Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Recent Posts

Thursday, 31 December 2009

SERIMUKA PANDAN


Kali ini nak simpan resepi Serimuka Pandan pulak ke dalam blog ini. Ada juga orang yang memanggil kuih ini dengan nama Putri Salat. Apa-apa pun ini merupakan resepi yang Naz guna untuk membuat kuih ini.


SERIMUKA PANDAN
(Untuk loyang segi empat 17 cm)
LAPISAN BAWAH (PULUT)
Bahan-bahan
:
1 cawan pulut
1 1/4 cawan santan cair
Secubit garam

Cara :
# Basuh pulut.
# Masukkan pulut, santan dan garam ke dalam loyang dan kukus hingga masak.
# Lapik loyang lain dengan plastik .
# Masukkan pulut yang telah masak tadi. Ratakan dan tekan pulut supaya mampat dan cantik.
# Kukus semula dan tuang lapisan atas.

LAPISAN ATAS
Bahan-bahan :

1 cawan santan pekat
1/4 cawan jus pandan + sedikit pewarna hijau
1/4 cawan gula
2 TBSP tepung gandum
2 TBSP tepung kastad
1 biji telur
1/2 tsp garam

Cara :
# Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk dan gaul. Tapis adunan sekiranya perlu.
# Tuang adunan perlahan-lahan ke atas pulut tadi.
# Kukus lebih kurang 30 minit. Untuk mengelakkan wap air jatuh ke atas kuih, balut penutup kukusan dengan kain.
# Biarkan kuih sejuk dulu di dalam loyang sebelum dipotong.

Nota:
* Adunan di atas cuma menghasilkan kuih dalam loyang square 17 cm saja. Jadi kalau nak buat banyak, doublekan aja adunan di atas tu.
* Jus pandan boleh digantikan dengan beberapa titis perisa pandan yang dicampurkan dengan air dan pewarna hijau bagi sesiapa yang sukar mendapatkan daun pandan. (Naz pun guna perisa pandan sebab nak try. Sedap jer..)
* Naz gunakan santan dalam kotak sebab memang dah ada di rumah..


Perisa pandan dan pewarna hijau yang Naz gunakan.

Sunday, 27 December 2009

KEK PISANG NORAZIE


Resepi kek pisang nie datangnya dari Norazie tapi Naz jumpa resepi ni dari dapur maklang Azie rasanya.. Naz cuma buat separuh adunan jer sebab kalau full adunan dapat banyak sangat.. Bolehlah cuba untuk menambah salah satu resepi yang menggunakan pisang..

KEK PISANG NORAZIE
Bahan-bahan
: (resepi ini 1/2 dr resepi asal.naz dapat satu loyang bulat 19 inci)
1 cawan gula (boleh guna gula biasa atau brown sugar)
1 1/2 cwn tepung gandum (naz guna tepung kek) - ayak
1 cawan minyak masak (naz guna butter cair)
3 biji pisang berangan (naz guna pisang emas 6 biji)
1 sudu teh soda bikarbonat - ayak
3 biji telur
1 tsp asen vanilla (ni tambah sendiri)

Cara :
# Telur + gula --> pukul till fluffy.
# Masukkan pisang yang telah dilenyek beserta asen vanilla. Gaul sebati.
# Masukkan minyak. Gaul sebati.
# Masukkan tepung dan soda. Kaup balikkan hingga sebati dengan spatula.
# Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada 180° C selama 1 jam.

Saturday, 26 December 2009

PUDING ROTI CARAMEL


Resepi kali ini adalah resepi yang menggunakan roti sebagai salah satu bahannya. Kalau ada roti di rumah tu yang dah tak bersentuh tapi masih elok(tidak berkulat), jangan dibuang. Boleh lagi digunakan untuk membuat sesuatu yang boleh dimakan. Yang pasti, perlu dielakkan pembaziran..


PUDING ROTI CARAMEL
Sumber : Hanieliza
Bahan-bahan :
750 ml susu segar
3 biji telur
2 TBSP gula kastor
1 tsp esen vanilla
6 keping roti [koyakkan]

1/2 cawan gula [hanguskan]

hiasan.... buah peach dalam tin atau fruit koktel

Cara :
1. Gaulkan susu, telur, gula kastor, esen vailla dan roti dalam mangkuk.
2. 1/2 cawan gula tadi dijadikan gula hangus dan masukkan ke dalam loyang.
3. Panaskan kukusan.
4. Masukkan adunan roti dalam loyang yg ada gula hangus.
5. Kukuskan selama 30 minit diatas api sederhana.
6. Angkat dan sejukkan loyang.
7. Bila telah sejuk terbalikkan perlahan ke dalam pinggan yang melengkung.
8. Susunkan hirisan buah peach atau taburkan fruit cocktail dan sejukkan.
9. Potong dan hidangkan.


**Nadz blend roti dgn susu supaya roti tu hancur… so tak nampaklah ada roti dlm pudding tu…

Friday, 25 December 2009

AGAR-AGAR BUAH LONGAN


Hmmm.. dapat idea nak buat agar-agar ni bila tengok di rumah kak Rinn dulu. Cuma macam biasalah mesti ada modifikasi semasa membuatnya mengikut kesesuaian bahan-bahan yang ada di dapur rumah ni. Kebetulan di rumah ni memang ada buah longan segar. Walaubagaimana pun, buah tu boleh ditukar kepada buahan lain mengikut selera masing-masing. Pasti sedap dimakan setelah disejukkan di dalam peti ais...


