Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Recent Posts

Monday, 27 October 2014

SAMBAL TUMIS UDANG DENGAN PETAI


Assallamualaikum WBT dan salam sejahtera.

Sambal tumis, mestilah semua orang tahu cara memasaknya ye tak. Tapi nak masukkan juga resepi ni ke dalam blog untuk rujukan anak-anak bila mereka mula belajar memegang sudip dan kuali satu masa nanti.

SAMBAL TUMIS UDANG DENGAN PETAI
Oleh: Nadz @ovenkecil.blogspot.com

Bahan-bahan:
  • 1/2 kg udang
  • 4 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci belacan sebesar ibu jari
  • 1-1/2 cawan cili kisar
  • 1 biji bawang besar-dimayang kasar
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • 3 papan petai-ambil isinya
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Minyak untuk menumis

Cara penyediaan:
  1. Udang disiang dan dibersihkan. Toskan.
  2. Kisar cili kisar bersama bawang merah, bawang putih dan belacan.
  3. Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis bahan kisar hingga garing dan terbit minyak.
  4. Masukkan air asam jawa, garam dan gula. Biar menggelegak.
  5. Kecilkan api dan masukkan udang, petai serta bawang besar. Biar mereneh hingga mendapat kepekatan sambal yang diingini. Perasakan garam dan gulanya. Adjust ikut your taste buds. Tutup api. 
SELAMAT MENCUBA!

Wednesday, 15 October 2014

RAINBOW CAKE (Bed cake theme), ORDER DARI SU


Assallamualaikum WBT dan salam sejahtera. 

Tempahan dari seorang customer baru, Su. Su minta buatkan kek rainbow dengan tema katil untuk anniversary bersama suaminya yang ke 11 tahun. Su juga request hiasan menggunakan fondant. 

Jadi inilah hasil menguli-uli fondant setelah berapa lama tak bermain dengan fondant.


Terima kasih Su sebab beri kepercayaan kepada akak untuk merealisasikan plan Su untuk sambutan ulangtahun perkahwinan kalian berdua.

p/s: Kek tema begini hanya untuk tempahan dari customers yang telah berumahtangga saja tau!

Untuk tempahan, sila pm di fb atau whatsapp atau telegram atau viber di nombor 012 6467509. 

TERIMA KASIH. 

CHEEZY SNOW CAKE & CHEESE TART, ORDER DARI CIK SUE

Assallamualaikum WBT dan salam sejahtera. 

Antara tempahan yang diterima masa hari raya Aidiladha yang lalu.

Sebiji cheezy snow cake saiz 8 inci & 
150 biji cheese tart dengan fillingCoklat, strawberry dan blueberry. 
Terima kasih Sue.

Untuk menempah sila message Nadz di fb atau whatsapp atau telegram atau viber di 012 6467509. 

TERIMA KASIH. 

CHEESE TART, ORDER DARI KAK KINAH

Assallamualaikum WBT dan salam sejahtera. 

Tempahan datangnya daripada regular customer Nadz, kak Kinah. Kak Kinah memang dah biasa menempah homemade produk dari Nadz. Sangat mudah berurusan dengannya. Purchase order awal dan amat tidak cerewet. Betul-betul memberikan sepenuh kepercayaan kepada Nadz apabila dah purchase order. Thanks kak, sebab selalu bagi peluang Nadz mencari rezeki dengan minat yang ada.


100 biji cheese tart dengan filling coklat, 
strawberry, kiwi dan mango.

Untuk menempah sila message Nadz di fb atau whatsapp atau telegram atau viber di nombor 012 6467509. 

TERIMA KASIH

CHEESE TART & KEK LAPIS KASTAD, ORDER DARI FAUZIAH

Assallamualaikum WBT dan salam sejahtera. 

Order dari seorang sahabat yang pulang bercuti pada hari raya Aidiladha baru-baru ni.

Kek lapis kastad pandan &
50 biji cheese tart dengan filling coklat dan strawberry.


Sebiji lagi kek lapis kastad pandan &
50 biji cheese tart dengan filling kiwi dan  manggo.

Untuk menempah, boleh message Nadz di fb atau whatsapp atau telegram atau viber di 012 6467509. 

TERIMA KASIH.

Monday, 13 October 2014

LABU SIRA KELANTAN


Assallamualaikum dan salam sejahtera. 

Labu sira ni Nadz makan untuk pertama kalinya masa majlis kahwin Nadz di rumah pihak lelaki. Kalau di sini orang panggil 'majlis sambut menantu'.

Memang tak pernah jumpa labu sira ni sebelum kahwin dulu. Selalu kalau labu memang buat masak lemak putih tu la selain buat pengat yang campur dengan pisang dan keledek.

