Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Saturday, 26 December 2009

PUDING ROTI CARAMEL


Resepi kali ini adalah resepi yang menggunakan roti sebagai salah satu bahannya. Kalau ada roti di rumah tu yang dah tak bersentuh tapi masih elok(tidak berkulat), jangan dibuang. Boleh lagi digunakan untuk membuat sesuatu yang boleh dimakan. Yang pasti, perlu dielakkan pembaziran..


PUDING ROTI CARAMEL
Sumber : Hanieliza
Bahan-bahan :
750 ml susu segar
3 biji telur
2 TBSP gula kastor
1 tsp esen vanilla
6 keping roti [koyakkan]

1/2 cawan gula [hanguskan]

hiasan.... buah peach dalam tin atau fruit koktel

Cara :
1. Gaulkan susu, telur, gula kastor, esen vailla dan roti dalam mangkuk.
2. 1/2 cawan gula tadi dijadikan gula hangus dan masukkan ke dalam loyang.
3. Panaskan kukusan.
4. Masukkan adunan roti dalam loyang yg ada gula hangus.
5. Kukuskan selama 30 minit diatas api sederhana.
6. Angkat dan sejukkan loyang.
7. Bila telah sejuk terbalikkan perlahan ke dalam pinggan yang melengkung.
8. Susunkan hirisan buah peach atau taburkan fruit cocktail dan sejukkan.
9. Potong dan hidangkan.


**Nadz blend roti dgn susu supaya roti tu hancur… so tak nampaklah ada roti dlm pudding tu…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...