Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Recent Posts

Sunday, 29 December 2013

TIRAMISU SIMPLE


Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Hohooo...keluar tiramisu pula... 
(**Adehhh...cam ne lah dietku nak berjalan dengan tenang dan aman....hu..huu..huuuu**). 

Actually resepi tiramisu dari Chef Arm ini dah lama sangat disimpan sejak awal tahun hari tu. Cuma time tu mood membaking tak ada sebab morning sickness yang menyebabkan tuan bahan sangatlahhhhh malas kay! 

So kebetulan masa bawa anak-anak berjalan-jalan sempena cuti sekolah baru-baru ni, anakanda Husna minta belikan sepotong kek tiramisu yang dia ternampak di sebuah kedai bakery. Makkkk aiiiii... Sepotong kecik je pun dah RM5++. Yelah Nadz memang jarang sangat beli kek-kek dari kedai samada sebiji kek atau pun sepotong je. Tu yang terkojut den tengok harganya. Serious kecik je kay. Lebih kurang kalau makan untuk orang dewasa tu, 2 kali suap je dah licin. Tu kalau dimakan dengan sopan kay. Kalau dimakan dengan gelojoh, confirm sekali suap je dah licin...heheheee...



Jadi bila balik ke rumah, projekkanlah kek tiramisu resepi dari Chef Arm ni yang agak simple sebab anak-anak ni dah bising-bising asyik tanya je bila ummi nak buat tiramisu. Tak puas makanlah tu sebab beli pun sepotong kecil je ari tu. Dapatlah 7-8 bekas gelas macam dalam gambar tu. Itupun sebab Nadz gantikan penggunaan sponge finger di dalam resepi dengan biskut merie so lapisan biskut tu nipis je. Kalau guna sponge finger kan tebal, jadi mesti boleh dapat lagi banyak kek ni.

Anak-anak memang puas hati betullah dapat makan kek ni. Saja tanya anakanda Haris yang memang penggemar makanan berasakan cheese ni, mana lagi sedap? Kek hari tu ke atau tiramisu yang ummi buat ni. Haris jawap, "Kek hari tu sedap, tapi yang ummi buat ni laggggiiiiii sedapppp...". Hohooo...suka hati I tau! Terima kasih Chef Arm atas perkongsian resepinya. Nadz kongsikan di sini pula untuk sesiapa yang nak mencuba yer.


TIRAMISU.
Recipe by: Chef Arm (through facebook)


Bahan-bahan : -

200g Krim Putar
250g Krim Keju
30ml Susu Segar
5 Sudu Besar Gula Halus
180ml Air ( Dicampur Dengan 1 Sudu Teh Serbuk Kopi Segera )
1 Sudu Besar Serbuk Koko
30g Parutan Coklat
20 Keping Biskut Span ( Khas Untuk Membuat Tiramisu )
(Yg ni I gantikan dengan biskut merie)
Sedikit Strawberi ( Untuk Hiasan )


Cara Penyediaannya : -

1. Pukul krim hingga kental dan ketepikan.
2. Putar krim keju hingga lembut.
3. masukkan susu dan gula serta putar lagi hingga adunan menjadi ringan.
4. Campurkan krim putar & krim keju dan dikacau rata.
5. Celup biskut di dalam kopi dan susun beberapa keping ke dalam mangkuk kaca.
6. Ratakan separuh campuran krim.
7. Ayak serbuk koko diatasnya
8. Celup biskut lagi di dalam air kopi, susun dan tutup dengan baki krim.
9. Akhir sekali ayak serbuk koko dan taburkan coklat.
10. Tutup dan biarkan di dalam peti sejuk selama 4 jam.
11. Hiaskan dengan buah strawberi dan siap untuk dihidangkan.


Ni gambar keratan rentas kek ni bila dah digali. Nampak tak lapisan biskut merie yang berselang seli dengan lapisan cream cheese nya??? Makan sejuk-sejuk memang nikmat oooo....

Okey, sesiapa yang nak menambah lagi berat badan tu, bolehlah mencuba resepi yang amat senang dan marvelous ni ye. Tapi kalau naik berat badan tu jangan salahkan I tau! ^_^

SELAMAT MENCUBA!

Friday, 27 December 2013

MEE SIAM


Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Buat mee siam ni untuk breakfast. Sedap juga rasanya. Kalau dibuat dengan kepedasan yang lebih, lagi best! Disebabkan di rumah ni ada kanak-kanak ribena yang nak makan, so tak bolehlah nak buat pedas-pedas sangat menu ni. Nanti ada yang menangis masa makan..huhuuuu...

Resepi dipetik dari laman fb yang telah dikongsikan oleh Chef Arm. Jadi kalau sesiapa yang nak cuba pula, Nadz kongsikan di sini pula resepinya. Terima kasih Chef Arm!



MEE SIAM.
Recipe by: Chef Arm

Bahan-bahan : -

300 g Bihun ( direndam air )
100 g Taugeh ( dicuci dan ditoskan air )
200 g Udang (saiz sederhana) ( dikupas kulit )
1 biji Bawang besar ( dihiris )
2 ketul Tauhu ( dipotong dadu atau jalur panjang )
1 ketul Kek ikan
½ cawan Minyak masak


Bahan-bahan A: -

2 sudu besar Bawang merah ( digiling )
1 sudu teh Serbuk kunyit 
2 sudu besar pes tomyam


Bahan-bahan B: -

250 ml Air (Used only 150 ml)
1 sudu teh Perencah Pati Ayam
1 sudu besar Gula


Hiasan:-

Daun sup ( dipotong halus )
Cili
Limau nipis
2 biji telur


Cara Menyediakan: -

1. Goreng telur dadar yang nipis dengan sedikit minyak. Hiriskannya.
2. Panaskan ½ cawan minyak, goreng tauhu keras hingga keemasan, ketepikan. 
Kemudian goreng kek ikan dan ketepikan
3. Dengan baki minyak, tumis bahan-bahan A hingga naik bau,
kemudian tambah masuk bahan-bahan B. Biar mereneh selama beberapa minit.
4. Masukkan udang, tauhu keras dan kek ikan. Tambah bihun dan taugeh. Gaul sebati.
Hias dan hidang panas.


SELAMAT MENCUBA!

Thursday, 26 December 2013

KEK BUAH KUKUS YANG SUNGGUH MOIST & MARVELOUS

Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Hari ni nak kongsi resepi dan juga hasil kek buah kukus yang amatlah lembap dan confirm sedap sekiranya menjadi dibuat oleh si pembuatnya. Yelah, Nadz kata "kalau menjadi" tu sebab sekiranya tak sedap dan tak jadi nanti jangan marah pula pada Nadz. Kerana kek ni memang ramai sangat yang dah mencubanya dan ramai juga yang buat jualan. Meanings, kalau tak sedap dan tak lembap tu maknanya bukan salah resepi ok. Mesti ada silap pada diri sendiri yang membuatnya. Nadz sendiri dah banyak kali buat kek kukus buah ni cuma kali ni je yang berkesempatan nak kongsikan resepi ni dengan kawan-kawan yang masih belum pernah mencuba kek ni.