AGAR-AGAR BUAH LONGAN
Bahan-bahan :

10 gm serbuk agar-agar
1 liter air(4 mug air)
10 TBSP gula pasir (ubah suai ikut kemanisan sendiri)
Buah longan (dikopek dan dibuang bijinya)-Pakai dlm tin pun boleh
Sedikit pewarna merah(naz guna sirap cordial)
Sedikit pewarna hijau

Cara :
1. Masakkan air dan serbuk agar-agar sehingga agar-agar larut.
2. Masukkan gula dan kacau hingga gula larut.
3. Susunkan buah longan ke dalam acuan kecil atau ke dalam loyang.
4. Keluarkan 1/2 larutan agar-agar dan tuang ke dalam acuan sekadar menengglami buah longan. Biarkan larutan keras sedikit.
5. !/2 lagi larutan agar-agar dicampur dengan sirap atau pewarna hijau.
6. Tuang ke dalam acuan yang berisi buah longan dan agar-agar plain tadi. Biarkan keras dan sejukkan di dalam peti sejuk.

Saturday, 12 December 2009

SWISS ROLL NENAS


Kali ini saksikan kemunculan "SWISS ROLL NENAS". Resepi swiss roll yang sama jer dengan resepi Swiss roll batik coklat dulu cuma ada sedikit modifikasi untuk disesuaikan dengan nama Swiss Roll Nenas ni.


Dalam resepi ini Naz menggunakan jem nenas sebagai filling kek. Jem nenas ini adalah jem nenas yang memang ada di rumah ni yang biasa Naz buat untuk membuat kuih tart nenas.
Cuba lihat swiss roll yang dah kena potong ni. Nampak kan jem nenasnya..

SWISS ROLL NENAS
Bahan A
:
3 biji telur gred A @ B
2 oz gula castor
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu besar ovallete
1.5 oz tepung gandum
1/2 sudu besar susu tepung
2 oz mentega cair
Sedikit pewarna kuning
Jem nenas secukupnya

Cara :
1. Pukul Bahan A (kelajuan maxsima) sampai fluffy (7 – 9 min)
2. Asingkan 1 1/2 sudu besar batter dan masukkan ke dalam piping bag.
3. Masukkan sedikit pewarna kuning ke dalam adunan batter asal dan pukul hingga sebati.
4. Masukkan mentega cair, kemudian kaup balikkan biar rata.
5. Tuangkan adunan batter ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya.
6. Paipkan adunan yang diasingkan tadi ke atas adunan yg diratakan dlm loyang dan buatlah corak yang diingini.
7. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170 C selama 20 minit, api atas dan bawah.
8. Apabila kek sudah masak, keluarkan dari oven ke atas redai. Biarkan sejuk. Letakkan sekeping kertas di atas bahagian yang berlorek kemudian terbalikkan. Keluarkan kertas alas semasa membakar. Sapu permukaan dengan jam nenas.
9. Gulung kek tadi perlahan-lahan dan cermat.

Friday, 11 December 2009

ROTI JALA / ROTI KIRAI


Buat roti jala untuk sarapan pagi. Satu adunan, boleh tahan jugak banyak keping roti jala yang diperolehi. Disebabkan dah terlalu banyak makan daging since raya haji hari tu, so roti jala ni dilawankan dengan kari ikan sardin(boleh rujuk bawah label ikan yer!).


ROTI JALA
Bahan-bahan
:
2 cawan tepung gandum
1 cawan fresh milk atau susu cair atau santan
1 1/2 cawan air
1 biji telur
1 tsp garam
Beberapa titis pewarna kuning

Cara :
1. Masukkan semua bahan cecair ke dalam blender dan blend. Masukkan tepung sediki demi sedikit dan blend sehingga sebati. Sekiranya batter kelihatan berketul-ketul tapis ke dalam mangkuk.
2. Panaskan kuali leper non stik dan tebar roti jala menggunakan acuan roti jala. Biarkan roti jala masak lebih kurang 1 minit.
3. Angkat dan lipat ikut bentuk yang anda suka.

KARI IKAN SARDIN


Resepi kari ikan sardin ini, cedok dari dapur ummizaihadi. Ummi, Naz copy & paste jer ye.. Makan kari ikan sardin ini bersama roti jala aka roti kirai untuk sarapan pagi. Dah puas pulak makan daging semenjak hari raya haji hari tu. Saja tukar selera dengan kari ikan pulak. Kalau nak resepi roti jala, sila cari di bawah label "Kuih-muih" ye!

KARI IKAN SARDIN
Bahan-BAHAN
:-
1 tin besar sardin - ambil isinya saja
1 1/2 cawan santan cair * dibancuh bersama jadikan pes
1 paket (6 sudu besar) serbuk kari ikan *
1 sudu besar cili kisar *
1 sudu kecil serbuk ketumbar *
1 cawan santan pekat
3 biji kentang - kupas dan potong kiub
2 biji tomato - belah 4 setiap 1 biji
garam secukup rasa

Bahan Tumis:-
4 ulas bawang merah - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
2 cm halia - tumbuk
2 batang serai - ketuk
1 sudu kecil halba campur
2 pelepah daun kari
1 biji buah keras – tumbuk

Cara Memasak:-

1. Panaskan minyak dan masukkan bahan tumis dan kacau hingga naik bau.
2. Masukkan pes rempah tadi. Perlahankan api dan masak rempah hingga naik minyak. Kacau-kacau selalu.
3. Bila rempah telah pecah minyak, masukkan ubi kentang. Kacau rata dan masak kentang hingga 3/4 empuk kemudian masukkan ikan sardin. 4. Kacau sebentar dan masukkan santan cair dan garam secukup rasa. Biarkan mendidih dan perlahan api.
5. Bila kentang telah benar2 empuk, masukkan belahan tomato dan tutup api.

Thursday, 10 December 2009

MUFFIN PISANG COKLAT RICE



Resepi muffin ni mudah juga sebab semua bahan cuma perlu dikacau atau digaul aje..Cuma jumlah gula tu boleh dikurangkan bagi sesiapa yang tak gemar makanan yang manis-manis sangat. Lagi pun kemanisan muffin ni dipengaruhi oleh pisang yang digunakan jugak. Lebih masak pisang tu, tentulah lebih manis rasanya.. Jadi ikut tekak masing-masing ye..