Mula-mula makan dulu ingatkan sejenis dessert. Tengok rupanya orang sini makan dengan nasi macam pelik pula masa tu. Tapi sekarang dah tak pelik dah. Anyway, nak makan macam makan dessert pun boleh juga. Ikut selera masing-masinglah. Tapi pastikan badan tu bukan jenis mudah berangin ye. Nanti naya sakit perut pula.


LABU SIRA KELANTAN
Oleh: Nadz's @ovenkecil.blogspot.com

Bahan-bahan:
  • 1/2 biji labu sederhana besar 
  • Gula melaka atau 2 keping nisse
  • Sedikit gula pasir sekiranya perlu
  • Sedikit kapur makan
  • Beberapa helai daun pandan

Cara penyediaan:
  1. Potong labu seperti dalam gambar. Buang kulitnya dan cuci. Basuh bersih daun pandan. Potong atau hiris nisse kecil-kecil. 
  2. Rendam potongan labu tadi di dalam air kapur selama sejam atau lebih.
  3. Basuh bersih labu dan toskan.
  4. Susun labu ke dalam periuk. Taburkan gula nisse tadi yang telah dihiris atau dipotong kecil-kecil. Taburkan gula pasir sedikit sekiranya perlu.
  5. Masukkan simpulan daun pandan.
  6. Letakkan periuk di atas api dapur. Guna api yang kecil hingga sederhana saja. Patutnya tak perlu masukkan air semasa menyira labu ni tapi Nadz masukkan sikit air sebab nak elakkan hangit dan supaya labu sira ni berkuah. Anak dara Nadz suka labu sira ni dengan kuahnya.
  7. Masak hingga empuk dan tutup api. 

Sedap juga dimakan sebagai dessert. Lebih-lebih lagi setelah disejukkan di dalam peti ais. Tapi awas!! Labu sejenis makanan berangin ye.

SELAMAT MENCUBA!

Tuesday, 7 October 2014

KEK MARBLE (Wendy Kor)


Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Masya Allah, lama betul blog ni tak dimasukkan sebarang entry. Hari ini cuba merajinkan diri untuk tidak membiarkan blog ini terus ketandusan resepi.

Nadz nak kongsikan resepi Kek Marble oleh Wendy Kor yang Nadz ambil resepinya dari blog CMG

Kawan-kawan bolehlah mencubanya untuk menambah lagi koleksi resepi kek marble. Alhamdulillah, kek ini amat kena dengan tekak Nadz. Lembut, lembap dan manisnya pun sedang-sedang elok saja.


KEK MARBLE WENDY KOR
Oleh: Nadz @ovenkecil.blogspot.com

BAHAN-BAHANNYA :-)
240 g unsalted butter
10 g ovallate
4 biji telur gred A
220 g gula halus
240 g tepung halus (mat guna tepung gandum)*
1/2 camca teh baking powder*(*digaul rata dan diayak)
60 ml susu segar
1 camca teh esev vanilla
20 g serbuk koko
20 ml air suam
Secubit garam (tak perlu garam jika guna "salted butter)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin kek dengan sedikit mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak (jika guna bund pan, sapu mentega rata2 pada bahagian dalam tin kek dan tabur sedikit tepung, ketuk keluar lebihan tepung). Ketepikan.
  2. Putar mentega dan ovallate hingga rata, masukkan gula halus dan putar hingga putih, masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang. Jarak masa untuk sebiji telur ialah 1 minit.
  3. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan susu segar hingga habis, masukkan esen vanilla, putar rata.
  4. Bahagi adunan kepada 2 bahagian, satu dibiarkan kosong dan satu lagi dimasukkan serbuk koko dan air suam, gaul rata.
  5. Sudu kan adunan kosong berselang seli dengan adunan koko, buat hingga siap. Gunakan pisau atau chopstick, buat beberapa pusingan. Bakar 50 - 60 minit atau hingga masak bergantung pada oven masing2.

NOTA NADZ: 
  • Stok susu segar habis masa buat kek ni. Jadi Nadz tukar kepada 60ml air suam + 1 sudu teh susu pekat manis. 
  • Nadz kurangkan gula menjadi 200gm sahaja.
SELAMAT MENCUBA!

Tuesday, 10 June 2014

KERABU MAGGI/ KERABU MEE SEGERA


Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Gambar kerabu maggi di atas tu, bukan Nadz buat ye. Tu kerabu maggi yang Nadz beli dari pasar malam. Selalu buat sendiri tak pernah pula shoot gambar dan publish dalam blog ni. Tapi sebab ada yang bertanyakan resepinya, Nadz publish lah resepi ni di blog. Memang sedap sangat kerabu maggi ni pada tekak Nadz. I like it very much. Nak buat pun senang sangat sebenarnya. Rajin dengan tidak je sebenarnya.