Resepi ni Nadz dapat daripada blog kak Sheila (Spices Journey). Usul asal resepi ini daripada Chef Zubaidah bte Chepa (buku Steamed Cake, terbitan One Publisher) yang dikongsikan oleh rakan kak Sheila di laman fb iaitu kak Kamilia Ibrahim Kak Uteh. Jadi Nadz kongsi pula resepi yang sungguh marvelous hasilnya ini di blog Nadz pula. Untuk rujukan sendiri juga pun. Terima kasih kepada yang menyebarkan resepi ini. Nadz copy resepi dari blog kak Azie.


KEK BUAH KUKUS
Source : Kak Shiela (Spices Journey), Kak Azie (Azie Kitchen)
Tried by : Nadz @ovenkecil.blogspot.com

Bahan bahan:

  • 225 gm Mentega 
  • 340 gm gula pasir
  • 50 gm air panas
  • 500 gm Mixed Fruits/Buahan Campuran
  • 3 biji telur saiz A (guna telur saiz B jer)
  • 1 sk vanilla extract/essence

Bahan Ayak:

  • 1 sk cream of tartar 
  • 2 sk soda bikarbonat
  • 350 gm tepung gandum 
  • 1 sk serbuk Nutmeg/buah pala 

Cara cara:

  1. Masakkan gula pasir sampai perang (jangan sampai hangus pulak) dan tuangkan air perlahan lahan. Guna api kecil jer. Masukkan mentega/butter dan biarkan cair. Masukkan pula mixed fruits dan biarkan mendidih seketika. Ketepikan dan sejukkan sebentar.
  2. Masukkan semua bahan ayak ke dalam bahan gula yang dimasak dan disejukkan tadi sedikit demi sedikit dan gaul dengan senduk kayu hingga rata dan sebati.
  3. Dalam bekas lain, pukul telur sebentar atau gunakan mixer. Kemudian tuangkan ke dalam adunan tadi dan kacau sehingga menjadi adunan yang betul betul sebati. Kacau dengan senduk kayu juga.
  4. Masukkan adunan ke dalam bekas empat segi bersaiz 7"x7" yang telah dialas kertas kek dan dilenser dengan mentega. 
  5. Kukus selamat 4 jam di dalam pengukus yang telah dipanaskan airnya. Kek ni kalau kukus 2 jam pun dah masak, tapi untuk mendapatkan kelembapan yang lebih, kukuslah selama 4 jam. Kukus dengan api yang sederhana pada 2 jam yang pertama dan pada 2 jam yang terakhir kukus dengan api yang kecil jer. Kalau nak tambah air pengukus, pastikan ditambah dengan air panas.
  6. Alas tutup pengukus ngan tuala/kain supaya wap air tidak menitik ke atas kek yang dikukus atau tutup loyang/bekas dengan aluminium foil yang dilenser dengan mentega semasa mengukus kek supaya kek tidak melekat di aluminium foil. Lebih baik guna bekas yang besar dan tinggi sedikit.
  7. Bila kek ni dah masak, buka penutup kukusan dan biarkan kek ni dalam pengukus dulu hingga sejuk. Jika terus angkat buah akan turun. Pastu bolehlah keluarkan dari pengukus. Potong kek bila ia benar benar sejuk, lebih bagus, biar kan ia semalaman dalam tudung saji. 
NOTA:
  • Kek ni lebih sedap dan lebih moist selepas 2 hari. 
  • Kek boleh disimpan di dalam bekas bertutup atau boleh dibalut dengan plastik wrap. Kek akan menjadi lebih moist.
  • Potong kek menggunakan pisau yang tajam untuk mendapatkan potongan yang cantik.
  • Warna kek bergantung kepada warna gula hangus yang dibuat di awal proses membuat kek.


SELAMAT MENCUBA! 

Monday, 25 November 2013

CHOCOLATE CHIFFON CAKE

 

 Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Nampaknya mood membaking sudah mula ada. Actually dah dua tiga hari anakanda Maisarah Hani sibuk nak makan kek. Asyik tanya kek saja hari-hari. Kesian pula melihatkannya. So intai-intai la di internet kek yang menarik untuk dicuba. Nak kek yang simple jer yang tak perlu topping bagai.

Dalam hati terfikir nak cuba buat kek chiffon sebab memang Nadz tak pernah cuba membuat kek chiffon. Selalunya tengok langkah-langkahnya tu panjang sangat dan banyak pula pendapat yang kek ni agak sensitif. Salah cara atau tak kena gaya, tak naiklah kek ni. Ditambah pula Nadz memang tak ada loyang khas untuk buat kek chiffon ni. Alaaa..loyang yang menjadikan kek nanti berlubang di tengah-tengahnya tu. Apa nama loyang tu ek? Tapi setelah mendapat kepastian daripada adik Evelyn Gemina yang kek chiffon ni boleh juga dibakar menggunakan loyang biasa, maka berkobar-kobar semangat nak membuatnya. Terus skodeng blog Evelyn Gemina sebab memang tau Lyn banyak mencuba pelbagai kek chiffon.


Tertarik hati nak cuba Coffee Chiffon Cake sebab semua bahan-bahan yang diperlukan ada di rumah dan cara membuatnya pun agak mudah. Cuma Nadz tukarkan penggunaan serbuk kopi tu kepada serbuk coklat.

Risau juga takut tak menjadi kek ni. Maklumlah 1st time mencubanya. Tapi Alhamdulillah, menjadi dengan baik sekali kek ni. Memang betul seperti yang Lyn gambarkan kek ni. Permukaannya tak mudah merkah. Keknya pula super duper lembut sangat. Teksturnya pula amat halus. Memang menepati citarasa Nadz. Lepas je keluar dari oven, tak sabar-sabar anak-anak nak makan kek ni. Maklumlah, sekarang ni musim hujan. Asyik lapar saja anak-anak di rumah ni. Setelah disejukkan, sekali potong je dah tinggal suku je kek ni.

Kak Nadz kongsikan pula resepi ni di sini ye Lyn.


CHOCOLATE CHIFFON CAKE (Adapted from Coffee Chiffon Cake)

Bahan2nya:

A
4 biji kuning telur
1 1/2 sb serbuk kopi segera(Nadz gantikan sengan serbuk koko)
115ml air
85ml minyak sayuran
1/4 sk garam
100g gula kaster(used only 80g)
150g tepung gandum, diayak
1 sk baking powder, diayak


B
4 biji putih telur
90g gula kaster (used only 70g)
1/8 sk cream of tartar


Cara2 membuatnya:
1. Panaskan oven pada suhu 175 C. Sediakan loyang chiffon bersaiz 9 inci (saya guna 10 inci). Jangan griskan loyang.