MUFFIN PISANG COKLAT RICE
Sumber : Hanieliza
(Nadz buat dapat 26 biji muffin saiz atas tu)
Bahan-bahan :
140 gm butter atau majerin
1 cawan gula perang
2 biji telur
1 s/k esen vanilla
2 cawan tepung gandum ] ayakkan
1 s/k baking powder ]
1 cawan pisang - hancurkan [4 biji pisang berangan]
2 s/b susu tepung
1/2 cawan coklat rice

Cara :
1. Gaulkan butter dengan gula sehingga sebati.
2. Masukkan telur satu persatu dan esen vanilla. Kacau sebti.
3. Masukkan tepung yg telah diayakkan.
4. Masukkan pisang dan susu tepung. Kacau rata.
5. Masukkan coklat rice dan kacau lagi.
6. Masukkan adunan dalam muffin cup.
7. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 180'C selama 25 minit atau sehingga masak.
8. Sejukkan atas redai kueh dan hidangkan.

Wednesday, 9 December 2009

BEGEDIL MEE MAGGI



Biasa makan begedil tak? Begedil yang biasa dimakan bersama soto tu.... Tapi yang ni begedil mee maggi.. Resepi asal dari Guvnor. Dapat dari blog Diana. Cuma Naz tukar sikit penggunaan maggi segera tu dengan mee maggi tanpa perencah(mee nya sahaja yg dijual)... So serbuk perisa kari maggi tu, naz ganti dengan kari yang kita guna dalam masakan seharian kita tu.. ala apa2 jenama laa..ADABI ker, ALAGAPPAS ker...
Jadi hasilnya seperti di bawah nie.. Rasanya not bad.. Boleh makan cicah sos cili jer pun sedap.


BEGEDIL MEE MAGGI
Bahan
:
1 keping mee maggi
1 paket perencah kari maggi (ganti dgn serbuk kari biasa je boleh- 1 tbsp)
1/2 cawan daging cincang (digoreng atau direbus sekejap)
1 biji bawang besar – dihiris nipis atau ditumbuk
Sedikit daun sup dan daun bawang – dihiris
Cili merah – dihiris (kalau tak nak tak pe)
Garam secukup rasa
Lada sulah
1 biji telur (pukul sikit dgn garfu)
Tepung jagung (sekiranya perlu)
Minyak utk menggoreng

Cara :
1. Mee maggi direbus dan ditoskan.
2. Campurkan semua bahan dan gaul rata. Cuba kepalkan. Sekiranya bebola kelihatan mudah pecah, masukkan tepung jagung sedikit sedikit sehingga bebola kelihatan mantap.
3. Panaskan minyak. Bebola yang telah siap tadi dicelupkan ke dalam telur dan digoreng hingga garing. Api jangan kuat sangat.
4. Sejukkan dan boleh dihidang. Boleh dimakan dgn nasi atau begitu saja bersama sos cili.

Tuesday, 8 December 2009

SWISS ROLL BATIK COKLAT


Ini resepi Kek Swiss Roll yang Naz guna semenjak mencuba buat kek swiss roll. Sebab first time cuba pun dah menjadi, so tak pernahlah lagi mencuba resepi lain. Maybe lain kali.

Memang dah banyak kali buat dan dah dipelbagaikan perisanya. Cuma dulu tak ada blog sendiri, so simpan dalam fail word di komputer jer. Rasanya ramai juga surirumah IT yang suka menggunakan resepi ini.

Mula-mula tergerak hati nak buat ni sebab, satu hari tu jemput anak pulang dari sekolah. Di tangannya ada sekeping/sepotong kek swiss roll coklat yang dibeli sendiri. Bila ditanya berapa harganya, dia pun menjawab;"Seringgit umi". Waduh! Mahalnya.. Lepas tu lah rajin nak buat kek ni. Lebih puas makan dan lebih menjimatkan. Lebih puas hati sebab anak makan hasil dari air tangan ibunya sendiri..

Swiss roll ku berposing sebelum kena potong...

SWISS ROLL BATIK COKLAT
Bahan-bahan
:
3 biji telur gred A @ B #
2 oz gula castor #
1/2 tsp baking powder #
1/2 tsp esen vanilla #
1/2 TBSP ovallete #
1.5 oz tepung gandum, keluarkan 1 1/2 TBSP tepung #
1/2 TBSP susu tepung #
2 oz mentega cair
1 1/2 TBSP serbuk koko
butter icing secukupnya

Kaedah penyediaan :
1) Masukkan semua bahan bertanda # ke dalam mangkuk mixer dan pukul dgn kelajuan maxima selama 7 – 10 minit or till fluffy.
2) Asingkan 1 1/2 sudu besar adunan putih dan masukkan ke dalam piping bag.
3) Masukkan serbuk koko ke dalam adunan putih di dalam mixer dan pukul selama 1 hingga 2 minit agar serbuk koko sebati.
4) Masukkan mentega cair, kemudian kaup balikkan biar rata. Tuang adunan koko tadi ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya.
5) Paipkan adunan putih tadi di atas adunan yg diratakan dlm loyang dan buatlah corak yang diingini.
6) Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170 C selama 20 minit, api atas dan bawah.
7) Keluarkan kek yang telah masak ke atas redai. Biarkan sejuk. Letakkan sekeping kertas di atas bahagian yang berlorek kemudian terbalikkan. Keluarkan kertas alas semasa membakar. Sapu permukaan dengan butter icing. Gulung kek tadi perlahan-lahan dan cermat. Balutkan dengan cling film dan simpankan di dalam peti ais untuk mengentalkan buttercream. Potong dan hidangkan.

Sunday, 6 December 2009

BUN PANDAN MANIS


Resepi kali ini ialah resepi roti. Resepi asal ialah "Sweet bun",dapat dari blog chef Noraini. Cuma Naz tukar jadi bun pandan sebab letak air pandan. Naz menguli dengan bantuan cik breadmaker... Kalau kena uli sendiri,alamatnya tak buatlah roti ni..hehehe..

Rotiku yang sedang mengembang...

Sesudah dibakar...

Rotiku tersepit di dalam loyang yang sempit...