Kerabu maggi ni merupakan makanan orang Thailand. Sebab tu, kalau orang luar dari Kelantan ni, memang tak familiar dengan menu ni. Nadz pun jumpa kerabu maggi ni sejak duduk di sini je. Okey Nadz kongsi resepi yer. Simple sangat pun. 

KERABU MAGGI

Bahan-bahan:
  • 1 keping mee segera perisa kari atau tom yam
  • Berapa batang jejari ketam(crab stick)-hiris menyerong
  • 1/2 biji bawang besar-hiris atau dadu
  • Jus limau nipis-secukup rasa
  • 1-2 sudu sos ikan(optional)-Nadz selalu tak letak sbb tak berapa suka
  • 1-2 batang cili padi(hiris) ATAU serbuk lada(chili flake)
  • Sedikit kobis(hiris nipis memanjang)
  • Sedikit lobak merah(hiris nipis memanjang)
  • Sedikit gula melaka atau nise atau pun gula pasir jer
  • Garam sekiranya perlu
  • Daun ketumbar(hiris)

Cara penyediaan:
  1. Celur mee segera di dalam air panas dan toskan.
  2. Celur juga jejari ketam dan kobis. Toskan.
  3. Masukkan mee segera ke dalam mangkuk bersama hirisan bawang, jejari ketam, cili padi dan sayuran. Gaul rata.
  4. Masukka sos ikan, gula, garam, perencah dan perahan jus limau nipis. Adjust bahan-bahan ni mengikut selera masing-masing.
  5. Kalau guna perencah kari, letak sikit demi sikit serbuknya. Rasalah ikut taste bud masing-masing. Tapi lagi sedap guna perencah tom yam sebenarnya. Perencah tom yam ni pun gaul sikit demi sikit. Ikut taste bud sendiri. Kadang-kadang susah nak gaul perencah tom yam ni sebab ia dalam bentuk paste dan likat. So bancuh dengan sedikit air panas dulu perencah tu, then baru gaul dengan maggi dan bahan-bahan lain ATAU rendam kejap paket perencah tom yam paste tu dalam air panas. Nanti paste tu lebih mudah untuk digaulkan.
  6. Okey, dah siap. Boleh makan.

NOTA NADZ:
  • Actually bahan asas untuk kerabu maggi ni just kepingan maggi, jus limau nipis, lauk pauk ikut pilihan, cili, sedikit sayuran dan daun ketumbar. Ada sesetengah orang tak suka daun ketumbar ni. Jadi boleh omit atau tukar daun bawang pun ok juga.
  • Untuk lauk-pauknya tu, boleh dipelbagaikan seperti sosej, fish ball, udang segar dan sotong segar. Cuma kalau guna udang segar dan sotong segar tu, perlu siang dulu dan rebus sampai masak sebelum digunakan. Kalau fish ball dan sosej tu kita celur jer dengan air panas.
  • Untuk sayuran tu pulak, sebab namanya pun kerabu, so memang banyak sayurlah patutnya. Selain kobis dan lobak merah, boleh juga letak buah tomato. Hiris-hiris atau potonglah ikut suka masing-masing. Macam Nadz tak suka letak buah tomato tu sebab buah tomato sendiri ada jusnya. Nanti lari rasa kerabu ni. Ataupun kalau nak letak, jangan letak banyak sangat tomato tu. Terpulang pada masing-masinglah yer. Lain orang lain tekaknya kan.
  • Untuk gula tu, sometimes macam malas jer nak guna gula melaka atau nise. Jadi Nadz guna gula biasa jer dalam 1/2 sudu kecil. Adjust sendirilah yer.
SELAMAT MENCUBA!

Saturday, 7 June 2014

HOKKAIDO CHIFFON CUPPIES (AIDA ALI)

Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Satu lagi resepi Hokkaido Chiffon Cupcake. Nadz dapat resepi dari laman facebook juga. Dikongsikan oleh adik Aida Ali setelah diubah suai olehnya dari resepi di internet. Terima kasih Aida. Kak Nadz kongsikan pula di blog akak yer. 

Untuk kali ke 2, resepi yang malas nak ditaip oleh tuan blog. Masukkan jer gambar screenshot dari telefon. Hihihii...jangan tiru tau sikap tak rajin ai ni..huhuuu..

 

SELAMAT MENCUBA!

Monday, 26 May 2014

HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKES (KAK AINI)


Assalammualaikum dan salam sejahtera.