2. Dalam mangkuk yang besar, satukan semua bahan2 A & gaul guna handwhisk hingga sebati. Ketepikan.


3. Dalam mangkuk yang lain, pukul putih telur dari bahan B hingga berbuih. Masukkan bahan2 B yang lain & pukul hingga pekat & bertanduk (dry stiff).


4. Kaupbalikkan adunan putih telur kedalam adunan A tadi (langkah 2) hingga sebati.

5. Tuang adunan kedalam loyang chiffon yang disediakan & bakar selama 40 min atau hingga kek masak.

6. Bila kek sudah masak, segera terbalikkan & biarkan sejuk 30min - 1 jam baru keluarkan dari acuan. (Nadz sisipkan pisau di keliling loyang pada bahagian dalam untuk meregangkan kek dari tepi loyang sebelum terbalikkan loyang ke atas redai untuk mengeluarkan kek).


NOTA NADZ:
  • Nadz menggunakan loyang biasa 9". Jadi kek naik tak tinggi sangat. Kalau nak dapatkan kek yang lebih tinggi dengan menggunakan loyang biasa, gunakan loyang bersaiz 8".
  • Potong kek secara menggergaji iaitu menyorong pisau ke depan dan ke belakang sewaktu memotong untuk mendapatkan potongan yang cantik. 
  • Nadz lapikkan baking paper di dasar loyang tanpa disapu dengan minyak atau majerin sebelumnya.



SELAMAT MENCUBA!

Saturday, 23 November 2013

KASWI DURIAN

Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Kaswi durian yang memang umphhh... Ini bergantung juga pada rasa durian yang digunakan ye. Kalau guna isi durian yang sedap rasanya, maka makin sedaplah rasa kaswi ni. Tapi bukanlah maknanya nak kena guna isi durian D24 atau durian musang king. Asal isi durian yang digunakan tu elok dan molek dari segi rupa, tekstur dan rasanya, bolehlah menjadikan kuih kaswi ni sedap. Terjumpa dan terlihat kaswi durian ni di blog kak Norlie Harumaini. Resepi asalnya dari kak Besah di My Resipi.

Kak Norli buat kaswi tu untuk dibawa sebagai juadah pada meeting rakan kenduri muafakat di tempatnya tinggal. Dapat pujian pula tu dari rakan-rakan kak Norlie di sana. Jadi dah jatuh hati pula Nadz ni nak mencubanya.

Sesungguhnya memang tak sia-sia mencuba kuih kaswi ni. Sedap you! Ada rasa lemak-lemak manis dalam kuih ni. Makan tanpa kelapa parut muda tu pun dah sedap. Nyummm...

Nadz kongsikan di sini pula resepi ni yer.


KASWI DURIAN

Bahan-bahan ( seloyang kcik jer ):
  • 1 cwn tpung gandum
  • 1 cwn tpung ubi
  • 2 1/3 cwn santan (1/2 cwn sntan pekat + air) * akak guna santan kotak
  • 1/2 cwn isi durian
  • 2/3 cwn gula pasir
  • 1/2 suduteh garam
  • 1/2 suduteh AIR KAPUR sireh
  • sedikit pewarna kuning telur
  • secawan kelapa parut putih + secubit garam (jika xnk cpt basi kukus 5 mnt)

Cara penyediaan :
  1. Panaskan air kukusan.
  2. Campur rata / sebati semua bahan. bleh blend jika suka. 
  3. Sapu sedikit minyak dlm loyang, pastu masukkan adunan. jgn tebal sangat, x best. lbehkurang 1 inci suku cukup. kukus 30 minit atau hingga masak.
  4. Bila sejuk, blehla dipotong & digaul bersama kelapa parut.
SELAMAT MENCUBA!

Friday, 22 November 2013

KEK MARBLE SUSU (Chef Norzailina)

 Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Hari ni nak kongsikan resepi KEK MARBLE SUSU kepunyaan Chef Norzailina. Kek yang memang lembut dan sedap ni dah beberapa kali Nadz cuba. Memang menepati citarasa. Resepi ni pun rasanya memang sudah lama terkenal dan ramai juga yang telah mencubanya. Bagi sesiapa yang belum pernah mencuba resepi ini, bolehlah mencubanya ye. InsyaAllah, tak kan menyesal.

KEK MARBLE SUSU
Tried by : Nadz @ovenkecil.blogspot.com


Bahan-bahan :
  • 250 g mentega
  • 230 g gula halus
  • 2 camca teh ovalette
  • 4 biji telur gred A
  • 270 g tepung gandum*
  • 1 camca teh serbuk penaik*
  • 60 g susu pekat manis
  • 2 camca besar serbuk koko
  • 2 camca besar susu cair
  • 1 camca teh coklat emulco
*Diayak bersama


Cara Penyediaan :

  1. Pukul mentega, ovalette dan gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga gebu.
  2. Masukkan susu pekat dan gaul rata. Bubuh tepung sedikit demi sedikit hingga habis, gaul rata.
  3. Bahagi adunan kepada 2 bahagian yang sama banyak. Satu dibiarkan tanpa warna dan satu bahagian di campur dengan susu cair, serbuk koko dan coklat emulco. Gaul hingga sebati.
  4. Tuang secara berselang seli antara adunan tanpa warna dan adunan coklat dalam acuan berukuran 22 cm yang telah dilengser dengan marjerin dan dasarnya dialas dengan kertas minyak.
  5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190 C selama 30 - 35 minit. Keluarkan dan biar sejuk atas redai.
SELAMAT MENCUBA!

Thursday, 21 November 2013

SELAMAT TINGGAL DUNIA BLOGGER??, & MY 3rd PRINCESS

Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Selamat bertemu kembali setelah sungguh lama Nadz menghilangkan diri dari dunia blogger. Nak tinggalkan terus dunia blogger??? Adakah itu keputusannya sekarang? Ohhhh...tidakkkkk. Sebenarnya rentetan dari episod mual-mual awal tahun 2013 ni berterusan dengan keadaan morning sickness dan bloating yang berlarutan hinggalah sampai saat sebelum melahirkan pada bulan Septermber 2013 yang lalu. Memang terbatas terus mood nak mengupdate blog. Malas je rasanya. Then, after deliver sibuk pula dengan si kecil Marissa Hasya. Tak juga mengupdate apa-apa di blog. Senang cerita, mengaku je lah; maaaaalassssss sebenarnya..hehe..heheeee. Anyway, untuk meninggalkan terus blog ni, mungkin bukan sekarang masanya. Sayang tau dengan dunia blogger ni serta kawan-kawan yang sealiran. Cuma untuk update entry di sini, mungkin semput sikit la buat masa ni.

Ok, sekarang nak perkenalkan my 3rd princess dalam family. 
MARISSA HASYA.. 
Lahir pada 18/9/2013..
Born with 3.1 kg weight..


