Tuesday 21 June 2011

BISKUT CHOCOLATE CHIP FAMOUS AMOS (HOME MADE)


Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Pernah makan biskut Famous Amos?? 
Suka ke tidak?? Sedap ke rasanya?? 
Ingin mendapatkannya dengan harga yang lebih rendah?? 
Ketahui rahsianya selepas ini.

Hahaha..macam iklan produk pulak. Ok, untuk penggemar biskut ini, sekarang anda boleh buat sendiri di rumah dengan kos yang lebih rendah dan rasa yang memang saling tak tumpah dengan biskut Famous Amos yang di kedai tu. Betul ni.. Tak tipu punya.. Tipu tu kan berdosa.. 

Resepi ni sebenarnya dah lama Naz simpan. Diberi oleh seorang kawan masa hari raya tahun lepas (Ok tak, beraya di rumah orang, lepas tu minta resepi time tu jugak..hehehee). Kawan ni pun dapat resepi ni dari internet juga katanya. Ila...Naz dah buat dah biskut ni..Hihihiii..punyalah lama Naz peram resepi ni. Sampai terlupa nak membuatnya. Lagi pun resepi ni sampai di rumah selepas raya puasa(sebab beraya di kampung). Malaslah pula nak mengukis di dapur. Tiba-tiba teringin nak buat bila terlihat biskut ni di dapur Fiza. Barulah tau resepi ni diambil dari sini rupanya. Oklah tu. Timing dah kenalah kan. Tak lama lagi dah nak puasa bulan Ramadhan. Bolehlah jadi salah satu biskut raya ni. Uihhh... orang beraya ke rumah, kita hidangkan dengan biskut Famous Amos...  MAHAL TUUUU!!! Mahal sebab air tangan sendiri. Bukan kedai mari punya...


Ni masa tengah manaip ni, biskut tu masih di dalam oven untuk dulang yang ke dua. Baunya...SUBAHANALLAHHH!!! Menggetarkan perut dan kerongkong yang dah kekenyangan ni.. Tadi yang first round bakar, dah separuh habis masuk ke perut orang yang membakar tu.. Siapa la orang tu agaknya. Sebab tu lah masa apply kerja di kilang dan kedai biskut Famous Amos ni, tak diterima.... Kena reject.. Sebab bos tempat apply kerja tu dah tau, kalau ambil budak ni kerja di situ, sah-sah tutup kilang atau kedai tu nanti..heheheeee...


Baiklah, untuk tidak menghampakan resepi biskut ini, Naz telah sukat bahan-bahan mengikut resepi asal dan kemudian Naz sukat pula menggunakan ukuran cawan dan sudu bagi beberapa bahan yang berkenaan. Jadi lebih mudah kawan-kawan nak sukat nanti kan sebab ada pilihan dalam penggunaan jenis sukatan itu. Naz pun senang juga bila nak buat lagi sekali nanti. Untuk resepi ini, jumlah kepingan biskut yang boleh diperolehi (macam mana nak kira ni..Separuh dah masuk perut dah ni..) bergantung kepada berapa besar setiap bebola yang akan anda buat. Kalau kecil-kecil bebolanya nanti, maka lebihlah jumlah biskut yang akan diperolehi berbanding dengan bebola yang lebih besar sekiranya dibuat.


BISKUT CHOCOLATE CHIP FAMOUS AMOS (HOME MADE)
Oleh : Naz's CUTE OVEN, SMALL KITCHEN
Sumber Resepi: Fiza Damia

Bahan-bahan ayak :
  • 280 gm (2 1/4 cawan) tepung gandum
  • 10 gm (3 tsp) serbuk koko
  • 2 Tbsp tepung jagung
  • 1/2 tsp soda bikarbonate
  • 2 Tbsp susu tepung
  • Secubit garam
Bahan-bahan lain :
  • 250 gm mentega
  • 150 gm gula kastor
  • 1/2 tsp asen vanilla
  • 1 biji kuning telur
  • 100 gm (1/2 cawan) coklat chip
  • 100 gm sebarang kekacang(walnut, badam, gajus dll yang dicincang) atau kismis - optional



