Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Recent Posts

Thursday, April 19, 2012

BANANA CARROT CAKE (KEK PISANG LOBAK MERAH)

 

ASSALLAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA.

"MASA ITU EMAS". Ha..ha..ha.. tetiba je keluar peribahasa ni kan. Mana tidaknya. Rutin harian dengan masa 24 jam sehari tu macam tak cukup je. Macam-macam urusan yang perlu dilakukan. Dulu masa mula-mula resign dari kerja, dalam hati gembira berkata, "Nanti bolehlah relaks-relaks dan meluangkan masa untuk anak-anak serta merempit tengok blog orang. 

Tapi bila dah resign bukan boleh goyang-goyang kaki je. Nak merempit ke blog orang pun kadang-kadang tak sempat. Memang banyak dapat luangkan masa untuk anak-anak tapi bukan luang masa untuk bersantai-santai. Luang masa tengok kerja sekolah mereka. Luang masa jadi guru mereka. Luang masa jadi ustazah mereka dan macam-macam lagilah. Kalau bab tugas azali sebagai seorang ibu tu, tak payah tunggu masa terluang pun memang perlu dilaksanakan. 

Konon-konon nak bersantai-santai macam masa anak baru sorang dan baby lagi dulu. Mana boleh disamakan dgn anak-anak yang dah bersekolah ni. Lebih-lebih lagi persekolah zaman sekarang ni bukannya sama macam masa Naz bersekolah dulu..hehehe.. Anyway, bak slogan HaSue untuk blognya : "I love my life", of course I also love my life walaupun terpaksa berkejaran ke sana dan ke mari demi anak-anak tercinta**boleh kurus kot kalau hari-hari kena berkejar-kejaran ni..heheheh...


Okey, tamatkan sesi merapu itu. Kita terus kepada resepi kek pisang + lobak merah ni. 
Resepi kek pisang ni sebenarnya dari resepi kek pisang Naz dulu, cuma Naz ubah suai mengikut keperluan untuk digandingkan dengan carrot tu. Bila dilihat balik memang dah tak sama langsung dah resepinya. Banyak pula bahan tambahan lain dalam resepi ni..heheheh.. Dan lagi satu, Naz memang suka menggunakan sukatan 'cawan' di dalam resepi dan 'cawan' yang Naz guna ini pula adalah cawan metrik untuk menyukat tu. So kalau dalam blog ni ada sukatan cawan tu, memang cawan sukatan metrik tu lah yang Naz gunakan, ok..



BANANA CARROT CAKE (KEK PISANG LOBAK MERAH)

Bahan-bahan A :
  • 1 1/2 cawan tepung gandum - ayak
  • 1/2 tsp soda bikarbonat - ayak
  • 1 tsp serbuk penaik - ayak
  • 1/2 tsp serbuk kayu manis 
  • 1/4 tsp serbuk buah pala
Bahan-bahan B :
  • 1/2 cawan minyak jagung 
  • 3/4 cawan gula kastor atau gula perang
  • 2 biji telur
  • 1 tsp esen vanilla
Bahan-bahan C :
  • 1/2 cawan pisang yang dilenyek
  • 2 cawan lobak merah yang diparut 
  • 1/2 cawan raisin/ kismis - gaul dengan sedikit tepung gandum untuk mengelakkan raisin mendap ke dasar kek sewaktu pembakaran

Cara menyediakan :
  1. Campurkan semua bahan A ke dalam sebuah mangkuk. Ketepikan.
  2. Masukkan bahan B ke dalam mangkuk pengadun dan pukul hingga kembang.
  3. Masukkan bahan A ke dalam adunan dan kaup balik menggunakan spatula.
  4. Masukkan pisang lenyek dan parutan lobak merah. Gaul sebati. Masukkan pula raisin dan gaul rata.
  5. Tuang adunan ke dalam loyang yang dilapik dengan kertas kalis minyak.
  6. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175 C selama 45 minit - 1 jam mengikut oven masing-masing. Guna api atas dan bawah yer.

SELAMAT MENCUBA!

20 comments:

Nazrah said...

Seronoknya jadi surirumah sepenuh masa yer... boleh fulltime ngan anak.. dan kek tu pun amat sedap di mata saya

INA said...

mesti sedap ni kak..combinasi pisang dgn carrot..saya ambil resepi nie ye

zila 4ever said...

salam naz
tu la kak..sbnarnya kt rumah lg bz..nak jar ank lg..zila faham sesangat..x perla naz..buat mana yg mampu..yg penting jaga kesihatan..:)..resepi kek tu dh lama zila salin .masa jew x der nk menerai lg..:)

Yana Shaiful said...

Salam Kak Naz..yana anak sorang pun dh rs penat..xtau lah bila dh bertambah nnt :-)..kek tu nmpk sedap gabungan carrot+pisang..harus cuba nnt :-)

Jay said...

I am making this...soooooo yummmy..thanks for sharing..:)
Tasty Appetite

ijan said...

Salam kak Nadz,
Betul kak, I love my life too. Setiap masa tu berharga kan. Especially bila diluangkan untuk keluarga tersayang. :)

Saya suka idea akak utk banana dan carrot ni. Kat rumah ni, si kecit susah sangat nak makan sayur. carrot mentah aje dia makan. buat camni pun bagus ni.

Nuwairani Ismail said...

kek karot pon belom pernah buat lagi. inikan pula kek pisang + karot...patutlah hari pegi pasar ada nmpk karot tp tak terfikir pulak nk beli..pasni kene beli la ni.

