Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Recent Posts

Friday, 25 December 2009

AGAR-AGAR BUAH LONGAN


Hmmm.. dapat idea nak buat agar-agar ni bila tengok di rumah kak Rinn dulu. Cuma macam biasalah mesti ada modifikasi semasa membuatnya mengikut kesesuaian bahan-bahan yang ada di dapur rumah ni. Kebetulan di rumah ni memang ada buah longan segar. Walaubagaimana pun, buah tu boleh ditukar kepada buahan lain mengikut selera masing-masing. Pasti sedap dimakan setelah disejukkan di dalam peti ais...


AGAR-AGAR BUAH LONGAN
Bahan-bahan :

10 gm serbuk agar-agar
1 liter air(4 mug air)
10 TBSP gula pasir (ubah suai ikut kemanisan sendiri)
Buah longan (dikopek dan dibuang bijinya)-Pakai dlm tin pun boleh
Sedikit pewarna merah(naz guna sirap cordial)
Sedikit pewarna hijau

Cara :
1. Masakkan air dan serbuk agar-agar sehingga agar-agar larut.
2. Masukkan gula dan kacau hingga gula larut.
3. Susunkan buah longan ke dalam acuan kecil atau ke dalam loyang.
4. Keluarkan 1/2 larutan agar-agar dan tuang ke dalam acuan sekadar menengglami buah longan. Biarkan larutan keras sedikit.
5. !/2 lagi larutan agar-agar dicampur dengan sirap atau pewarna hijau.
6. Tuang ke dalam acuan yang berisi buah longan dan agar-agar plain tadi. Biarkan keras dan sejukkan di dalam peti sejuk.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...