Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Recent Posts

Tuesday, 1 December 2009

NASI DAGANG TERENGGANU

Salam semua. Hari ni nak letak menu nasi dagang Terengganu. Ini resepi yang selalu Naz guna bila buat nasi dagang Terengganu. Resepi ni Naz belajar masa dok merantau di Perth dulu dari seorang kakak ni yang asalnya memang orang Terengganu. Satu hari tu dia ajak datang rumah dan menghidangkan nasi dagang. Sedap pulak rasa di tekak ni walaupun first time makan nasi dagang. Hubby pulak nampaknya memang suka sangat dengan hidangan di rumah kakak ni. So Naz pun tanyalah cara membuatnya. Alhamdulillah kakak ni tak lokek ilmu. Diceritakannya dari A sampai Z. Tak ada rahsia-rahsia langsung.

Lepas tu dengan tak sabar-sabarnya, Naz pun mencubalah resepi ni dalam 2 hari lepas tu. Yang rasa gembira sangat tu, sebab memang menjadi bila ikut resepi kakak ni walaupun first time buat nasi dagang. Jadi terima kasihlah pada kakak ni tadi yang menurunkan ilmunya padaku..



BAHAN UNTUK NASI DAGANG :
1/2 cawan beras pulut
2 cawan beras biasa
1 TBSP halba
5 ulas bawang merah – racik halus
1 inci halia – racik halus panjang-panjang
Garam secukupnya
1 tsp gula
1 cawan santan pekat

CARA :
1. Beras pulut dan beras biasa disatukan dan dibasuh. Rendam beberapa jam.
2. Panaskan kukusan dan kukus beras hingga naik wap (lebih kurang 30 minit).
3. Keluarkan beras; masukkan ke dalam mangkuk dan siram dengan air (biar nampak basah).
4. Kukus semula beras sampai masak (lebih kurang 1 jam).
5. Sementara itu, campurkan santan dengan bawang merah, halba dan sedikit garam dan gula. Masakkan seketika di atas api kecil (I masukkan dlm microwave jer). Tapi tak yah masak sampai menggelegak blup..blup..blup.. tu.
6. Beras yang telah masak dikeluarkan ke dalam mangkuk dan siram dengan santan. Gaul rata dan kukus semula lebih kurang 5 – 10 minit.

BAHAN UNTUK GULAI IKAN TONGKOL :
Ikan tongkol/ ikan aye (yang kecil dalam 5 ekor@ yg besar dikerat-kerat)
4 – 5 keping asam keping
Garam secukupnya
….Rebus ikan bersama bahan di atas dan sedikit air….

4 ulas bawang putih}
2 ulas bawang merah besar atau 8 ulas bawang merah kecil} dikisar
1 inci halia}
3 inci lengkuas}
1 inci kunyit hidup}
1 tsp serbuk ketumbar
1 tsp serbuk jintan manis
4 TBSP serbuk kari ikan
2 TBSP kerisik
2 TBSP gula melaka
2 TBSP cili boh (boleh omit bagi yang tak nak pedas)
Garam secukup rasa
2 cawan santan pekat
Minyak untuk menumis

CARA :
1. Panaskan minyak dan tumis bahan mesin dan cili boh. Gunakan api perlahan.
2. Serbuk kari + serbuk ketumbar + serbuk jintan dibancuh dgn sedikit air. Masukkan ke dalam periuk. Biarkan hingga garing atau pecah minyak.
3. Masukkan santan dan air dari rebusan ikan(lebih kurang 1 cup). Biar hingga mendidih.
4. Masukkan kerisik dan gula melaka. Kemudian masukkan ikan.
5. Rasakan garamnya. Boleh masukkan cili besar sekiranya suka.

BAHAN UNTUK ACAR TIMUN :
2 biji timun
1 batang carrot
1 biji cili merah
1 ulas bawang besar
Cuka
Garam
Gula

CARA :
Potong bahan-bahan di atas. Kemudian gaul bersama garam, cuka dan gula secukup rasa.

Jadi sesiapa yang nak cuba silalah. Tapi seperti yang kita maklum, banyak orang yang memasak, jadi sudah tentulah banyak variasinya resepi nasi dagang ni. Cuma, setakat ni, Naz masih belum pernah mencuba resepi nasi dagang lain.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...