Cara-cara :
  1. Pukul mentega, gula kastor dan esen vanilla hingga kembang.
  2. Masukkan kuning telur dan pukul rata.
  3. Masukkan bahan-bahan ayak dan kemudian kacau hingga sebati dengan spatula atau tangan.
  4. Masukkan coklat chip dan cincangan kacang atau kismis. Kacau rata.
  5. Sudukan adunan ke atas dulang pembakar. Boleh juga diuli menjadi bebola-bebola kecil dengan menggunakan tangan.  Susun di atas dulang pembakar. PERHATIAN! JANGAN LETAKKAN BEBOLA RAPAT-RAPAT ANTARA SATU SAMA LAIN KERANA BEBOLA INI AKAN MENGEMBANG DAN MELEPER SEWAKTU PROSES PEMBAKARAN.
  6. Bakar pada suhu 160 C selama 15-25 minit bergantung kepada saiz bebola-bebola adunan anda.
  7. Sejukkan dahulu biskut sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.

NOTA :

  • Naz tak letak pun kekacang atau kismis di dalam adunan kerana dengan coklat chip saja pun dah MELETOPZZZZ rasa biskut ni. Lagi pun Husna tak berapa gemar makanan yang ada kekacang di dalamnya.
  • Rasanya kalau nak letak kekacang di dalam adunan, elok dikurangkan coklat cip sedikit kerana satu keping biskut ni, penuh dengan coklat cipnya. Cadangan Naz: 50 gm coklat cip dan 50 gm kekacang.
  • Cubalah buat biskut ni.. Tak rugi mencubanya.. Kalau tak cuba dah rugi macam Naz(setahun Naz rugi tu).
SELAMAT MENCUBA! 

34 comments:

tun_telani said...

uwaaaaaaa......... pagi2 dh nmpk cookies laaa......... nasib baik x pose arini.. nmpk mcm oven ku bakal bekerja arini.. hihi

Mas said...

akak..nak sebalang..
sedappnya tengok...

CT Delima said...

As'salam Naz

Fav kak ct niiii, kalau gi kat sungai wang KL tu mesti keharuman bau biskut ni memang mengundang derita dan jiwa tau..hahaha. last2 nya kena beli gak ler 200 gm sebab dah suka kan, mahal mak datok. nak makan sangat beli lah juga...hihihi

Naz, kak ct nak mintak amik resipi lah ya, insyaAllah boleh buat nanti, Macam Naz cakap dah nak puasa dan nak rayaaaa! hehehe

lynnlola said...

nampak sedap dan senang! nak try buat lah. tq for the recipe sis ;-)

izahdaut said...

akak.. menggoda tau.. baru berura ura nak buat sekut cam kat rumah kak nor tu.. aishhh dah aura ari raya ni kak..hehe..nak try jugak ah

intan morsalin said...

tqvm naz sudi share resepi...kena try gak ni..anak2 sya suka mkn cookies...bleh wat rya gak kan...azam tahun ni nak wat biskut raya sdiri sbb dah ade oven...yahuuuuu

Cik Ecah said...

resipi best!
kalau bukan time raya mkn cenggitu pun sedap jugak :D

anumuchan said...

sedapnyee.nak sikit..huhu

Bungadamia said...

naz nak sikit..kat rumah ni dah habis..

Yat Maria said...

Nazzzzzz

meh bak kat ai sebalang dua..umah ai kalo cookies2 ni kejap jer liao!

Love2cook Malaysia said...

Wahhhh baru semalam I bought the cookies, dun really liked it. But these look awesome..mouthwatering here! :D

Kak Sam said...

Waa bagus punya promote. Hehehe tunggukan kemunculannya @ my homework. Bila? ...... tak tahu lagi.