Hokkaido cupcakes yang memang popular dengan kelembutan keknya serta kelazatan inti kastadnya ni benar-benar buat Nadz ketagih. Memang umphh sungguh kek ni dari segi rasa dan juga teksturnya. Agak rugi di situ kerana lambat mencuba kek ni. But it's better late than never right?


Resepi Nadz ambil dari laman facebook yang dikongsi oleh kak Aini. Nadz kongsikan di sini pula resepi dari kak Aini ni. Minta halalkan ye kak.



Haha...kerja orang malas. Masukkan saja gambar screenshot dari talifon..hehehee... Silalah yer cuba bagi sesiapa yang nak cuba.

Kek ni amat enak dimakan setelah disimpan di dalam peti ais. Masukkan cuppies ke dalam bekas bertutup dan simpan di dalam peti ais. Perghhhh...memang sedap sangat. Kesejukan kastad dan kelembutan keknya memang mengancam diet..hahahaa...


SELAMAT MENCUBA!

Monday, 5 May 2014

AGAR-AGAR SANTAN JAGUNG MANIS


Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Musim panas ni, tekak ni rasa nak makan dessert yang sejuk-sejuk je.

Okey, resepi agar-agar santan ni dah banyak kali Nadz letak ke dalam blog. Semua perisa yang berbeza. Nadz pernah buat agar-agar santan gula melaka, agar-agar santan sirap rose dan agar-agar santan pandan. Tapi agar-agar santan pandan tu, memang sengaja Nadz buat tanpa menjadi dua lapisan ye sebab nak tunjukkan perbezaan agar-agar yang terhasil bergantung kepada cara kita memasaknya. Untuk tau lebih lanjut apa yang Nadz maksudkan, bolehlah klik link-link yang Nadz sertakan pada setiap jenis agar-agar di atas tu ye.

Kali ini Nadz cuba pula buat agar-agar ni dengan perisa jagung manis. Memang sedap! Agar-agar ni, Nadz potong-potong dan bawa ke rumah jiran sebelah untuk majlis kenduri di rumahnya. Alhamdulillah, laku sampai habis licin.


AGAR-AGAR SANTAN JAGUNG MANIS

Bahan-bahan :
  • 1 paket serbuk agar-agar 10 gm atau 11 gm
  • 1 liter air (4 cawan)
  • 200 gm gula pasir
  • 200-250 ml santan pekat (1 cawan) (boleh kurangkan kuantiti kalau nak dapatkan lapisan santan/atas yang nipis sedikit)
  • 1 biji telur ayam - masukkan dalam santan dan kocak sikit dengan garfu
  • Perisa jagung manis dan beberapa titis pewarna kuning
  • Secubit garam



Cara-cara:
  1. Masak 1 liter air bersama gula dan serbuk agar-agar hingga gula larut.
  2. Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur, garam dan perisa jagung manis serta beberapa titis pewarna kuning. 
  3. Kacau dan tunggu hingga menggelegak atas api sederhana. PENTING!! Bila menggelegak, biar seketika lebih kurang 1-2 minit atau boleh kuatkan api dapur dan biar adunan mengelegak kuat sambil dikacau-kacau. Kacau ni untuk mengelakkan adunan membuak dan melimpah dari periuk. Pandai-pandailah adjust api dapur tu ye. Nanti akan kelihatan adunan santan jadi berbintil-bintil. Tutup api.
  4. Basahkan loyang atau apa-apa acuan kegemaran dengan air. Kemudian tuang adunan agar-agar santan dan biarkan mengeras. Boleh simpan di dalam peti ais untuk mendapatkan agar-agar yang sejuk dan umpphhh bila masuk ke tekak..heheheeee...

TIPS DAN NOTA NAZ:
  • Banyak orang yang tertanya-tanya kenapa bila membuat agar-agar santan, tidak mendapat 2 lapisan seperti yang sepatutnya walaupun masing-masing selalunya dah ikut betul-betul resepi yang mereka guna. Jadi, tipsnya ialah selepas memasukkan santan ke dalam periuk, biar adunan menggelegak lama sikit dalam 1 minit atau lebih. Ataupun, selepas masukkan santan, bila adunan mula mengelegak, kuatkan api dapur hingga adunan mengelegak kuat. Tapi kena hati-hati jangan sampai adunan membuak dan melimpah keluar dari periuk. Kacau-kacau adunan dalam 1 minit. Insyallah..confirm anda akan mendapat hasil agar-agar yang mempunyai 2 lapisan selepas keras nanti.

SELAMAT MENCUBA!