Dah masak...

BUN PANDAN
Bahan-bahan :
400 gm tepung roti (high-protein flour)
100 gm tepung kek
100 gm gula halus
5 gm garam halus
20 gm susu tepung
1/4 tsp bread improver
1/2 tsp bread softner
1 biji telur gred B, dipukul sedikit
11 gm yis segera
40 gm shortening (lemak sayur)
250 ml air pandan
Inti kegemaran secukupnya

Cara:
1. BAGI YANG MENGULI MENGGUNAKAN TANGAN : Satukan semua bahan diatas kecuali inti dan lemak sayur. Gaul rata hingga menjadi doh. Tambah lemak sayur dan terus menguli hingga adunan menjadi lembut dan elastik(lebih kurang 20 minit). Rehatkan doh di dalam mangkuk besar dan tutup dengan plastik sehingga doh naik 2 x ganda.
BAGI YANG MENGGUNAKAN BREADMAKER : Masukkan semua bahan kecuali inti ke dalam breadmaker, dan pilih setting “DOH”. Biar hingga selesai dan doh naik 2 x ganda.
2. Setelah selesai, tumbuk doh untuk keluarkan udara dan uli sekejap dgn tangan.
3. Bahagikan adunan kepada 50 gm setiap satu dan bulat-bulatkan serta susun di dalam loyang yang telah disapu majerin. Boleh juga diisi dengan inti kegemaran.
4. Rehatkan doh selama 30 – 45 minit untuk naik sekali ganda.
5. Panaskan oven pada 175⁰C dan bakar doh roti selama 20 minit.
6. Sebaik keluar dari oven, sapu permukaan roti dengan majerin atau mentega.

Hasil roti ni memang lembut dan gebu. Tahan beberapa hari dan kelembutannya tak terjejas. Naz simpan di dalam plastik selepas roti siap dimasak dan disejukkan.

Friday, 4 December 2009

DONUT BREADMAKER


Donut breadmaker? Kenapa yek namanya "Donut Breadmaker"? Sebab resepi ni memang dari buku manual breadmaker. Dapat dari blog pakupakis. Saja nak mencuba sebab sebelum ni buat kuih donat selalu rasa tak puas hati dengan hasilnya.. Agaknya memang tangan ni keras kalau disuruh menguli doh.. Lagi pun memang ada cik breadmaker di rumah ni, apa salahnya minta bantuan alat tu ye tak?

Memang puas hati dengan hasilnya. Donat ni elok kembangnya dan gebu setelah digoreng. Buat untuk minum petang di rumah ni. Dapat banyak jugak dan disimpan separuh di dalam peti ais. Okey jom kita tengok resepinya..

DONUT BREADMAKER
Sumber : Pakupakis

Bahan-bahan :
400 gm tepung gandum
5 TBSP gula
2 tsp yis segera/mauripan
1 1/2 tsp garam
2 TBSP susu tepung @ 2 TBSP susu pekat manis
50 gm butter
1 biji telur saiz M
190 ml air suam

Cara :
1. Gunakan setting DOH dan biarkan mesin menguli.
2. Keluarkan doh yang telah diuli. Canai pada ketebalan 1.5 cm dan terap dengan penerap/pencetak donut yang ditepungkan dahulu.
3. Perap adunan yang telah diterap selama 1/2 hingga 1 jam atau naik sekali ganda.
4. Goreng dalam minyak penuh di atas api sederhana. Balik-balikkan donut sehingga kekuningan.
5. Angkat dan toskan minyak.
6. Salutkan donut dengan gula halus.

Ini donut bentuk "love".. Anak dara di rumah ni nak bentuk yang ini pulak..Layan jer la..Tapi bila dah kembang, dah tak nampak sangat bentuk lovenye..

** Disebabkan adunan ini menghasilkan banyak donut, jadi 1/2 donut tu naz goreng sekejap sahaja dan setelah disejukkan, disimpan di dalam peti ais... Esoknya makan donut lagi..Keluarkan donut dari peti ais dan goreng hingga masak..

Tuesday, 1 December 2009

NASI DAGANG TERENGGANU

Salam semua. Hari ni nak letak menu nasi dagang Terengganu. Ini resepi yang selalu Naz guna bila buat nasi dagang Terengganu. Resepi ni Naz belajar masa dok merantau di Perth dulu dari seorang kakak ni yang asalnya memang orang Terengganu. Satu hari tu dia ajak datang rumah dan menghidangkan nasi dagang. Sedap pulak rasa di tekak ni walaupun first time makan nasi dagang. Hubby pulak nampaknya memang suka sangat dengan hidangan di rumah kakak ni. So Naz pun tanyalah cara membuatnya. Alhamdulillah kakak ni tak lokek ilmu. Diceritakannya dari A sampai Z. Tak ada rahsia-rahsia langsung.

Lepas tu dengan tak sabar-sabarnya, Naz pun mencubalah resepi ni dalam 2 hari lepas tu. Yang rasa gembira sangat tu, sebab memang menjadi bila ikut resepi kakak ni walaupun first time buat nasi dagang. Jadi terima kasihlah pada kakak ni tadi yang menurunkan ilmunya padaku..



BAHAN UNTUK NASI DAGANG :
1/2 cawan beras pulut
2 cawan beras biasa
1 TBSP halba
5 ulas bawang merah – racik halus
1 inci halia – racik halus panjang-panjang
Garam secukupnya
1 tsp gula
1 cawan santan pekat

CARA :
1. Beras pulut dan beras biasa disatukan dan dibasuh. Rendam beberapa jam.
2. Panaskan kukusan dan kukus beras hingga naik wap (lebih kurang 30 minit).
3. Keluarkan beras; masukkan ke dalam mangkuk dan siram dengan air (biar nampak basah).
4. Kukus semula beras sampai masak (lebih kurang 1 jam).
5. Sementara itu, campurkan santan dengan bawang merah, halba dan sedikit garam dan gula. Masakkan seketika di atas api kecil (I masukkan dlm microwave jer). Tapi tak yah masak sampai menggelegak blup..blup..blup.. tu.
6. Beras yang telah masak dikeluarkan ke dalam mangkuk dan siram dengan santan. Gaul rata dan kukus semula lebih kurang 5 – 10 minit.