Hasya : 0-1 month

Sekarang Hasya dah 2 bulan lebih. Alhamdulillah berat pun dan bertambah menjadi 5.3 kg. Membesar dengan sihat dan sempurna. 
Terima kasih ya Allah atas kurniaanMu yang amat membahagiakan aku sekeluarga. Walaupun diuji dengan pelbagai dugaan dari mula mengandung (morning sickness dan bloating yang berlarutan hingga saat bersalin), bersalin (hampir-hampir perlu masuk OT) dan tempoh berpantang (sore nipple, tidur yang tak cukup, bp yang perlu dikawal rentetan preeclampsia masa mengandung dll). 

Menitis jugalah air mata ni sejurus selepas Hasya selamat dilahirkan dan menitis juga air mata ni semasa rasa begitu tertekan sewaktu dalam pantang. Maklumlah masa dalam pantang memang mood tak menentu. Bersalin pula bukan anak sulung, meanings ada anak-anak lain yang perlu diuruskan pada waktu yang sama. Berpantang pula sendiri tak ada yang menjaga. Tak ada makna rehat yang cukup sebenarnya. Semuanya perlu dilalui dan dihadapi dengan tabah setelah kurniaan Allah yang tidak ternilai diberikan sebagai pinjaman. Memang perlulah kita bersabar dengan dugaan-dugaannya.


Ok sampai di sini saja coretan kali ini. Terima kasih untuk kawan-kawan yang sentiasa bertanya khabar di Fb sepanjang tempoh Nadz mengandung hingga selamat bersalin walaupun tak aktif berblogging. Terima kasih juga atas doa-doa yang baik serta ucapan-ucapan tahniah yang tak terbalas. Saaaaaaayaaaang korang semua.
  
Hasya : 0-1 month

Hasya: 1++ months

Hasya : 2++ months

Wednesday, 21 August 2013

3 TIERED WEDDING CAKE


Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Harapan dan doa Nadz semoga semua sahabat dan pengunjung blog ini sihat sejahtera hendaknya. Nadz juga mengambil kesempatan mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI untuk semua rakan taulan dan pengunjung blog ini yang beragama Islam walaupun ucapan ini sedikit terlewat. Maklumlah, bulan Syawal pun dah masuk minggu ke 2 sekarang.

Just a quick update. Kek ini merupakan kek 3 tingkat yang Nadz buat atas tempahan Atiqah pada hari raya ke 7 baru-baru ni. Sekarang Atiqah merupakan isteri kepada adik ipar Nadz (BIL). So sekarang Atiqah juga merupakan biras Nadz..heheheee...


Disebabkan Nadz memang dah sarat sangat sekarang, jadi hiasan untuk kek pun tak dapatlah nak dibuat heavy sangat. Ini saja yang termampu. Lepaan krim pun tak begitu kemas. Maklumlah dah lama bercuti dari ambil tempahan kek sejak berbadan dua ni. Cadang dan niat hati tu konon-konon nak la membuat bunga-bunga ros berkelopak yang berdiri kat atas kek tu. Tapi memang tak mampu nak merealisasikan impian sendiri tu. Lagi pun Nadz belum begitu mahir untuk buat bunga-bunga ros yang berkelopak tu. Badan pula dah berat. Tak boleh nak berdiri dan mengadap kek lama-lama. Mau ada yang tersembam atas kek nanti...heheheee...

Red velvet cake 10"
Carrot cake 8"
Chocolate cake 6"
Chocolate cake cuppies saiz S
Deco : Buttercream as requested

Tema majlis adalah warna peach, putih dan pink. Tapi warna peach pada kek ni dah terover..hahahaa... Dah jadi warna oren pula. But pengantin puas hati je. Dan pengantin memang tak cerewet. Serahkan bulat-bulat je pada Nadz nak hias kek ni macam mana. Contoh gambar hiasan kek yang diberi pada Nadz pun lebih simple daripada yang Nadz siapkan ni. Syukur sangat-sangat. Tak rasa tertekan pun semasa menyiapkan kek ni walaupun inilah kali pertama membuat kek perkahwinan dan bertingkat pula tu.

Cuma untuk hiasan kek yang paling atas, Nadz tambahkan dengan bunga gumpaste sebagai hiasan untuk menaikkan seri kek ni. Bukan pengantin jer yang nak berseri kan...heheheee.. Kek kahwin ni pun perlu berseri juga. 

Resepi buttercream Nadz ambil dari blog Zack. Resepi ini Nadz kongsikan di sini pula untuk rujukan sendiri dan juga kawan-kawan yang lain.

RESEPI BUTTERCREAM 

Bahan-bahan :
  • 250 gm krimwell
  • 125 gm shortening (nak sedap ganti butter tapi nanti warna menjadi kuning dan lebih cair)
  • 125 gm gula aising, diayak (Zack cadangkan jenama Redman, icing halus je)
  • 1 sudu teh esen vanilla
Cara penyediaan :
  1. Pukul krimwell dengan shortening hingga sebati.
  2. Masukkan gula aising sedikit demi sedikit sambil dipukul. Masukkan esen vanilla. Pukul pada kelajuan medium, 15-20 minit. Pada 5 minit terakhir, slowkan speed. Pukul satu arah untuk buangkan bubbles besar.
  3. Boleh terus guna atau simpan dalam bekas bertutup.
NOTA ZACK :
  • Elakkan terlalu ghairah semasa memukul krim. Ini akan menyebabkan lebih banyak gelembung udara besar terhasil.
  • Untuk warna, boleh letak selepas buttercream selesai dipukul sebati. Masukkan pewarna sikit-sikit dahulu hingga mendapat warna yang diinginkan.

SELAMAT MENCUBA DAN SELAMAT MENJAMU MATA!

Thursday, 25 July 2013

BISKUT SUJI KRISTAL (CRYSTAL SUJI COOKIES)


Assallamualaikum SWT dan salam sejahtera.

Buat biskut ni semalam. Buat pun satu adunan je pun. Sakit-sakit pinggang dan lenguh-lenguh bahu menggentel adunan biskut ni. Anakanda Maisarah Hani menunggu je bila biskut ni boleh dimakan. Maklumlah, ada kaler-kaler pada biskut ni kan.

Biasa Nadz buat biskut suji menggunakan resepi kak Hanieliza ni. Tapi kali ni saja nak cuba resepi yang lain pula. Resepi kali ini merupakan resepi daripada chef Asma tapi Nadz dapatkannya daripada blog Bdria. 

Bezanya resepi ini daripada resepi yang biasa Nadz guna dulu ialah di dalam resepi kali ini ada dimasukkan serbuk badam di dalam adunan dan juga agen penaik iaitu baking soda serta baking powder.


