Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Monday 12 October 2009

PUDING CENDOL



Salah satu pencuci mulut yang naz bawa ke rumah mak ngah untuk jamuan hari raya bersama family sebelah suami naz. Puding cendol ni naz buat guna loyang 12 X 12 inci. Ketebalan puding lebih kurang 1 inci. Resepinya seperti berikut..

Bahan-bahan :
Lapisan bawah:

> 500 ml air
> 220 gm gula pasir
> 300 ml santan pekat
> 10 gm serbuk agar-agar
> 500 gm cendol
> secubit garam

Cara:
1. Air, gula pasir dan agar-agar serbuk dimasak sehingga mendidih dan larut.
2. Masukkan santan & garam. Kecilkan api & biar mendidih sedikit.
3. Masukkan cendol. Kacau. Tutup api.
4. Basahkan loyang & lapik dgn plastic.
5. Tuang adunan cendol.

Lapisan atas:
> 600 ml air
> 250 gm gula merah/gula Melaka
> 400 ml santan pekat
> 10 gm serbuk agar-agar
> secubit garam

Cara:
1. Masak gula merah dengan ½ drpd 6oo ml air. Tapis.
2. Masak baki air bersama air gula tadi dan agar-agar serbuk hingga larut & mendidih.
3. Masukkan santan & biar mendidih seketika dgn api yang perlahan. Tutup api.
4. Cucuk atau cakar lapisan cendol dgn garfu.
5. Tuang lapisan gula merah perlahan-lahan. