PUDING KOKTAIL BERKUAH
Bahan-bahan Puding Kastad :
3 cawan air(750 ml)
25 gm agar-agar strip
4 TBSP gula pasir
3 TBSP tepung kastad
Secubit garam
250 ml susu cair dari 1 tin susu cair
Cara :
1. Masak agar-agar bersama air hingga larut.
2. Bancuh tepung kastad bersama susu cair.
3. Masukkan bancuhan tepung kastad, gula dan garam ke dalam larutan agar-agar dan masak hingga mendidih. Tutup api.
4. Tuang ke dalam loyang dan biarkan beku. Sejukkan ke dalam peti ais.
Bahan-bahan Kuah Puding :
1 tin susu cair(400 ml) + baki susu cair dari atas tadi
1 tin besar fruit cocktail, tapis dan ambil airnya sahaja
200 ml air masak
4 - 5 TBSP gula pasir
Secubit garam
Cara :
1. Campurkan semua bahan di atas ke dalam periuk kecuali buah koktail.
2. Masak hingga gula larut. Tutup api.
3. Sejukkan kuah ke dalam peti ais.
Cara menghidang :
1. Potong puding kastad menjadi bentuk kiub-kiub kecil.
2. Masukkan kiub-kiub puding kastad tadi ke dalam mangkuk bersama buah-buahan campuran yang telah ditapis tadi.
3. Tuangkan kuah puding dan sedia untuk dihidangkan.
Kuah puding, puding dan fruit cocktail...
Tadaaa... sedia untuk dihidang...
No comments:
Post a Comment