BAHAN UNTUK GULAI IKAN TONGKOL :
Ikan tongkol/ ikan aye (yang kecil dalam 5 ekor@ yg besar dikerat-kerat)
4 – 5 keping asam keping
Garam secukupnya
….Rebus ikan bersama bahan di atas dan sedikit air….

4 ulas bawang putih}
2 ulas bawang merah besar atau 8 ulas bawang merah kecil} dikisar
1 inci halia}
3 inci lengkuas}
1 inci kunyit hidup}
1 tsp serbuk ketumbar
1 tsp serbuk jintan manis
4 TBSP serbuk kari ikan
2 TBSP kerisik
2 TBSP gula melaka
2 TBSP cili boh (boleh omit bagi yang tak nak pedas)
Garam secukup rasa
2 cawan santan pekat
Minyak untuk menumis

CARA :
1. Panaskan minyak dan tumis bahan mesin dan cili boh. Gunakan api perlahan.
2. Serbuk kari + serbuk ketumbar + serbuk jintan dibancuh dgn sedikit air. Masukkan ke dalam periuk. Biarkan hingga garing atau pecah minyak.
3. Masukkan santan dan air dari rebusan ikan(lebih kurang 1 cup). Biar hingga mendidih.
4. Masukkan kerisik dan gula melaka. Kemudian masukkan ikan.
5. Rasakan garamnya. Boleh masukkan cili besar sekiranya suka.

BAHAN UNTUK ACAR TIMUN :
2 biji timun
1 batang carrot
1 biji cili merah
1 ulas bawang besar
Cuka
Garam
Gula

CARA :
Potong bahan-bahan di atas. Kemudian gaul bersama garam, cuka dan gula secukup rasa.

Jadi sesiapa yang nak cuba silalah. Tapi seperti yang kita maklum, banyak orang yang memasak, jadi sudah tentulah banyak variasinya resepi nasi dagang ni. Cuma, setakat ni, Naz masih belum pernah mencuba resepi nasi dagang lain.

Monday, 30 November 2009

MUFFIN BROWNIES



Muffin brownies atau brownies dalam bentuk muffin. Ramai blogger yang dah cuba resepi ni. Naz sendiri pun sebenarnya dah banyak kali buat. Rasanya memang sedap dan menyediakannya pun sungguh senang. Biasanya kalau buat brownies nie, Naz dapat pertolongan dari tangan kecil di bawah ni. Tolong pisah-pisahkan paper cup. Paper cup yang Naz guna tu yang saiz paling kecil. Yang orang selalu guna untuk buat biskut raya tu... Ini resepinya..


MUFFIN BROWNIES

Bahan A
280g butter - dicairkan
180g brown sugar
20g gula putih
70g coco powder
garam secubit

Bhn B
2 biji telur (dipukul)
80g tepung gandum

Hiasan : badam atau sugar ball

Cara
Masukkan kesemua bahan A dalam periuk dan cairkan kesemuanya.
Bila dah cair, put aside...biar sejuk kejap
Pastu masukkan telur ke dalam adunan bater tadi...kacau
Masukkan tepung skit demi skit...kacau rata
Cedok masuk dlm papercup dan taburlah badam
Bakar dengan suhu 170 selama 30-40'.

Sunday, 29 November 2009

AMERICAN CHOCOLATE CAKE



Salam semua. Kek coklat nie resepinya dapat dari dapur maklang Azie. Asal resepi dari Mamasya. Buat untuk hari raya Aidiladha dan bawak balik kampung suami di sini.

Nampaknya memang mendapat sambutan sebab kek ni cukup lembap di dalam walaupun kek ini cara membuatnya sungguh simple dan mudah. Naz sendiri ingat, kek ini akan menjadi kering tapi bila dah rasa, memang diakui kelembutan dan kelembapannya. Walaupun kek yang Naz buat ni tak dihiasi dengan coklat topping atau pun icing, tapi tetap habis dimakan sanak saudara.

Satu adunan kek ini dapat banyak jugak. Bagi sesiapa yang nak mencuba tetapi masih was-was, bolehlah buat separuh adunan dulu. Okey, resepinya di bawah ye. Cuma sebab masa buat tu, di rumah tiada stok minyak jagung, jadi Naz tukar dengan majerin yang dicairkan. Still turn out to be a tasty chocolate cake.

AMERICAN CHOCOLATE CAKE
Bahan-bahan
:
(A)
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan serbuk koko
2 tsp baking powder
2 tsp soda bicarbonate
(AYAK BAHAN DI ATAS)

(B)
2 cawan gula pasir
2 biji telur
1 cawan minyak jagung (Naz tukar kepada majerin yang dicairkan)
1 tsp vanilla essence
1/2 tsp garam

(C)
1 cawan susu segar
1 tsp Nescafe, dibancuh dengan 1 cawan air panas

Cara :
1. Panaskan oven pada suhu 170 C.
2. Pukul bahan (B) seketika.
3. Masukkan bahan (A) dan (C) dan gaul dengan senduk kayu.
4. Bakar di dalam oven pada suhu 170 C sehingga masak.

**Walaupun resepi tak perlu pakai mixer, tapi naz sediakan kek Naz menggunakan mixer sebab malas nak gaul sendiri. Cuma kalau pakai mixer, masa masukkan bahan A, masukkan sikit-sikit pada kelajuan perlahan.

Okey selamat mencuba.

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Salam semua teman-teman dan pengunjung blog ini.
Tak sempat nak update blog sebenarnya.. dengan kesibukan di hari raya dan hujan rahmat yang mencurah-curah, jadi malas nak mengadap komputer seketika..

Di sini diucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA kepada semua yang mengunjungi blog ini. Semoga kita semua dirahmati Allah SWT hendaknya.

