One of my favourite lauk sayur since zaman kanak-kanak dulu. Cuma dulu kalau my mum masak di kampung lauk sayur ni tak pedas. So to suite with my taste, Nadz ubah sikit cara menyediakan lauk petola tumis air ni. Like usual, I love spicy food. So lauk ni yang patutnya tak pedas pun dah dipedaskan oleh Nadz..heheee..
Ok, resepi ringkas di bawah. Tutup mata je pun boleh buat kan.
PETOLA TUMIS AIR
By: Nadz @ovenkecil.blogspot.com
Bahan-bahan:
2 batang petola
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 biji cili padi
1/2 sudu teh pati ikan bilis
Sedikit soon-direndam
2 biji telur
11/2 cawan air atau secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara penyediaannya:
1. Buang kulit keras pada petola, potong dan basuh. Toskan.
2. Tumbuk bawang merah, bawang putih dan juga cili padi.
3. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
4. Masukkan air dan biar menggelegak.
5. Pecahkan telur satu per satu dan masukkan ke dalam periuk. Tunggu seketika hingga telur keras.
6. Masukkan garam dan serbuk pati ikan bilis.
7. Masukkan petola . Tunggu sedikit layu dan kemudian masukkan soon yang direndam tadi. Biar menggelegak. Tutup api dan hidangkan.
Yang ni masak waktu lain. Nadz campurkan petola dengan sawi putih dalam lauk ni. Biar banyak lagi sayurannya. Tengok..suka sangat dengan petola..hahahaa...
SELAMAT MENCUBA!
Yang ni masak waktu lain. Nadz campurkan petola dengan sawi putih dalam lauk ni. Biar banyak lagi sayurannya. Tengok..suka sangat dengan petola..hahahaa...
SELAMAT MENCUBA!
2 comments:
akak pun suka petola ni.. selalu msk tumis camni atau goreng.. tp kalau tumis tak dipedaskan sbb anak2 nak tumpang kuahnya tu.. hehehe...
salam kak..
masakan simple tapi sedap..sya pun suka makan juga..tumis air..less minyak..bagus untuk kesihatan..
Post a Comment