CHEESE TART - ORDER FORM LIN

  

Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Order dari Lin sebanyak 50 pcs cheese tart dengan filling chocolate. Alhamdulillah, Lin dan anak-anaknya puas hati dengan tart ni.

Terima kasih ye Lin order dengan akak. Next time boleh order lagi..heheee..

Berhajat nak makan, boleh order dengan Nadz yer. Ada filling lain juga selain inti coklat ni. Filling lain: blueberry, strawberry, kiwi, orange.


Kalau nak buat sendiri tapi malas nak menggentel kulit tart tu, boleh beli jer kulit tart ni dari Nadz. Ni saiz 4.5cm di bahagian atasnya(bahagian mulut tart).


Siapa-siapa yang berminat nak merasa, boleh order dengan Nadz yer. Untuk details:
PM di facebook : Nadz Nazharzan
@
sms/wapps/telegram/viver ke 012-6467509
Self pickup di Kubang Kerian, Kelantan yer.

BYE!


HANTARAN BIRU PUTIH TEMPAHAN DARI MIRA



Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Hantaran bertemakan biru putih ini tempahan daripada Mira (salah seorang sahabat masa Nadz bekerja di USM dulu). Oppss...oppsss..ni bukan hantaran untuk Mira ye. Mira ni dah berumahtangga pun. Dah ada dua orang cahaya mata pun. Hantaran ni Mira tempahkan untuk BIL dia.

Cantik tak warna biru putih tu? I love it very much! Suka sangat hati ni nak siapkan tempahan ni bila Mira menyatakan warna pilihan untuk hantaran ialah biru dan putih. 

Kek pilihan Mira ialah Moist Chocolate Cake. Nadz siramkan ganache dulu sebelum menghias kek dengan fondant.

Bunga petunia ni Nadz buat menggunakan cutter vein seperti di bawah. Nadz beli dari Cuppies Lina.

Cutter vein petunia

Terima kasih kepada Mira dan keluarganya yang memberi kepercayaan untuk Nadz menyiapkan tempahan ni. Puas hati tak? heheee.. 

Okey, tak tau nak membebel apa dah. Jadi sampai di sini je dulu untuk entry kali ini. Bye!

SELAMAT MENJAMU MATA!

Sunday, 27 April 2014

KEK PISANG LEMBUT

Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha pengasihani. Semoga hari ini lebih baik dari hari semalam..insya Allah.

Kek pisang lembut ni sebenarnya kek pisang yang sama dengan resepi KEK PISANG DUA CARA. Kenapa namanya 'Kek pisang dua cara'? Sebab Nadz menggunakan resepi yang sama tetapi dengan dua cara yang berbeza dalam penyediaannya untuk hasil yang memang berbeza. 

Kek pisang lembut kali ini, Nadz gunakan cara yang ke dua di mana hasil kek memang lebih gebu dan ringan. 

 

KEK PISANG LEMBUT (KEK PISANG DUA CARA:CARA 2)
Recipe by: Nadz@ovenkecil.blogspot.com

Bahan-bahan :
  • 125 gm butter 
  • 2 biji telur gred A @ B
  • 3/4 cawan gula perang/ gula kastor
  • 3/4 cawan pisang yang dilecek halus
  • 2/4 cawan tepung naik sendiri (self raising flour)*
  • 3/4 cawan tepung gandum*
  • 1 tsp soda bikarbonat* (* ayak bersama)
  • 1 tsp ovallate
  • 1 tsp asen vanilla

Cara-cara :
  1. Cairkan butter dan ketepikan. 
  2. Masukkan gula, ovallate dan telur ke dalam mangkuk pengadun. Putar pada kelajuan tinggi hingga adunan likat dan berkrim selama lebih kurang 3-5 minit.
  3. Masukkan asen vanilla dan pisang lenyek. Putar lagi hingga rata.
  4. Masukkan bahan ayak berselang seli dengan butter cair. Gaul rata dan sebati.
  5. Panaskan oven pada suhu 175C menggunakan api atas dan bawah. Lapik loyang dengan kertas kalis minyak.
  6. Masukkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 40 minit - 1 jam atau sehingga kek masak.
  7. Setelah masak, keluarkan loyang kek dari oven dan terus terbalikkan kek bersama loyangnya ke atas redai. Ini untuk mengelakkan permukaan kek menjadi mendap. Biarkan loyang kek kekal pada kek.
  8. Setelah 10 minit, keluarkan kek dari loyangnya dan biarkan sejuk sepenuhnya sebelum dihias atau dimakan.

 
Rupa adunan yang likat pada langkah nombor 2.