Jadi selamat berhari raya dan menjamu selera. Tapi jaga-jaga.. Makan banyak daging tu, lepas nie jangan lupa periksa tekanan darah...

Semoga berbahagia di hari raya..

Wednesday, 25 November 2009

CUCUR UDANG SEMPOI


Resepi cucur udang ni, diletakkan di sini sebenarnya cuma sebagai simpanan koleksi resepi untuk rujukan sendiri pada masa hadapan. Manusia ni kan sering terlupa. Jadi untuk mengatasi masalah itu, saja letakkan resepi yang semua orang tau untuk membuatnya di sini.

Buat untuk minum petang anak-anak di waktu hujan-hujan ni... Makan ketika panas-panas memang menyelerakan.



CUCUR UDANG SEMPOI
Bahan-bahan
:
100 gm tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
1/3 cawan udang kering
Garam secukup rasa
Sedikit daun kucai (dihiris)
Sedikit serbuk kunyit sebagai pewarna
Air untuk membancuh adunan

Cara :
1. Udang kering direndam seketika dan dicuci. Kemudian tumbuk lumat.
2. Tepung gandum dan baking powder diayak ke dalam mangkuk. Masukkan serbuk kunyit dan garam.
3. Masukkan udang kering yang telah ditumbuk lumat tadi ke dalam mangkuk adunan bersama dangan daun kucai.
4. Tambah air sedikit demi sedikit sambil membancuh adunan. Jangan terlalu cair.
5. Goreng dalam minyak di atas api sederhana.
6. Hidangkan bersama sos pilihan anda.

Terdapat pelbagai versi cara menyediakan cucur udang. Udang kering boleh digantikan dengan udang segar. Naz cuma guna udang kering sebab stok udang kering memang sentiasa ada di rumah. Yang penting seronok bila tengok makanan yang dihidangkan dimakan dengan berselera oleh orang di rumah ni sampai licin..

Tuesday, 24 November 2009

MUFFIN COKLAT YANI


Salam semua. Ini salah satu post yang tertangguh untuk dimasukkan ke dalam blog nie. Buat muffin ni untuk minum petang di rumah.

Resepi dari Yani(myResepi). Tengok dapur maklang Azie asyik tempek gambar muffin nie banyak kali, tu yang terpanggil untuk mencubanya. Tapi memang tak dinafikan kesedapan muffin coklat nie. Anak-anak suka sangat sebab di permukaan muffin nie texture nya a bit crunchy (ummi dia orang pun suka jugak!!). Memang sedap! Di samping rasa coklatnya yang begitu terasa di tekak.. His! Tak taulah nak explain.. Kalau nak tau jugak kena cubalah buat muffin ni ye..



MUFFIN COKLAT YANI
Bahan-bahan :
200 gm coklat masakan
70 gm mentega
2 biji telur
50 gm gula halus
60 gm tepung gandum*
1 sudu teh baking powder* (* ayak bersama)

Cara :
1. Cairkan coklat masakan secara double boiiler. Bila coklat telah cair, masukkan mentega. Kacau hingga mentega cair dan tutup api.
2. Panaskan oven pada suhu 170 C.
3. Dalam bekas lain, kacau telur dan gula hingga sebati.
4. Kemudian masukkan bancuhan telur dan gula tadi ke dalam adunan coklat. Kacau sebati.
5. Masukkan tepung dan baking powder yang telah diayak ke dalam adunan. Gaul rata.
6. Sudukan adunan ke dalam cawan kertas 3/4 penuh. Bakar dalam oven selama 20 minit.

Selepas 20 minit dibakar, muffin mungkin lembik sikit tapi tak perlu dibakar lagi sebab apabila sejuk muffin akan elok kerasnya.

Monday, 23 November 2009

APAM TEPUNG GANDUM

Wah lama betul tak up date blog nie.. Bukan apa. Musim hujan nie, internet line slow betul. Kadang-kadang tu nak upload gambar pun makan masa berjam-jam. Connection internet pulak asyik terputus jer masa tengah buat kerja. Nak buat macam mana kan? Kena bersabar je lah ye tak?

Hari nie nak letak resepi kuih apam. Original resepi dari Quinnie di myResepi. Cuma Naz kurangkan adunan sebab orang di rumah ni tak ramai. Lagi pun first time cuba buat, risau lak tak jadi.. membazir pulak. Tapi Alhamdulillah, menjadi jugak kuih apamku ini.. Tq pada penyumbang resepi..



APAM TEPUNG GANDUM
Bahan-bahan :(Naz dapat 16 biji dengan adunan nie)
1 1/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan susu tepung
1/4 cawan gula pasir
1 sudu teh yis mauripan(1/2 paket yis mauripan)
3/4 cawan air suam
Pewarna kegemaran



Cara :
1. Campurkan yis bersama air suam dan kacau. Kalau nampak berbuih maknanya yis itu masih elok.
2. Ayak tepung dan susu ke dalam mangkuk.
3. Campurkan gula dan gaul rata. Lubangkan di tengah-tengah campuran tepung.
4. Masukkan bancuhan yis bersama air tadi. Kacau agar tiada tepung yang berketul-ketul.
5. Kemudian titiskan pewarna dan tutup magkuk. Peram adunan 1/2 jam. Jangan terlalu lama, nanti adunan menjadi masam.
6. Panaskan periuk kukusan dan acuan apam.
7. Tuang adunan kuih ke dalam acuan dan kukus 10 - 15 minit.
8. Bila sudah masak, bolehlah dihidangkan dengan kelapa parut muda yang digaul dengan sedikit garam.

Tapi di rumah nie, anak-anak tak berapa suka kelapa parut. Jadi Naz hidang kuih apam ni togel jer. Memang dia orang makan dengan berselera. Maklumlah musim hujan nie, perut asyik minta diisi saja. Bila dah habis, boleh tanya ada lagi ke tak. So next time buat kena double kan adunan nampaknya...

