Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Tuesday 13 October 2009

APAM GULA HANGUS

Sekarang ni boleh dikatakan setiap petang hujan. Kadang-kadang tu siap dengan angin yang kuat. Sejuk je rasa dalam rumah. Bila dah sejuk-sejuk tu, perut pun selalulah bernyanyi riang. Pekena apam gula hangus yang masih suam-suam kuku waktu-waktu macam nie, best jugak..



APAM GULA HANGUS
Oleh : Naz COSK @ovenkecil.blogspot.com
Sumber : Xette -> Lady Aries -> Koleksi resepi diana

Bahan-bahan :

1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air
(jadikan gula hangus dan sejukkan)

1 ¼ cawan plain flour/ self raising flour
1/4 cawan susu tepung
1 tsp soda bikarbonat
(ayak bahan di atas)

1 biji telur
1/2 cawan gula kastor
1/4 cawan air

Cara:
1. Pukul telur dan gula hingga kembang dengan menggunakan mixer.
2. Masukkan air. Kacau rata.
3. Masukkan gula hangus dan tepung berselang-seli hingga habis. Putar pada kelajuan minima hingga sebati.
4. Tuang ke dalam acuan yang telah dilengser dgn minyak dan kukus 30 minit.
5. Dah siap bolehlah dimakan.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...