Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Friday 11 December 2009

KARI IKAN SARDIN


Resepi kari ikan sardin ini, cedok dari dapur ummizaihadi. Ummi, Naz copy & paste jer ye.. Makan kari ikan sardin ini bersama roti jala aka roti kirai untuk sarapan pagi. Dah puas pulak makan daging semenjak hari raya haji hari tu. Saja tukar selera dengan kari ikan pulak. Kalau nak resepi roti jala, sila cari di bawah label "Kuih-muih" ye!

KARI IKAN SARDIN
Bahan-BAHAN
:-
1 tin besar sardin - ambil isinya saja
1 1/2 cawan santan cair * dibancuh bersama jadikan pes
1 paket (6 sudu besar) serbuk kari ikan *
1 sudu besar cili kisar *
1 sudu kecil serbuk ketumbar *
1 cawan santan pekat
3 biji kentang - kupas dan potong kiub
2 biji tomato - belah 4 setiap 1 biji
garam secukup rasa

Bahan Tumis:-
4 ulas bawang merah - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
2 cm halia - tumbuk
2 batang serai - ketuk
1 sudu kecil halba campur
2 pelepah daun kari
1 biji buah keras – tumbuk

Cara Memasak:-

1. Panaskan minyak dan masukkan bahan tumis dan kacau hingga naik bau.
2. Masukkan pes rempah tadi. Perlahankan api dan masak rempah hingga naik minyak. Kacau-kacau selalu.
3. Bila rempah telah pecah minyak, masukkan ubi kentang. Kacau rata dan masak kentang hingga 3/4 empuk kemudian masukkan ikan sardin. 4. Kacau sebentar dan masukkan santan cair dan garam secukup rasa. Biarkan mendidih dan perlahan api.
5. Bila kentang telah benar2 empuk, masukkan belahan tomato dan tutup api.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...