Wednesday, 4 November 2009

KUIH KETAYAP / KUIH GULUNG / KUIH DADAR



Kuih ketayap atau dikenali dengan nama lain iaitu Kuih Gulung atau Kuih Dadar. Pasti ramai yang tau cara membuatnya.

Kuih ini asalnya berintikan kelapa manis tapi ada juga orang yang mempelbagaikan intinya mengikut citarasa sendiri. Naz sendiri selain inti kelapa, suka juga membuat inti pedas.

Warna asal kuih ini tentulah hijau tapi sebab dah buat dua jenis inti, so lebih senang kalau dibezakan warnanya. Lagi pun nampak cantik bila dah ada warna lain tu..Jom kita tengok resepinya..

Bahan Kulit [batter] :
Sumber Bahan Kulit : Kak Hanieliza

1 cawan tepung gandum
1 cawan air jus pandan / air biasa if nak letak pewarna lain
1/2 cawan santan/susu segar
1 biji telur
beberapa titik pewarna hijau atau pewarna kesukaan
secubit garam

Cara :
1. Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan kacau sebati. Tapis jika perlu.
2. Panaskan kuali non stik dan lengser sedikit minyak.
3. Ambil sesenduk bancuhan dan tuang ke dalam kuali dan ratakan agar kulitnya tidak terlalu tebal.
4. Letakkan sedikit inti yg disukai dan gulung kuih ketayap dengan kemas. Sedia untuk dihidang.


Bahan inti:
Inti kelapa
1/2 biji kelapa parut muda
Gula melaka @ gula merah/perang @ gula hangus
Secubit garam
4-5 ulas isi durian – dilenyek (optional)
Gula pasir (optional if inti kurang manis)

Cara :
1. Gula melaka atau gula merah dicampurkan sedikit air dan masak atas api sampai gula cair. Then tapis.
2. Campurkan kelapa parut, gula dan garam kemudian masak atas api perlahan sampai kering.
3. Masukkan isi durian dan kacau rata sebelum tutup api.

Inti pedas
1 biji bawang besar – potong dadu
1 biji bawang putih – diracik halus
1 biji kentang – potong dadu
Sedikit daging cincang
1 batang carrot – potong dadu
Sedikit capsicum hijau – potong dadu
Air
Sos cili
Sos tomato
Lada sulah
Garam
Minyak utk menumis

Cara :
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang besar. Biar sampai wangi.
2. Masukkan daging cincang dan biar seketika.
3. Masukkan sos cili, sos tomato, lada sulah, sayuran yg dipotong dadu, garam dan air. Biarkan sehingga kentang empuk dan kelihatan pekat.
4. Rasa garamnya. Tutup api.

Tuesday, 3 November 2009

KEK COKLAT KUKUS


Salah satu kek coklat yang biasa dibuat di rumah ni sebab rasanya yg sungguh sedap. Resepi asal dari Zaima dan Naz kutip dari rumah maklang azie. First time buat terus jatuh hati pada kek ni.


KEK COKLAT KUKUS
Sumber : Zaima
Bahan-Bahan:
1 cawan serbuk koko
1cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1cawan minyak masak
1/2 cawan susu manis
1 1/4 cawan tepung gandum*
1 tsp baking powder*
1 tsp soda bicarbonate* (* ayak bersama)
3 biji telur

Cara :
1. Campur koko,gula,susu cair,susu pekat manis dan minyak ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut – ADUNAN A
2. Panaskan kukusan.
3. Pukul telur hingga kembang. Campur ke dalam ADUNAN A. Gaul rata.
4. Masukkan bahan ayak dan gaul sebati.
5. Tuang adunan ke dalam acuan dan tutup dengan aluminium foil.
6. Kukus selama 1 jam baru angkat dan sejuk kan.

Topping
Sumber : HanielizaBahan-bahan :
250 coklat masakan
2 s/b minyak jagung atau butter(I used butter)
2 s/b susu cair atau whipping cream(I used susu cair)

Cara :
1. Potong kecil coklat masakan. Cairkan di atas api secara double boiler.
2. Masukkan bahan yang lain dan kacau hingga sebati.
3. Tuang ke atas kek dan hiaslah sendiri….

Jemput makan...

Sunday, 18 October 2009

BROWNIES DIELLA

Ni n3 yg tertangguh. Tak sempat nk post kat sini sbb ikut hubby outstation. Komputer sendiri tak bawak pulak.

Rabu lepas mak ngah jemput datang rumah. Dia ada gathering dengan member-member main duit kutu. So terfikir nak buat sesuatu yang cepat untuk dibawa ke sana. Kebetulan pulak mak ngah suka dengan brownies yang naz bawa masa jamuan hari raya ke rumah dia hari tu. So belek punya belek koleksi resepi brownies yang ada dalam simpanan, so buat keputusan nak buat "Brownies Diella" nie. Promote dari orang yang dah pernah buat sikit punya baik..sape ek??? Siapa lagi kalau bukan maklang azie & kak tun boxhousestudio. Tengok pulak kat rumah MamaFami & bro Rozzan pun ada. Tapi lepas buat, hasilnya memang tak mengecewakan. So jom try!



Resepi di bawah ni, naz dah ubah suai sikit mengikut kesesuaian dan kesenangan naz menyediakannya.

BROWNIES DIELLA
Bahan-bahan :

250gm butter cair
1 1/2 cawan gula
4 biji telur (Pukul sikit)
2 sudu teh asen vanilla
1/2 sudu teh baking powder*
1 cawan tepung gandum*
3/4 cawan serbuk koko* (* ayak bersama)
1/2 cawan kacang cincang(Naz tukar dengan twin coklat chip)

Cara :
1) Butter cair dan gula dimasukkan ke dalam mangkuk dan kacau dengan ballon whisk.
2) Masukkan telur dan asen vanilla. Kacau rata.
3) Masukkan bahan-bahan ayak dan gaul rata.
4) Masukkan kacang cincang atau coklat chip dan gaul lagi.
5) Tuang ke dalam loyang yang digris dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 45 minit.

