Hmmm.. dapat idea nak buat agar-agar ni bila tengok di rumah kak Rinn dulu. Cuma macam biasalah mesti ada modifikasi semasa membuatnya mengikut kesesuaian bahan-bahan yang ada di dapur rumah ni. Kebetulan di rumah ni memang ada buah longan segar. Walaubagaimana pun, buah tu boleh ditukar kepada buahan lain mengikut selera masing-masing. Pasti sedap dimakan setelah disejukkan di dalam peti ais...
AGAR-AGAR BUAH LONGAN
Bahan-bahan :
10 gm serbuk agar-agar
1 liter air(4 mug air)
10 TBSP gula pasir (ubah suai ikut kemanisan sendiri)
Buah longan (dikopek dan dibuang bijinya)-Pakai dlm tin pun boleh
Sedikit pewarna merah(naz guna sirap cordial)
Sedikit pewarna hijau
Cara :
1. Masakkan air dan serbuk agar-agar sehingga agar-agar larut.
2. Masukkan gula dan kacau hingga gula larut.
3. Susunkan buah longan ke dalam acuan kecil atau ke dalam loyang.
4. Keluarkan 1/2 larutan agar-agar dan tuang ke dalam acuan sekadar menengglami buah longan. Biarkan larutan keras sedikit.
5. !/2 lagi larutan agar-agar dicampur dengan sirap atau pewarna hijau.
6. Tuang ke dalam acuan yang berisi buah longan dan agar-agar plain tadi. Biarkan keras dan sejukkan di dalam peti sejuk.
No comments:
Post a Comment