Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Sunday, 27 December 2009

KEK PISANG NORAZIE


Resepi kek pisang nie datangnya dari Norazie tapi Naz jumpa resepi ni dari dapur maklang Azie rasanya.. Naz cuma buat separuh adunan jer sebab kalau full adunan dapat banyak sangat.. Bolehlah cuba untuk menambah salah satu resepi yang menggunakan pisang..

KEK PISANG NORAZIE
Bahan-bahan
: (resepi ini 1/2 dr resepi asal.naz dapat satu loyang bulat 19 inci)
1 cawan gula (boleh guna gula biasa atau brown sugar)
1 1/2 cwn tepung gandum (naz guna tepung kek) - ayak
1 cawan minyak masak (naz guna butter cair)
3 biji pisang berangan (naz guna pisang emas 6 biji)
1 sudu teh soda bikarbonat - ayak
3 biji telur
1 tsp asen vanilla (ni tambah sendiri)

Cara :
# Telur + gula --> pukul till fluffy.
# Masukkan pisang yang telah dilenyek beserta asen vanilla. Gaul sebati.
# Masukkan minyak. Gaul sebati.
# Masukkan tepung dan soda. Kaup balikkan hingga sebati dengan spatula.
# Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada 180° C selama 1 jam.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...