Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Friday, 27 August 2010

PUDING KOKTAIL BERKUAH


PUDING KOKTAIL BERKUAH

Bahan-bahan Puding Kastad
:
3 cawan air(750 ml)
25 gm agar-agar strip
4 TBSP gula pasir
3 TBSP tepung kastad
Secubit garam
250 ml susu cair dari 1 tin susu cair

Cara :
1. Masak agar-agar bersama air hingga larut.
2. Bancuh tepung kastad bersama susu cair.
3. Masukkan bancuhan tepung kastad, gula dan garam ke dalam larutan agar-agar dan masak hingga mendidih. Tutup api.
4. Tuang ke dalam loyang dan biarkan beku. Sejukkan ke dalam peti ais.

Bahan-bahan Kuah Puding :
1 tin susu cair(400 ml) + baki susu cair dari atas tadi
1 tin besar fruit cocktail, tapis dan ambil airnya sahaja
200 ml air masak
4 - 5 TBSP gula pasir
Secubit garam

Cara :
1. Campurkan semua bahan di atas ke dalam periuk kecuali buah koktail.
2. Masak hingga gula larut. Tutup api.
3. Sejukkan kuah ke dalam peti ais.

Cara menghidang :
1. Potong puding kastad menjadi bentuk kiub-kiub kecil.
2. Masukkan kiub-kiub puding kastad tadi ke dalam mangkuk bersama buah-buahan campuran yang telah ditapis tadi.
3. Tuangkan kuah puding dan sedia untuk dihidangkan.

Kuah puding, puding dan fruit cocktail...


Tadaaa... sedia untuk dihidang...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...