K.zai said...

salam naz..nnt hari raya hidangkan akak dgn FAMOUS AMOS (HOME MADE)ni ye..hehe

Unknown said...

rajinnya akak ni...order sebalang yer...hehe saya pernah buat sekali jer dulu masa zaman tak ada blog lagi..sekrng malas beli jer..hehe

Nadz Nazharzan said...

tun telani:

Duhai adikku sayang.. Oven tu dibeli mmg nak suruh bekerja..hehehheee..

Nadz Nazharzan said...

Mas:

Kalau umah kita sebelah menyebelah, akak dah hulur dah ni mas..

Nadz Nazharzan said...

kak CT:

Mmg kan kak.. Bau biskut ni mengancam sungguh. Masa tgh bakar biskut ni di rumah, mmg bau dia buat Naz tak sabar nak merasa..

Nadz Nazharzan said...

LynN LoLa :

Mmg senang dan rasa pun sedap ni Lynn..Try la.. Tak taulah tekak org lain tp tekak akak dan org kat rumah ni semuanya suka..

Nadz Nazharzan said...

izahdaut :

Hehehe....godaan baik tak pe kan..Aaahh cam dah aura hari raya pulak eh..hehehe

Nadz Nazharzan said...

intan morsalin :

You are welcome.. Kongsi2 ilmu..boleh sama2 rasa kan.. Budak2 mmg selalu suka cookies.. Bagus laaa dapat buat biskut raya air tangan sendiri tahun ni..Lebih bermakna tau!

Nadz Nazharzan said...

Cik Ecah :

Mmg pun cik ecah.. Naz buat bukan waktu raya ni pun dah selesai dah.. Anak2 dah request suruh buat lagi sekali..

Nadz Nazharzan said...

frommetoyou :

Mmg sedap insyallah.. Kalau dekat boleh la bagi.. Ni duduk jauh nun di Jepun..

Nadz Nazharzan said...

fiza damia :

fiza, cam ne nak bagi.. Naz punya pun dah abis ni..

Nadz Nazharzan said...

Yat Maria :

Yat, nak bagi pada U cam ne.. Kat rumah I pun dah habis licin licau ni..

Nadz Nazharzan said...

LOVE2COOK :

Love, try la.. Mana tau yg ni you suka.. Anak2 I cakap macam biskut chips more. sbb kitaorg tak pernah beli biskut FAMOUS AMOS yg original tu.. Pernah rasa pun sbb org bagi..

Nadz Nazharzan said...

Kak Sam :

Hehehe..kak sam.. Benda sedap boleh le promote kat kawan2.. Tapi ye la..bab rasa ni terlalu subjektif.. Mungkin sedap di tekak kita, tapi tak sedap di tekak org lain. Yg pasti kalau nk tau, kenalah cubakan...

Nadz Nazharzan said...

kzai :

Kak Zai..boleh..boleh..dah pasti raya tahun ni ada biskut ni ..insyallah.. Datanglah rumah yer..

Nadz Nazharzan said...

Nieza :

Alaa nieza..tak de mana rajinnya.. Kebetulan tgk biskut ni teringin nk cuba sbb ada nama FAMOUS AMOS tu.. Teringat lak adik ipar suka sangat beli biskut ni.. Akak sendiri tak pernah beli pun. Kakak ipar pun suka beli utk anak2 dia.. Rasanya biskut ni cam mahal gak.. Tu yg nak try buat.. Boleh lah promote resepi ni kat diaorg..

Sheery Dream Cakes said...

nie fav anak2 nie.. tp x perna lg buat sendiri.. selalu p beli jer... nnt nk try gak ler buat... masuk list dulu resipi nie.. ;)

Orablinkpink said...

assalamualaikum, nak tanya kalau pakai tepung blue key yang beserbuk penaik tu boleh ke? berapa pulak sukatan dia? TQ.

Unknown said...

Mmg sedap resepi nih..dh cuba..kengkawan yg rs pn ckp mmg sedap..

Unknown said...