BISKUT SUJI KRISTAL
RECIPE BY : Chef Asma (Buku Festive Cookies, 2007)
SOURCE : Jurnal resepi bdaria
TRIED BY : Nadz @ovenkecil.blogspot.com


Bahan-bahannya:- 


Bahan A (diayak bersama) 
  • 250gm tepung gandum 
  • 1 sudu teh serbuk penaik 
  • 1 sudu teh baking soda 

Bahan B 
  • 125gm gula aising 
  • 1/8 sudu teh garam 
  • 100gm badam kisar (panggang terlebih dahulu) 
  • 1/2 sudu teh esen vanilla 
  • 200gm minyak sapi (cairkan dan sejukkan) (Nadz cuma guna 150gm dan tak cairkan pun minyak sapi ni)
Pewarna: 
  • Pewarna pink, hijau dan kuning 

Hiasan: 
  • Gula kaster 

Cara-caranya:- 
1. Satukan semua bahan-bahan kecuali pewarna. Pukul perlahan sehingga menjadi doh 
2. Bahagikan doh kepada 3 bahagian dan letakkan tiga jenis pewarna secukupnya. 
3. Susunkan ketiga-tiga doh ini kepada satu doh yang panjang dan bahagikan doh ini kepada 10gm setiap doh. 
4. Bulat-bulatkan doh dan susun didalam loyang pembakar. 
5. Panaskan ketuhar dan bakar pada suhu 150c selama 15-20 minit. 
6. Biarkan sejuk dan salutkan dengan gula kastor.


Nadz sediakan cookies ni tak ikut cara-cara di atas. Nadz buat seperti di bawah :

  1. Satukan semua bahan A dan bahan B kecuali minyak sapi. Gaul rata. Guna tangan je.
  2. Kemudian masukkan minyak sapi dan uli sebati. Minyak sapi ni Nadz tak cairkan pun seperti dalam resepi asal.
  3. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan warnakan mengikut warna pilihan.
  4. Cubit sedikit setiap bahagian doh yang bewarna, satukan dan bulut-bulatkan. Buat hingga habis dan susun di dalam loyang pembakar. Nadz buat bebola-bebola menjadi sebesar duit syiling 10 sen sebab biskut ni mengembang.
  5. Bakar pada suhu 150-160C selama 15-20 minit.
  6. Setelah sejuk, golek-golekkan bebola-bebola di dalam gula kastor. Masukkan ke dalam cawan kertas sekiranya suka.

SELAMAT MENCUBA!

Sunday, 21 July 2013

SWEDISH MEATBALL ala IKEA



Assallamualaikum WBT dan salam sejahtera.

Tiba-tiba macam ada kerajinan pula untuk mengupdate blog ye..heheee.. Okey, rajin pun tak lah rajin sangat. Disebabkan tak berapa rajin tu, makan dipendekkan sessi membebel-bebel. 

Resepi SWEDISH MEATBALL ala IKEA ni rasanya memang dah terkenal lama dulu. Nadz je yang tak ada kerajinan nak membuatnya. Dulu Nadz pernah makan Sweedish Meatball original di IKEA ni masa keluar bersama SIL. Waktu tu Nadz tinggal di rumah SIL sebab bertugas di Bukit Jalil. Then, baru-baru ni ada sekali tu ikut encik hubby outstation ke KL. Anak-anak pun ikut sekali. Kebetulan adik ipar(belah suami) yang sama-sama tinggal di Kelantan tu pun ada di KL juga masa tu. Shopping barang-barang hantaran kahwin dengan tunangnya. Dia ajak kami makan Swedish Meatball ni di IKEA. Tak sangka pula anak-anak suka sangat dengan meatball ni. Jadi disebabkan dah ada peminat menu ni, Nadz pun buatlah sendiri bila dah kembali ke rumah. So, resepi yang dah lama famous ni, Nadz tepeklah ke dalam blog ini pula. Cara penulisan resepi Nadz ubah suai sedikit untuk pemahaman Nadz sendiri.

SWEDISH MEATBALL ala IKEA
RECIPE BY : Faa Rosli

Bahan-bahan :

  • Meatball jenama MARINA secukupnya digoreng tanpa minyak atas api sederhana. Pastikan selalu dibalik-balikkan agar tidak hangus (Nadz guna jenama FUSIPIM sebab ini saja yang dijumpai)
  • Fries aka kentang goreng secukupnya.
  • 1 sudu besar jem strawberry/ blueberry/ mixed fruit

Bahan-bahan untuk gravy :
  • 2 sudu besar butter (I used marjerin)
  • 1 1/2 sudu besar tepung gandum
  • 1 biji bawang besar - didadu kecil
  • 2 biji tomato sederhana besar - didadu kecil
  • 1 1/2 cawan air sejuk
  • 100 ml susu segar ATAU susu cair
  • 3 sudu besar sos tomato
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar kicap manis
  • 2 sudu sos lada hitam ATAU serbuk lada hitam 
  • 1 kiub pati ayam (I used only 1/2 kiub pati ayam)
  • 1 sudu kecil gula
  • 1 kiub pati daging ATAU serbuk gravy segera (I used only 1/2 kiub pati daging)

Cara penyediaan :
  1. Cairkan butter menggunakan api perlahan. Tumis bawang hingga layu dan warna kecoklatan tapi jangan sampai garing.
  2. Masukkan tepung gandum. Kacau hingga berubah warna sedikit kecoklatan dan masukkan tomato. Biar hingga tomato layu.
  3. Masukkan air sejuk, susu segar. sos tomato, soso tiram, kicap manis, soso lada hitam, kiub pati ayam, gula dan kiub pati daging. Kacau rata hingga mendidih.
  4. Sentiasa kacau agar tidak berketul. Perasakan garam (Nadz tak letak langsung garam sebab dengan kiub pati ayam dan daging tu pun dah masin). Dapatkan kepekatan kuah mengikut keinginan. Kalau terlalu pekat, tambah sedikit air dan jika terlalu cair boleh tambah sedikit air tepung jagung (actually masa makan di IKEA tu, gravynya tak likat pun, so Nadz tak tambah apa-apa pun). 
  5. Bila dah puas hati dengan rasanya, tutup api. Kisar gravy tadi hingga halus dan tuang semula dalam periuk dan didihkan sebentar. Tutup api dan bolehlah dicurahkan ke atas meatball beserta fries dan jem strawberry yang dihidangkan bersama.
Nadz letak jem strawberry di dalam pinggan tu. Yang ini untuk Husna. Kami yang lain makan dengan gravy dan sos cili.

SELAMAT MANCUBA!

Friday, 19 July 2013

PUDING KARAMEL TANPA TELUR

Assallamualakum WBT dan salam sejahtera.

Dah masuk hari ke 10 kita berpusa di bulan Ramadhan tahun ini. Syukur Alhamdulillah masih mampu mengerjakan ibadat ini tanpa sebarang masalah setakat ini. Cuma memang "bloating" saja tak kira siang dan malam hari. Bukan sebab kelaparan tapi memang Nadz kalau preggy, teruk juga "bloating" nya. Ingatkan hanya di trimester pertama je seperti kebiasaan tapi kali ni nampaknya dah masuk trimester ke 3 pun masih lagi "blooting". Kalau termakan makanan yang berangin, aduhhhh...lagilah tak henti-henti angin sendawa keluar. Kadang-kadang rasa macam nak termuntah pun ada juga.