Untuk cara pertama menggunakan bahan-bahan yang sama, boleh klik pada link yang Nadz berikan di atas yer. Kalau nak tau perbezaanya, kenalah cuba ke dua-dua cara. Walau bagaimana pun, ke dua-dua hasilnya pun sedap.


Tuesday, 8 April 2014

PUDING LAICI DANGDUT YANG AMAT MARVELOUS


Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Puding laici dangdut yang amat famous satu ketika dulu. Nadz baru je mencubanya. Tak taulah kenapa masa zaman kegemilangan puding ni, hati tak begitu kuat untuk membuatnya. Lagi pun bila beli laici dalam tin tu, memang cepat je habis dimakan begitu saja oleh anak-anak di rumah ni. 

Memang sedap sangat puding ni. Kelembutan serta kemanisannya, apabila turun melalui tekak dan kerongkong, Allahhuakhbarrr... sedap tak terkata. Menikmati puding ini, tak perlu mengunyah-ngunyah. Masuk saja ke mulut terus meluncur laju ke dalam tekak.

Resepi yang meletopppzzz ini dikongsi oleh Chef Hanieliza. Nadz letak pula resepi ini di sini untuk rujukan sendiri serta anak-anak bila mereka memerlukannya satu hari nanti.


PUDING LAICI DANGDUT

Bahan-bahan:

10 gm agar2 serbuk atau 1 paket agar2 biasa [28 gram]

2 liter air
2 cawan gula
1 tin susu cair

Cara-cara:
1. Masakkan agar2 serbuk atau agar biasa bersama air sehingga mendidih.
2. Masukkan gula. Biarkan mendidih lagi. [jika gunakan agar biasa kena tapis]
3. Tutup api. Masukkan air laici dan susu cair. Kacau rata.
4. Tuangkan dalam acuan [terpulanglah nak acuan besar atau mangkuk kecil]. Bila dah sejuk masukkan dalam peti sejuk.
5. Hidangkan bersama buah laici yang diasingkan tadi.



NOTA:
Puding laici ni agak lembut sedikit...so kalau nak makan potongkan [jika gunakan acuan besar] atau tuangkan dalam bekas dan gunakan sudu kecil untuk memakannya.

Nadz keraskan puding ni dalam gelas-gelas saja. Senang nak dimakan bila telah disejukkan di dalam peti ais. Nyumm...

Macam ketagih pula makan puding ni. Rasa nak lagi dan lagi dan lagi dan lagi dan lagi dan lagi dan lagiiiii...... 

SELAMAT MENCUBA!

Tuesday, 25 February 2014

KEK LAPIS KASTAD JAGUNG (CORN CUSTARD LAYER CAKE)



Assallamualaikkum dan salam sejahtera.

Lama rasanya tak buat kek lapis kastad ni. Bila tiba-tiba rasa nak buat tu, terus je cuba dengan perisa lain untuk mempelbagaikan perisa. Jadi kali ni Nadz buat perisa jagung. Hmmm..not bad. Sedap.. Lagi sedap dimakan setelah disejukkan di dalam peti ais.


Untuk keknya, kali ini Nadz menggunakan resepi kek span dari sweet4ever yang amat popular di My Resipi. Ramai yang dah tau kek yang menggunakan resepi dari sweet4ever ni memang sangattttt gebu dan montok hasilnya.

Manakala untuk resepi kastadnya, Nadz masih menggunakan resepi dari laman fb yang dikongi oleh page Jom Masak. Cuma Nadz ubah dari segi perisanya.

Jadi terima kasih kepada penyumbang-penyumbang resepi yang telah berkongsi resepi.


RESEPI KEK SPAN 

Bahan-bahan :
  • 150 gm tepung super fine 
  • 5 ml serbuk penaik - (1 tsp)
  • 150 gm gula kastor 
  • 5 biji telur A
  • 15 ml ovalette -(1 Tbsp)
  • 80 ml air daun pandan
  • 80 ml minyak / mentega cair 
  • 5 ml pes pandan - (1 tsp)**bergantung kepada perisa kek yang diingini
  • Sedikit pewarna hijau (opt)**bergantung kepada warna kek yang diingini mengikut perisa

Cara-cara :

  1. Satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun) saya guna no 5.
  2. Perlahankan kelajuan dan masukkan air daun pandan, pes pandan dan sedikit pewarna hijau...pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama beberapa minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
  3. Tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
  4. Sediakan tin pembakar bulat atau 4 segi ukuran 8", griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. Tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180'C api atas bawah
  5. Bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek mendap
*******************************************************************************


