Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Recent Posts

Tuesday, 24 August 2010

BISKUT ARAB / CRYSTAL BALL


Di bawah ni resepi Biskut Arab yang biasa Naz guna tapi selalunya Naz tak pernah letak pewarna. Tapi kali ni atas godaan idea dari adik ipar, teringin pulak nak lihat hasil biskut ni kalau diwarnakan...Bila dah diwarnakan memang tak dinafikan biskut ni menjadi sungguh menarik rupanya... Berwarna warni dan bila telah disaluti dengan gula halus, cukup cantik dan teruja untuk memakannya.
Asalnya naz dah buat satu adunan. Disebabkan biskut ni yang sungguh mengujakan untuk dimakan, jadi adunan pertama ni dah habis dimakan oleh anak dara sulung Naz yang memang suka makanan yang colourfull. Jadi kenalah Naz buat satu lagi adunan. Okey resepi seperti di bawah ye..

BISKUT ARAB / CRYSTAL BALL
Sumber : Kak Hanieliza
Bahan-bahan
:
250 gm tepung gandum
125 gm gula halus
125 gm minyak sapi
pewarna..merah ..kuning dan hijau

Cara :
1. Gaulkan semua bahan sehingga sebati.
2. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yang sama banyak dan warnakan dengan warna yang berlainan setiap satu bahagian.
3. Cubit sedikit adunan dari setiap warna, cantumkan dan bulatkan.
4. Masukkan dalam paper-cup dan bakar dalam 180'C selama 20-25 minit.
5. Bila telah sejuk, golekkan biskut ke dalam gula halus dan masukkan semula ke dalam paper cup.
6. Simpan dalam balang kedap udara.

Adunan ke 2 yang menggunakan campuran warna hijau, oren dan merah...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...