Mood mengupdate resepi ke dalam blog pun semakin merundum. Dengan badan yang semakin berat dan perut yang semakin ke depan, memang malas sangat nak bertenggek depan lappy lama-lama. Anyway, terima kasih yang tidak terhingga kepada semua yang masih sudi menjengah blog usangku ini..huhuuu..

Okey, kali ni disebabkan tiba-tiba datang kerajinan, Nadz nak kongsikan resepi PUDING KARAMEL TANPA TELUR yang dikira agak terkenal juga satu ketika dulu. Orang lain dah lama buat. Nadz je yang baru mencubanya.

Tekstur puding. Halus mulus jer kan..

PUDING KARAMEL TANPA TELUR
ORIGINAL RECIPE BY : firasyira@myResipi 

Bahan-Bahan A (Gula Hangus):
  • 2 sudu besar gula pasir
Bahan-Bahan B (Puding):
  • 1 paket agar-agar serbuk 10g
  • 4 cawan air
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1 tin susu cair (400 ml)
  • 3 sb tepung kastard
  • 1 sk esen vanilla


Cara-cara:
  1. Mula-mula buat gula hangus seperti biasa.Taburkan gula ke dalam loyang, guna api kecil masak hingga gula menjadi perang, kemudian ratakan keseluruhan loyang.Kemudian ketepikan
  2. Satukan semua bahan B. Kacau atas api. Adunan mesti dikacau selalu takut tepung kastad akan bergentel.
  3. Apabila menggelegak dan adunan kelihatan sedikit pekat,tutup api, tapis dan tuangkan ke dalam loyang yang berisi gula hangus tadi. (Nadz tak tunggu adunan likat pun. Bila menggelegak, Nadz kacau lagi dalam 2-3 minit dan terus tutup api sebab adunan memang tak akan likat. Cair je sebab penggunaan tepung kastad di dalam resepi sikit saja. Berpeluh seluruh badan nak tunggu adunan tu likat nanti..hehehee..)
  4. Sejukkan sebentar sebelum dimasukkan ke dalam peti ais hingga puding mengeras.Terbalikkan puding dan bolehlah dihidang.
p/s: Terima kasih pada kak Lina pg atas tunjuk ajar untuk menyediakan puding ni. 

NOTA NADZ :
  • Puding ni tak berapa manis. Kalau sesiapa yang suka manis-mainis tu, bolehlah adjust lagi kuantiti gula di dalam resepi atau mungkin boleh buat karamelnya tu lebih lagi daripada di dalam resepi. 
  • Tekstur puding ni memang licin dan halus mulus saja. 
  • Rasanya tentulah ada sedikit kelainan daripada puding karamel yang biasa menggunakan telur di dalam penyediaannya. Nak tau apa kelainannya??? Haa..cubalah buat sendiri..heheheee..
Nadz guna loyang 8".

SELAMAT MENCUBA!

Saturday, 15 June 2013

SAMBAL TERUNG DENGAN DAGING


Assallamualaikum WBT dan salam sejahtera.

Masih lagi diberi kesempatan untuk bertemu di arena blogging sambil sama-sama berkongsi resepi-resepi yang bermanfaat untuk setiap orang..insyaAllah.

Resepi sambal terung dengan daging ni merupakan resepi yang sudah lama Nadz nikmatinya semenjak kecil lagi. Memang merupakan menu biasa di rumah. Mudah sangat untuk membuatnya. Masa mula-mula lepas kahwin dulu, bila masakkan untuk encik hubby, terus je dia jatuh hati dengan sambal ni. Mungkin sebab MIL Nadz tak pernah masakkan lauk seperti ini agaknya. Akibatnya, asyiklah request masakkan sambal terung dengan daging ni.

Okey, Nadz kongsikan resepi mudah ini di bawah ye.

SAMBAL TERUNG DENGAN DAGING

Bahan-bahan :
  • 500 gm daging 
  • 5-10 batang terung panjang (ikut la banyak mana nak letak)
  • 5 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci belacan
  • 1 cawan cili kering kisar 
  • 1/4 cawan air asam jawa
  • 1 batang serai - dititik
  • Garam dan gula mengikut keperluan
  • Minyak 

Cara penyediaan :
  1. Daging dihiris nipis, dicuci dan ditoskan. Garamkan dan kunyitkan daging tersebut.
  2. Terung dipotong ikut suka dan dibasuh. Garamkan dan kunyitkan terung. 
  3. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng terung hingga habis. Kemudian goreng pula daging yang telah dikunyitkan tadi. 
  4. Sementara menggoreng, kisar bawang merah, bawang putih. belacan bersama dengan cili kering kisar.
  5. Kemudian kurangkan minyak di dalam kuali, tinggalkan secukupnya untuk menumis bahan kisar. Tumis bahan kisar hingga garing dan terbit minyak. Masukkan sekali serai yang dititik.
  6. Masukkan air asam jawa, garam dan gula sekiranya perlu. 
  7. Masukkan daging goreng dan juga terung goreng tadi. Gaul rata dan rasakan masakan anda. Biar kering sikit dan tutup api dapur. Sedia untuk dihidang.
NOTA :
  • Nadz suka buat sambal ni dengan banyak sebab anakanda Haris dan Nadz sendiri suka makan lebihan sambal ni dicicah dengan pisang goreng atau jemput-jemput tepung gandum. 
SELAMAT MENCUBA!

Friday, 14 June 2013

UDANG MASAK TEMPOYAK

Assallamualaikkum dan salam sejahtera.

Dah lunch ke semua? Mesti masing-masing dah kenyang kan. Sambil tu mata pun kian layu dan kuyu..hehehe.. Haippp...siapa yang kerna kerja dan masuk ofis tu, segar-segarkanlah mata anda ye. Bagi yang boleh melayan mata yang kian layu tu, dipersilakan..heheheee..

Okey, menu ringkas je nak share hari ni. Udang masak tempoyak. Buat pekat-pekat dengan kepedasan yang "kick", perghhhhhh...sedap makan bersama nasi panas. Tak ingat-ingat dah tambah nasi berapa kali..huhuhuuu... Resepi simple dan ramai pun yang pandai membuatnya kan..

UDANG MASAK TEMPOYAK

Bahan-bahan :
  • 20 ekor udang sederhana besar
  • 1-2 papan petai
  • 4 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 3-5 sudu besar tempoyak (ikut selera masing-masing)
  • 5-10 biji cili padi (adjust ikut tahap kepedasan yang dikehendaki)
  • Air mengikut tahap kepekatan kuah yang dikehendaki
  • 1 inci kunyit hidup atau 1/2 sudu teh serbuk kunyit
  • 2 helai daun kunyit
  • Garam dan gula secukup rasa

Cara penyediaan :
  1. Kupas kulit udang, basuh dan toskan.
  2. Tumbuk atau kisar bawang merah, bawang putih, cili padi dan juga kunyit hidup.
  3. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama tempoyak dan juga air. Biar hingga menggelegak dan kuah likat mengikut tahap yang anda gemari.
  4. Kecilkan api dan masukkan udang, petai, garam dan gula sekiranya perlu. Masukkan juga daun kunyit yang telah dibasuh dan telah dihiris nipis atau disiat dua sahaja. Biar mereneh seketika.
  5. Rasakan masam dan manis gulai anda. Tutup api.