RESEPI KASTAD JAGUNG (Adaptasi daripada resepi kastad pandan by Jom Masak)
Recipe by; Page Jom Masak (facebook)
Tried by: Nadz @ovenkecil.blogspot.com
Bahan-bahan:
  • 1200 ml santan atau susu cair (Naz selalu guna santan kotak)
  • 1 cawan gula kastor
  • 10 gm serbuk agar-agar
  • 100 gm tepung Hoen Kwe warna putih
  • Secubit garam
  • 1 - 1 1/2 tsp perisa atau esen jagung dan pewarna kuning
Cara-cara:
  1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Masak sambil mengacau-ngacau adunan hingga likat. Kacau guna whisk jer.
  2. Bila dah likat, tutup api. Jangan terlalu likat sangat sebab nanti susah nak layer pada kek.
** Kalau guna santan, santan tu tak perlu pekat. Santan biasa jer.

CARA MELAPIS KEK KASTAD
  1. Sediakan loyang.
  2. Tuang sedikit kastad dan ratakan. Ambil sekeping kek dan letak di atas kastad tadi.
  3. Kemudian tuang sedikit kastad lagi dan ratakan. Untuk bahagian tepi-tepi kek, sekiranya rasa susah nak masukkan kastad, boleh guna pipping bag. Pancitkan je kastad tu biar penuh di bahagian tepi-tepi kek.
  4. Buat hingga habis kesemua lapisan kek dan kastad digunakan dengan bahagian atas sekali adalah lapisan kastad. 
  5. Kemudian hentak-hentak manja sikit loyang tu biar padat kastad tu. Then biar kastad keras. Boleh masukkan dalam peti ais juga masa ni.
  6. Bila dah keras, tarik sikit kastad dari tepi-tepi loyang. Nanti nampak kastad akan meregang dari tepi-tepi loyang. Terbalikkan dan keluarkan loyang dari kek kastad.
  7. Hias ikut suka. Naz selalu sapu kek dengan fresh cream (yang telah kental) atau sapu dengan pipping gel dan taburkan kelapa parut kering.
  8. Simpan beberapa jam di dalam peti sejuk sebelum dihidang sebab kek ni memang sedap dimakan sejuk.


SELAMAT MENCUBA! 

Wednesday, 19 February 2014

PETOLA TUMIS AIR


Assallamualaikum dan salam sejahtera.

One of my favourite lauk sayur since zaman kanak-kanak dulu. Cuma dulu kalau my mum masak di kampung lauk sayur ni tak pedas. So to suite with my taste, Nadz ubah sikit cara menyediakan lauk petola tumis air ni. Like usual, I love spicy food. So  lauk ni yang patutnya tak pedas pun dah dipedaskan oleh Nadz..heheee..

Ok, resepi ringkas di bawah. Tutup mata je pun boleh buat kan.

PETOLA TUMIS AIR
By: Nadz @ovenkecil.blogspot.com


Bahan-bahan:

2 batang petola
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 biji cili padi
1/2 sudu teh pati ikan bilis
Sedikit soon-direndam
2 biji telur
11/2 cawan air atau secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis


Cara penyediaannya:

1.  Buang kulit keras pada petola, potong dan basuh. Toskan.
2.  Tumbuk bawang merah, bawang putih dan juga cili padi.
3.  Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
4.  Masukkan air dan biar menggelegak.
5.  Pecahkan telur satu per satu dan masukkan ke dalam periuk. Tunggu seketika hingga telur keras.
6.  Masukkan garam dan serbuk pati ikan bilis.
7. Masukkan petola . Tunggu sedikit layu dan kemudian masukkan soon yang direndam tadi.  Biar menggelegak. Tutup api dan hidangkan.


Yang ni masak waktu lain. Nadz campurkan petola dengan sawi putih dalam lauk ni. Biar banyak lagi sayurannya. Tengok..suka sangat dengan petola..hahahaa...

SELAMAT MENCUBA!

COKLAT MOIST CAKE, ORDER DARI JIRAN

Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Tempahan chocolate moist cake dari jiran depan rumah. Terima kasih Kak Mah yang sudi menempah.


8" chocolate moist cake with ganache.
Deco bunga-bunga atas tu dengan buttercream.



ALHAMDULILLAH.

ORDER DARI KAK KINAH LAGI

Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Tempahan dari regular customer, Kak Kinah. Tq Kak Kinah atas kepercayaan dengan hasil tangan Nadz yang tak seberapa ni.

50 pcs fruit tartlet.

16 pcs red velvet cuppies, S size.

And another 16 pcs red velvet cuppies, S size.

ALHAMDULILLAH..

Monday, 17 February 2014

CREAM PUFF WITH CUSTARD FILLING


Assallamualaikkum dan salam sejahtera.

