Salah satu pencuci mulut yang naz bawa ke rumah mak ngah untuk jamuan hari raya bersama family sebelah suami naz. Puding cendol ni naz buat guna loyang 12 X 12 inci. Ketebalan puding lebih kurang 1 inci. Resepinya seperti berikut..
Bahan-bahan :
Lapisan bawah:
> 500 ml air
> 220 gm gula pasir
> 300 ml santan pekat
> 10 gm serbuk agar-agar
> 500 gm cendol
> secubit garam
Cara:
1. Air, gula pasir dan agar-agar serbuk dimasak sehingga mendidih dan larut.
2. Masukkan santan & garam. Kecilkan api & biar mendidih sedikit.
3. Masukkan cendol. Kacau. Tutup api.
4. Basahkan loyang & lapik dgn plastic.
5. Tuang adunan cendol.
Lapisan atas:
> 600 ml air
> 250 gm gula merah/gula Melaka
> 400 ml santan pekat
> 10 gm serbuk agar-agar
> secubit garam
Cara:
1. Masak gula merah dengan ½ drpd 6oo ml air. Tapis.
2. Masak baki air bersama air gula tadi dan agar-agar serbuk hingga larut & mendidih.
3. Masukkan santan & biar mendidih seketika dgn api yang perlahan. Tutup api.
4. Cucuk atau cakar lapisan cendol dgn garfu.
5. Tuang lapisan gula merah perlahan-lahan. Bekukan.
Okey resepi dah ada, bolehlah cuba pada sesiapa yang berminat.
No comments:
Post a Comment