SELAMAT MENCUBA!

Thursday, 13 June 2013

LEMANG SEGERA


Assallamualaikum WBT dan salam sejahtera.

Semoga hari ini menjadi hari yang lebih baik dari semalam bagi kita semua. Dipanjatkan doa dan kesyukuran ke hadrat Illahi kerana masih diberi peluang bernafas di muka bumi ini untuk terus menginsafi diri.

Lemang ni Nadz buat semasa masak lontong bersama sambal tumis bilis dan rendang ayam berkerisik hari tu. Bila dah siap, memanglah tak akan sama rasanya 100% dengan original lemang yang dibakar dan dimasak di dalam buluh tu. Haishhhh..terliur pula bila fikir lemang yang banyak dijual di rumah bonda di kampung. 

Anyway, just nak melepaskan gian, bolehlah dicuba cara ni. Cara ni Nadz belajar masa tinggal di negara orang dulu. Makcik-makcik dan pakcik-pakcik melayu yang dah jadi PR di sana yang ajarkan. Yelah, manalah nak dapat buluh di sana untuk membakar lemang. So guna cara instant je lah. Kalau cara tradisional tu, kena mengadap api dan bakar lemang berjam-jam. Yang ni sebab dah instant, tak adalah lama sangat nak menyediakannya. 

Cara penyediaan lemang ni lebih kurang sama macam nak buat kuih lopes versi tradisional tu. Kalau diikutkan, buat kuih lopes memang kena rebus pulut yang kita masak kejap di atas api dapur setelah dibalut kemas dan diikat ketat dengan daun pisang. Biar pulutnya elok kembang dan padat. Cuma now days, kita semua suka permudahkan dan ringkaskan cara tradisional ni agar cepat siap apa yang dimasak. Pelbagai cara yang lebih mudah, ringkas dan cepat ada untuk diikuti sekarang ni. Eh???? Apa pasal cerita pasal kuih lopes pulak ni?? Bukan ke nak cerita pasal lemang segera..hehehe...sori melalut.

LEMANG SEGERA

Bahan-bahan :
  • 3 cawan beras pulut (lebih kurang 300 gm)
  • 300-350 ml santan pekat
  • Garam
  • Daun pisang secukupnya
  • Benang pengikat
  • Air secukupnya untuk merebus
Cara penyediaan :


  1.  Basuh beras pulut dan rendam semalaman atau beberapa jam. Toskan.
  2. Masukkan santan dan garam ke dalam periuk. Bila mula menggelegak, masukkan beras pulut tadi. Kacau-kacau hingga santan meresap ke dalam beras pulut. Buat hingga santan kelihatan tidak berair lagi. Sekejap je proses ni dalam 5 minit bergantung pada api dapurlah. Jangan khuatir sebab pulut ni memang tak masak sepenuhnya lagi. Masih berdetus atau berbiji kalau dipicit. Tutup api dapur dan biarkan ia suam.
  3. Sementara itu, layur kan daun pisang di atas api dapur dan lap bersih daun pisang tersebut. Sebolehnya biarkan daun pisang tu panjang ye sebab nak bungkus pulut tadi sebanyak dua kali balutan agar kukuh.
  4. Tebarkan daun pisan di atas permukaan yang rata. Sendukkan sedikit beras pulut tadi dan bungkus dengan daun pisang hingga menjadi silinder. Ikat dengan benang di kedua-dua hujung silinder tadi. Janganlah guna tali rafia sebab di akhir proses nanti, lemang ni akan dibakar di dalam oven. Nanti cair pula tali rafia tu..heheheee.. Buat sampai habis semua pulut digulung ke dalam daun pisang.
  5. Panaskan periuk dengan air yang banyak di atas api dapur. Masukkan semua pulut yang telah dibungkus dalam daun pisang tadi dan rebus lebih kurang 40-50 minit. Proses ini untuk memastikan pulut kembang dan padat dan masak sepenuhnya. Bila sudah siap, toskan.
  6. Bakar dalam oven pada suhu 180-200 C selama 15 minit atau sehingga daun pisang kelihatan kering.
  7. Sejukkan sebentar sebelum dipotong dan dihidangkan.
Ini satu lagi cara penyediaan yang Nadz pelajari dan buat masa tinggal di perantauan dulu. PR-PR yang ajarkan ni. Cara ini lagi express. 

Bahan-bahan :
  • 1 cawan beras pulut 
  • 1 cawan santan sederhana pekat
  • Garam
  • Aluminium foil
Cara penyediaan :
  1. Basuh beras pulut dan rendam semalaman. Toskan. Kalau tak rendam pun boleh juga.
  2. Masukkan beras pulut dan santan ke dalam loyang dan kukus hingga pulut masak. 
  3. Bila pulut telah suam, balut pulut dengan aluminium foil membentuk silinder. Bungkus ketat-ketat tau! Kemaskan dan ikat di setiap hujung silinder. Buat hingga habis.
  4. Panaskan periuk kukusan dan kukus pulut yang di dalam aluminium foil tadi lebih kurang 20-30 minit.
  5. Bila telah sejuk, bolehlah dipotong dan dihidangkan.
Memanglah tak kan sama dengan original lemang kan tapi untuk mengubati kerinduan dan memenuhi keinginan anak tekak, bolehlah guna cara ni daripada tak ada langsung..hehheheee... 

SELAMAT MENCUBA!

Wednesday, 12 June 2013

RENDANG AYAM BERKERISIK


Assallamualaikum WBT dan salam sejahtera.

Semoga semua pengunjung dan rakan-rakan dalam keadaan kesihatan yang baik hendaknya..InsyaAllah..

Sebenarnya, Nadz kalau buat rendang di rumah mak, memanglah menggunakan santan segar tu yang diperah dari buah kelapa yang telah disagat. Tapi kalau di sini memang selalunya guna santan kotak je. Apa yang Nadz perhatikan, setiap kali rendang yang Nadz buat menggunakan santan kotak, selalunya kurang berminyak apabila telah kering. Tidak seperti rendang yang biasa dimasak menggunakan santan perahan dari buah kelapa yang segar. 

Oleh sebab itu, kali ini bila memasak rendang, Nadz tambahkan kerisik di dalam resepi walaupun sebelum ini Nadz memang tak pernah guna kerisik pun ketika memasak rendang. Memang ada sedikit kelainan hasil rendang kali ini. Rasa kerisik itu pun menambah lagi kesedapan rendang. Oh ya, Nadz gunakan kerisik yang dibeli dari pasar raya je. Tak ada kelapalah nak dibuat kerisik. Santan pun pakai santak kotak jer, manalah ada peluang nak buat kerisik sendiri..heheheee...(alasan kah itu????)