Assalamualaikum.. Nak tanya kalau guna tepung blue key? Sudah tak payah guna tepung gandum or tepung jagung ke.. Minta tolong explain kan yea.. Berapa pula sukatan untuk gunanya.. Thanks

Nur haura afeeya said...

Salam

Nur haura afeeya said...

Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉
Assalamualaikum salam sejahtera warga group📢

1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit kencing Manis kaki luka dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4.

Ia penawar herba yang sangat selamat untuk semua tak kira umur dan harga berpatutan tapi kesannya standing produk harga mahal ribuan ringgit.

2)Ramai yg dah cuba penawar herba ni dan makin sihat serta mendapat impak positif. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh kita ikhtiar, Insya Allah.☺👍🏻

3) Banyak pengalaman dh saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.

4)Mcm2 kanser blh diikhtiarkan termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain-lain

5) Puan Rasmani Binti Md Noh, psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi tulang dan sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.

Testimoni-testimoni Pengguna Jutawan Herbs:


▪Cucu Puan Mazili, Kanser Leukimia ALL B- Cell.

Puan Mazili ada cucu lelaki berumur 3 tahun 8bulan yang dulu menghidap kanser Leukimia ALL B-Cell (Acute Precursor B-Cell All). Kalau dulu dia mengalami komplikasi limpa dan hati yang dah bengkak tapi sekarang syukur dia dah sembuh dengan rawatan doktor dan rawatan dari Jutawan Herbs.Sekarang dia menjalani kehidupan seperti kanak-kanak sihat lain.
..................................................................

▪Puan Roselawaty bt Jaafar, 47tahun , Kanser payudara tahap 2, asal dari Kedah.

Pada tahun 2019 doktor telah mengesahkan dia menghidap kanser payudara tahap 2. Keputusan ujian Memogram di klinik BP Bukit Mertajam, doktor mengesahkan ada ketulan kanser di payudara sebelah kiri. Tetapi doktor tidak dapat pastikan itu kanser kerana bentuknya bulat biasa, sepatutnya ketulan kanser bulat dan tajam-tajam. Jadi dia ke Hospital Metro Sg Petani dan keputusannya negatif. Sekarang ni dia dah bebas dari kanser selepas membuat rawatan di hospital dan mengamalkan Jus Jutawan Herbs dalam masa yang sama. Dia buat gabungan rawatan moden dan herba.

.................................................................

▪Puan Zalina bt Ismail, 48 tahun ,Kanser Payudara Agresif.

Dia telah disahkan menghidap kanser payudara pada April 2018. Dia mula sedari ade satu garis yang keras di bahagian bawah payudara kanan pada bulan Mac 2018. Jadi dia terus buat ujian memogram dan doktor sahkan dia menghidap kanser payudara agresif serta perlu operate segera. Dia jalani rawatan hospital dan ambil herba Jutawan Herbs bersama-sama. Gabungan rawatan moden dan herba membuatkan dia sembuh sampai sekarang syukurlah makin sihat.
..................................................................

▪Puan Noraini bt Yusof, Kanser Payudara tahap 3. Dari Shah Alam.

Pada Mei 2017, Puan Noraini disahkan menghidap kanser payudara tahap 3. Saiz ketulan kansernya ialah 13.3 cm. Dia menjalani kimo dan buang ketulan dengan operation. Dia juga jalani mastectomy, radiotherapy dan herceptin selama setahun. Menantunya terjumpa blog Jutawan Herbs dan menyarankannya untuk ambil rawatan herba Jutawan Herbs dalam masa yang sama meneruskan rawatan hospital iaitu kimo. 4 bulan sekali dia berjumpa Oncologist ,alhamdulillah result semua memuaskan seperti tak ada penyakit kanser pun. Sampai sekarang dia masih ambil herba Jutawan Herbs untuk kekalkan kesihatan dan menguatkan antibodi.

...............................................................


Call atau WhatsApp untuk order dan sebarang pertanyaan di nombor berikut :

En. Mohd Zuhairi Bin Noordin - 017468 7570

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...