Tuesday, 13 October 2009

APAM GULA HANGUS

Sekarang ni boleh dikatakan setiap petang hujan. Kadang-kadang tu siap dengan angin yang kuat. Sejuk je rasa dalam rumah. Bila dah sejuk-sejuk tu, perut pun selalulah bernyanyi riang. Pekena apam gula hangus yang masih suam-suam kuku waktu-waktu macam nie, best jugak..



APAM GULA HANGUS
Oleh : Naz COSK @ovenkecil.blogspot.com
Sumber : Xette -> Lady Aries -> Koleksi resepi diana

Bahan-bahan :

1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air
(jadikan gula hangus dan sejukkan)

1 ¼ cawan plain flour/ self raising flour
1/4 cawan susu tepung
1 tsp soda bikarbonat
(ayak bahan di atas)

1 biji telur
1/2 cawan gula kastor
1/4 cawan air

Cara:
1. Pukul telur dan gula hingga kembang dengan menggunakan mixer.
2. Masukkan air. Kacau rata.
3. Masukkan gula hangus dan tepung berselang-seli hingga habis. Putar pada kelajuan minima hingga sebati.
4. Tuang ke dalam acuan yang telah dilengser dgn minyak dan kukus 30 minit.
5. Dah siap bolehlah dimakan.

Monday, 12 October 2009

MAKAN-MAKAN DI HARI RAYA

Minggu lepas, mak ngah(mak sedara belah suami) bagi tau nak buat jamuan hari raya untuk anak beranak(semua sedara-mara, mak-mak sedara, pak-pak sedara dan sepupu sepapat belah suami) di rumah dia.

So untuk itu, seperti biasa kalau ada gathering macam ni, naz mmg diberi tugas untuk siapkan dessert @ pudding @ pencuci mulut. So untuk majlis hari Jumaat malam Sabtu tu, Naz sediakan 2 hidangan triffle, satu loyang brownies dan juga satu adunan puding cendol. Alhamdulillah semua orang suka.

Cuma terkilannya, masa jamuan tu, naz terlupa bawak kamera tapi dah amik gambar guna hp hubby. Tapi sebab canggih sangat fon dia tu, tak reti pulak teman nak download ke komputer ni. Jadi tak leh nak tayang dululah gambar-gambar hidangan yang dah disnap di jamuan tu.. Kalau berjaya download nanti, naz masukkan gambar-gambar tu ye. Anyway yang ada dalam simpanan naz, cuma gambar-gambar hidangan pencuci mulut yang naz buat..

Menu malam tu banyak jugak. Ada soto ayam, laksa penang, satay dan nasi impit, udang bakar, roti jala dan kari ayam, serta pencuci mulut dari naz. Hidangan-hidangan pencuci mulut tu naz tepek resepinya dalam blog ni okey!

BROWNIES


Satu lagi hidangan pencuci mulut yang naz bawa ke jamuan hari raya di rumah makngah. Brownies!!! Resepi asal dari kak Hanieliza. Kak liza, naz copy n paste jer ye. Jangan marah! Dengan adunan di bawah ni, naz dapat brownies seperti dalam gambar. Saiz loyang yang naz guna ialah 12 X 12 inci(selalu orang guna loyang 10 X 10 inci tp naz tak de loyang saiz tu). Jadi pada sesiapa yang teringin nak mencuba, bolehlah cuba.


BROWNIES
Sumber : Kak Hanieliza

Bahan A
1 cawan susu cair
1 cawan butter cair
1 cawan air panas
2 cawan gula perang [brown sugar]

Bahan B [kacau rata]
2 biji telur gred B
1 s/k esen vanilla

Bahan C [ayakkan]
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat

Cara :
1. Panaskan oven pada suhu 175'C selama 10 minit.
2. Kacau bahan A supaya sebati.
3. Masukkan bahan B.Kacau rata.
4. Masukkan bahan C dan gaulkan supaya sebati.
5. Lapikkan kertas dalam loyang 10x 10 inci.
6. Bakar selama 45 - 50 minit.(naz cuma bakar 30 minit)
7. Sejukkan kek dan salutkan dengan kerim coklat.

KERIM COKLAT
Bahan

250 gm cooking coklat [cap tulip]
1 s/b butter/majerin
1 s/k susu cair

Cara
1. Panaskan coklat dalam periuk/bekas secara double boil.
2. Bila coklat telah cair tutup api dan campurkan butter. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau lagi.
4. Salutkan pada kek dan hias mengikut kesukaan.

(Naz cuma buat 1/2 je adunan kerim coklat dan drizzle atas brownies)

TRIFFLE


Triffle nie pun naz buat untuk jamuan hari raya bersama mak-mak sedara dan pak-pak sedara di rumah mak ngah. Buat dua adunan dalam 2 bekas. Sebab tulah gambar di atas ni bekasnya segi empat dan gambar kat bawah tu bekasnya bulat. Licin malam tu jugak. Jadi pada sesiapa yang belum pernah try triffle ni, bolehlah cuba. Insyallah hasilnya tak mengecewakan.

Bahan-bahan :
1 batang kek swiss roll
1 kotak jelly kristal any perisa atau jenama
1 tin buah cocktail
4 sudu besar tepung kastad
3 sudu besar gula pasir
3 cawan susu segar atau susu cair

Cara :
1. Masakkan tepung kastad bersama gula dan susu di dalam periuk sehingga menggelegak dan kelihatan pekat. Tutup api.


2. Potong kek swiss roll dan susun di dalam bekas rapat-rapat seperti di atas.
3. Kemudian basahkan kek dengan jus buah cocktail dari dalam tin.


4. Kemudian tuang kastad tadi ke atas permukaan kek hingga rata.
5. Seterusnya taburkan buah-buah cocktail di atas permukaan kastad.


6. Bancuh jelly kristal seperti arahan di belakang kotak dan tuang ke atas lapisan kastad dan buah-buahan tadi.
7. Sejukkan di dalam peti sejuk.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...