Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Recent Posts

Tuesday, 17 November 2015

MUSHROOM SOUP WITH GARLIC BREAD


Assalamualaikum dan salam sejahtera. 

Mushroom soup homemade yer resepi untuk hari ini. Resepi yang memang terkenal dan ramai kawan-kawan telah mencubanya. Review yang sangat baik di laman My Resipi.



MUSHROOM SOUP
Tried by : Nadz @ovenkecil.blogspot

Bahan-bahan :
  • 1 keping dada ayam 
  • 1500 ml air (1000 ml + 500 ml)
  • 500 ml susu segar
  • 1 ketul kiub ayam (Nadz guna 2 kiub)
  • 1 tin kecil cendawan butang~dihiris 
  • Garam
  • Secubit ajinomoto (Nadz tak letak)
  • 1 cawan tepung gandum (next time boleh guna 1/2 cawan saja sebab likat sangat mushroom soup Nadz)
  • 1-2 tsp serbuk lada hitam (Nadz tambah)
Cara penyediaan : 
  1. Potong ayam kecil-kecil. Bersihkan.
  2. Masukkan 1000 ml air dan ayam ke dalam periuk. Rebus hingga masak.
  3. Masukkan susu dan kiub pati ayam. Masak guna api yang perlahan.
  4. Masukkan cendawan. 
  5. Bancuh tepung gandum dengan baki 500 ml air. Masukkan bancuhan tepung ini ke dalam periuk. Masukkan garam dan perisa. Masak dan kacau-kacau sup hingga pekat.
  6. Tutup api dapur.


GARLIC BREAD
Recipe by : Nadz @ovenkecil.blogspot

Bahan-bahan :
  • Apa-apa jenis roti yang sesuai (Nadz guna roti dari resepi INI)
  • 4 ulas bawang putih (boleh tambah atau kurangkan ikut citarasa)
  • 1/2 cawan butter (lembutkan pada suhu bilik)
  • Sedikit garam halus ikut keperluan
  • Daun parsley~dicincang (kalau ada yg fresh lagi bagus. Kalau tak ada guna parsley flake je)
Cara penyediaan :
  1. Tumbuk atau cincang bawang putih hingga lumat.
  2. Campurkan dengan butter, garam dan daun parsley. Gaul sebati.
  3. Belah ketulan roti tetapi jangan sampai putus dan sapukan garlic spread/ garlic butter tadi di celah-celah potongan roti.
  4. Panaskan oven 175°C. Bakar dalam oven selama 10-15 minit. 
  5. Sekiranya inginkan garlic bread yang lembut, balut roti yang telah disapu butter tadi dengan aluminium foil sebelum membakar. Tapi sekiranya suka garlic bread yang sedikit rangup, susun roti yang telah disapu butter tadi di atas loyang dan terus bakar begitu saja.
SELAMAT MENCUBA.

2 comments:

Nooriah Abdullah said...

wah Nadz mcm sedap sngt bila nmpk roti dan soup tu mesti kaknoor try ni suatu hari resepi ni dh terlioq lah

Nadz Nazharzan said...

Hihii...try lah kak Noor...mmg best time panas2 lagi tu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...