Ok, tengah ada mood nak mengupdate blog..ngeee... Cream puff ni dah lama sebenarnya disimpan resepi dan dah pernah buat pun. Cuma Nadz belum pernah masukkan resepi ni ke dalam blog. Masa orang lain sibuk-sibuk membuat cream puff ni, Nadz sedikit pun tak teruja nak mencubanya. First time buat dulu masa tengah mengandungkan anakanda Hasya. Last year lah tu. Tu pun buat lepas tengok anakanda Haris menikmati cream puff yang dibawa balik dari sekolahnya dengan berselera sekali. Beli di koperasi sekolah katanya. Kesian pula tengok dia makan cuma beberapa ketul je dengan penuh nikmat. Macam tak cukup je gayanya..hahahaaa...

Jadi Nadz pun google lah resepi ni terus dari blog adik manis Ct Zaliedana sebab memang terperasan dia baru jer tayang cream puffnya di laman fb. Teruslah godek-godek di dapur setelah bertanya kepada Ct tentang beberapa persoalan. Cuma lepas buat tu, Nadz tak masukkan ke dalam blog pun hasilnya sebab masa tu kan tengah malas tahap gaban untuk mengupdate blog. 

Untuk kali ini, Nadz buat dan masukkan hasilnya ke blog agar tak hilang resepi ni untuk rujukan sendiri atau anak-anak satu masa nanti.

CREAM PUFF(PASTRY)
Recipe by : Zaliana@myresepi.com




Bahan-bahan :

125 gm self raising flour atau tepung gandum + 2 sudu teh baking powder

100 gm butter
250 ml air
1/2 sudu teh gula
3 biji telur


Cara penyediaan :

Panaskan oven pada suhu 220 darjah C.

Satukan butter, air dan gula dalam periuk. Panaskan sehingga butter cair.

Selepas ia mula mendidih, terus masukkan tepung. Kacau dengan pantas sehingga ia kurang melekat pada dinding periuk. Konsistensi perlulah kental. biarkan adunan betul-betul sejuk.
Selepas sejuk, masukkan telur satu persatu. Kacau sehingga rata dahulu sebelum dimasukkan telur seterusnya (Nadz mix guna mixer elektrik sehingga adunan licin).
Gunakan beg paip dan paipkan mengikut bentuk yang anda suka di atas dulang yang telah disapu marjerin.
Renjiskan cream puff dengan sedikit air.

Bakar dalam oven dengan suhu 200c hingga permukaan puff kecoklatan,lebih kurang 30 minit.
Suhu yang panas membantu puff naik dengan sempurna. 
Pastikan puff telah benar-benar masak sebelum dikeluarkan dari oven.
Ia kelihatan ringan,bahagian bawahnya tidak melekat di dulang dan telah berwarna kuning kecoklatan sedikit. 
Jika dikeluarkan sebelum cukup masak, puff akan turun dan tidak berongga di dalamnya.

Selepas dibakar. Buatlah lubang dibawah atau belah dua secara melintang dan paipkan dengan krim pastri atau sebarang krim yang anda suka dan salutkan atas dengan coklat cair atau ayakkan dengan sedikit gula icing...

puff sebelum dibakar..

puff setelah proses pembakaran selesai..

CUSTARD FILLING(INTI)
Ryecipe b: kak Ida@1001resepi

Bahan-bahan:

2 camca besar tepung kastard 
2 camca besar gula kastor
1 1/3 cawan susu segar 
30 gram mentega (kurang lebih 2 camca teh)
2 camca teh esen vanilla (Nadz tak letak)

Cara penyediaan:



  • Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla. 
    Kacau rata dengan whisk dan masak dengan api perlahan sambil terus dikacau hingga pekat. 
    Padam api, tambah mentega dan esen vanilla, kacau rata dan biar sejuk. Ketepikan.

    NOTA NADZ:
    • Nadz buat adunan kastad 3 kali ganda untuk mengisi semua puff. Actually bergantung kepada berapa banyak inti yang anda pancitkan dalam setiap puff dan berapa banyak puff yang anda dapat dengan satu adunan di atas. Tapi lagi banyak intinya, lagi sedap. Puff yang Nadz dapat dengan satu adunan ini adalah lebih kurang 50 biji.
    • Untuk kali pertama menyediakan filling kastad ni dulu, Nadz masukkan juga esen vanilla seperti di dalam resepi. Tapi untuk kali ini, Nadz tak masukkan langsung esen vanilla tu sebab inginkan warna kastad yang kuning. Kalau dimasukkan esen vanilla tu, warna kastad jadi sedikit kecoklatan. 

    Nadz 'bedakkan' cream puff ini dengan gula aising..

    SELAMAT MENCUBA!
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...