Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Thursday 10 December 2009

MUFFIN PISANG COKLAT RICE



Resepi muffin ni mudah juga sebab semua bahan cuma perlu dikacau atau digaul aje..Cuma jumlah gula tu boleh dikurangkan bagi sesiapa yang tak gemar makanan yang manis-manis sangat. Lagi pun kemanisan muffin ni dipengaruhi oleh pisang yang digunakan jugak. Lebih masak pisang tu, tentulah lebih manis rasanya.. Jadi ikut tekak masing-masing ye..

MUFFIN PISANG COKLAT RICE
Sumber : Hanieliza
(Nadz buat dapat 26 biji muffin saiz atas tu)
Bahan-bahan :
140 gm butter atau majerin
1 cawan gula perang
2 biji telur
1 s/k esen vanilla
2 cawan tepung gandum ] ayakkan
1 s/k baking powder ]
1 cawan pisang - hancurkan [4 biji pisang berangan]
2 s/b susu tepung
1/2 cawan coklat rice

Cara :
1. Gaulkan butter dengan gula sehingga sebati.
2. Masukkan telur satu persatu dan esen vanilla. Kacau sebti.
3. Masukkan tepung yg telah diayakkan.
4. Masukkan pisang dan susu tepung. Kacau rata.
5. Masukkan coklat rice dan kacau lagi.
6. Masukkan adunan dalam muffin cup.
7. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 180'C selama 25 minit atau sehingga masak.
8. Sejukkan atas redai kueh dan hidangkan.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...