Mama2Q said...

jelesnya jadi fulltime housewife... kek karot tu saya simpan dulu resepinya ya!

tun_telani said...

salam kak naz cayang.. bz ye.. tun dh mati kutu x tau nk wat apa kt rumah. nk cari kerja majority company nk hire warganegeri sarawak je. kdg2 rasa mcm nk blk semenanjung.. hmm.. nk wat mcm mana, dh hasben kt sini, duduk je la ternak lemak kt rumah. uhuk uhuk..
eh, pesal wat luahan perasaan kt sini nih? huhu..
sedap kek nyer.. tun kek mmg suka kek pisang. kek carrot kurang sket, tp bila dh ada pisang ni mesti sedap jugak kan.

a'in fajar said...

salam naz; mcm tu la kehidupan selagi lum tutup mata selagi tu da kerja yg tunggu tak kira la keje kat rukah@ kat luar..ain lum rase bzy lagi coz ank lum sek..tapi akn merasainya thn dpn..rajin naz buat kek lobak merah kan..sedap ke yer..tak penah rase..kali nie ada pisang lg..mcm nk try tp tkt x menepati citarasa plak..dah la ank2 kecik kurg mkn..

moklong said...

Nadz,

betul kata nadz tu. duk rumah x semestinya leh brehat n bsenang lenang. ada aje keje yg perlu dibuat. lg elok masa bekerja. ada jgk time rehatnya.

nmpk mcm best duk rmh. tp hakikatnya org yg melaluinya shj blh mceritakn apakah makna ddk di rmh bg seseorg yg bgelar isteri n ibu. lebih2 lg klu ank kecil yg perlu diberi phatian.

septtnya ada anugerah utk kita yg duk kat rmh ni kan. hehehe...

HaSue said...

Uhukkk uhuukk!! tersedak!tersedak!sibbaik x tersembur air suam kat skrin..hehehe..

Yer la kak..kalo rasa2 stress ngan kehidupan seharian,sila ngadap header blog saya ye..tu pun motivasi diri tu.haha..
Tp rasanya mmg sgt mnghargai masa bersama keluarga..tgk anak2 mmbesar dpn mata.. :)

kek dah abis ke kak?ingat nak citer panjg lg td..nmpk moist lah kekk akak tu..mesti sedap!!

Rohah said...

Nak juge kek carrot tu Naz,,rindunya nk mkn kek..dah lama tak buat..

Qasey Honey said...

asslm Kak Naz...nk spotong kak kek karot tu...sedapnya..QH nk dlm pinggan yg ade kaort kecik2 tu ehhh...hihihi

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, Naz.. terrorlah kau bab mengalter resepi ni, menjadi pulak tu.. kalau Yus, mau ke laut, hehehe

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

betul kata naz tu... jd surirumah pun sama sibuk ngan ibu bekerja.. sbb dok rumah kena masak utk t'hari.. org kerja mkn kat kedai jer.. hihi.. pagi2 dah tentu sibuk nak buat semua kerja termasuk memasak sebelum anak2 blk sekolah.. itu belum masuk kalau kena hantar & jemput sendiri anak2... terpaksa berhenti sekejap tugasan dirumah bergegas pulak ke sekolah... mungkin kalau free sikit belah2 petang.. boleh santai2 tapi sapa kata bersantai tak perlu buat kerja? sambil santai tgk tv pun.. tangan sibuk melipat kain.. kan kan kan? hehee... ibu bekerja pulak.. sibuk kat ofis tu biasalah.. blk rumah sebelah mlm ler yg paling sibuk sbb kena settlekan semua kerja yg penting2 malam tu jugak.. kecuali melipat kain sbb boleh tunda ke hari cuti.. hehe.. kecuali kalau ibu2 bekerja balik rumah dah bawak lauk dari kedai itu memang ringanlah... kalau yg hari2 masak macam akak ni... kul 12 malam belum tentu lagi siap segala kerja2 umah... takperlah.. itu semua dah mmg kewajipan kita sebagai isteri & ibu.. buatlah dgn hati yg ikhlas.. baru dpt pahala kan.. hihi...

minta carrot comey2 tu nadz... akak nak campur dlm sup.. hehe.. rajin tul nadz membaking.. mesti jiran sebelah rumah asyik terbau kek jer..

Ayu said...

Assalam Nadz,
aduhai memang betu tu Nadz..
bila akak resign dulu dari kerja..
ingat dah kurang stresss ..tapi menjadi suri rumah juga pun stress juga..lagi part mendidik anak2..

comelny caroots yang kecik2tu..dari dulu bia tengok orang deco carots yang kecik2 tu mesti hairan tau..dbuat dari apa tu ya..hehheh dari butter cream or apa ya..heheh ke carve out the real carot jadi kecik2 gitu..

Thanks Naz for the support you have given me while i was down tu ya..really appreciate so much

dZana said...

aslmkum naz.. macam2 kek karot ada kt dapur naz.. sng akk nk rujuk bila2 nnti.. verangan jer nk buat.. tpi tak pernah mjadi..

Nuridah said...

Assalamualaikum Adik Naz

sihat ke?? Helo2 ini akak dtg singgah jap nk tumpang mkn rebut2 kek yg cun tu...alahai bila kak Nur nk pandai buat kek mcm Naz nie...akak tetinggal ketapi lah...tk updtodate...hehehe...tapi tak apa asal akak dpt cuci mata jadi la...kan kan...kan!!! Naz, miss u dik!!

ijayuji said...

Lari sini pulak :D menu2 pisang ya kak naz? hihihi... kita mmg sukeeeee sgt apa2 yg ada bau2 pisang atau guna pisang :D mmg sedap n harum betul bau dia :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...