RENDANG AYAM BERKERISIK

Bahan-bahan :
  • 1 ekor ayam 
  • 2 biji bawang besar 
  • 8 biji bawang merah* 
  • 3 ulas bawang putih* 
  • 3-4 inci halia* 
  • 3-4 inci lengkuas* 
  • 2 inci kunyit hidup* 
  • 6 batang serai* 
  • 10-20 batang cili kering(boleh adjust ikut selera)* 
  • 100 gm kerisik (lebih kurang 7 sudu besar) 
  • Sedikit air asam jawa(kalau tak suka, boleh abaikan) 
  • 6 helai daun limau purut 
  • Santan secukupnya 
  • Garam 

Cara penyediaan :
  1. Bersihkan ayam dan potong ikut suka. 
  2. Hiris bahan-bahan bertanda * dan kisar halus. 
  3. Masukkan bahan kisar bersama ayam ke dalam kuali. Masak hingga ayam kecut sedikit. 
  4. Masukkan santan sehingga sama paras atau menutupi potongan ayam di dalam kuali. Masukkan juga kerisik dan air asam jawa. Masak hingga kering(untuk tahan lebih lama) sambil sesekali digaul untuk mengelakkan berkerak dan hangus di bahagian dasar kuali. Perasakan garamnya. 
  5. Bila telah kering, masukkan daun limau purut yang disiat-siat. Biar seketika. 
  6. Bila telah puas hati dengan rasa dan kekeringan rendang, padamkan api dapur. 
Nadz sediakan sekali nasi impit, lontong, sambal tumis ikan bilis dan juga lemang segera semasa menikmati rendang ni. Bungkuskan sedikit untuk anakanda Haris bawa ke rumah kawan study dia. Ermmm...alhamdulillah... Sedap rendang tu feedback dari mak kawan Haris.

SELAMAT MENCUBA!

Tuesday, 11 June 2013

LONTONG DAN SAMBAL TUMIS BILIS


Assallamualaikum WBT dan salam sejahtera.

Tiba-tiba pula tekak ni nak makan lontong dengan nasi impit dan juga sambal tumis. Siapalah yang nak tolong buatkan kalau tak dibuat sendiri kan. 

Sesetengah orang memanggil Lontong ni dengan panggilan Sayur Lodeh. Tapi rasanya  menu yang sama je. Mungkin lain tempat, lain panggilannya. Cara penyediaannya pun ada juga bezanya. Sesetengah resepi, kalau tak silap Nadz, di awal penyediaan perlu menumis bahan tumisan. Tapi cara Nadz buat ni tak ada tumis-menumis. Resepi dah pernah letak dulu tapi Nadz letak jugalah lagi di sini.

Ha, tengok! Snap gambar dengan periuk sekali...hihhiiii..Tak ada skill langsung..huhuuu...

LONTONG

Bahan-bahan :
  • 5 ulas bawang merah
  • 2-4 sudu besar udang kering (dibasuh, direndam dan toskan)
  • 2 inci kunyit hidup (boleh juga guna serbuk kunyit)
  • 3 batang serai - dititik
  • 4 cawan santan cair (1 liter)
  • 2 cawan santan pekat (500 ml)
  • 2 batang terung panjang - potong-potong ikut suka
  • 4 biji kentang - potong 8
  • 5 batang kacang panjang - dipotong-potong
  • 1 batang lobak merah - hiris memanjang atau hiris bulat serong
  • 2 keping tempeh - didadu besar-besar
  • Fucuk dan soo hoon - direndam hingga lembut dan toskan
  • 4 biji cili hijau - hiris
  • Garam secukup rasa

Cara-cara :
  1. Tumbuk bawang merah bersama udang kering dan kunyit hidup.
  2. Masukkan bahan tumbuk dan juga serai yang diketuk bersama santan cair ke dalam periuk dan letakkan atas api dapur.
  3. Bila mula menggelegak, masukkan kentang. Biar separa empuk. Kemudian masukkan sayuran lain dan juga tempeh. Masak hingga sayuran lembut. Kemudian masukkan fucuk dan soo hoon serta cili hijau.
  4. Seterusnya masukkan santan pekat dan sentiasa kacau. Rasakan garamnya. Biar mendidih perlahan di atas api sederhana. Bila telah puas hati dengan rasanya, padamkan api dapur.
Cara Menghidang :
  1. Masukkan nasi impit (ikut la berapa banyak nak makan) ke dalam mangkuk.
  2. Sendukkan kuah lontong bersama isinya. Sudukan sambal tumis. Boleh dinikmati.
  3. Boleh juga dinikmati bersama rendang, serunding, kuah kacang dan juga telur rebus.


Sambal tumis ikan bilis

SAMBAL TUMIS IKAN BILIS

Bahan-bahan :
  • 1/2 cawan ikan bilis - basuh dan toskan
  • 20 tangkai cili kering - rebus, basuh dan toskan
  • 4 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci belacan
  • 1 labu bawang besar - dimayang
  • Air asam jawa secukupnya mengikut citarasa
  • Garam dan gula 
Cara penyediaan :
  1. Kisar cili kering yang telah direbus tadi bersama dengan bawang merah, bawang putih dan belacan.
  2. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bahan kisar dengan api sederhana hingga naik minyak dan cili garing. Kalau sebelum tumis ni, nak goreng dulu ikan bilis pun boleh. Guna saja minyak bekas menggoreng ikan bilis ni untuk menumis bahan kisar.
  3. Masukkan air asam jawa secukup rasa mengikut citarasa. Ni ikutlah selera masing-masing ye sebab sesetengah orang suka rasa lebih masam dalam sambal tumisnya. Sesetengah pula suka sedang-sedang saja. Masukkan juga garam dan gula.
  4. Masukkan ikan bilis dan bawang besar yang telah dimayang. Kecilkan api dapur dan biar sambal mereneh hingga agak pekat. Perasakan masin, masam dan manis sambal. Tambah apa yang perlu mengikut citarasa.
Oh, by the way nak bagi tau. Setiap kali masak lontong, Nadz memang buat banyak sebab MIL Nadz memang suka lontong. Sama ada ajak MIL datang makan di rumah atau tapau dan bawa ke rumah dia. Kalau masak nak bawa balik kampung arwah datuk hubby, MIL mesti pesan suruh simpankan untuknya sedikit.

Nadz masak lontong dan sambal tumis ni bersama dengan rendang ayam berkerisik dan juga lemang segera. Tapi resepi rendang ayam berkerisik dan juga lemang segera tu Nadz masukkan kemudian yer di entry lain. Penat pula rasanya ibu buyung ni bertenggek depan lappy lama-lama. Lenguh segala urat pinggang dan pinggul..hihihii...

SELAMAT MENCUBA!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...