Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Friday 11 December 2009

ROTI JALA / ROTI KIRAI


Buat roti jala untuk sarapan pagi. Satu adunan, boleh tahan jugak banyak keping roti jala yang diperolehi. Disebabkan dah terlalu banyak makan daging since raya haji hari tu, so roti jala ni dilawankan dengan kari ikan sardin(boleh rujuk bawah label ikan yer!).


ROTI JALA
Bahan-bahan
:
2 cawan tepung gandum
1 cawan fresh milk atau susu cair atau santan
1 1/2 cawan air
1 biji telur
1 tsp garam
Beberapa titis pewarna kuning

Cara :
1. Masukkan semua bahan cecair ke dalam blender dan blend. Masukkan tepung sediki demi sedikit dan blend sehingga sebati. Sekiranya batter kelihatan berketul-ketul tapis ke dalam mangkuk.
2. Panaskan kuali leper non stik dan tebar roti jala menggunakan acuan roti jala. Biarkan roti jala masak lebih kurang 1 minit.
3. Angkat dan lipat ikut bentuk yang anda suka.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...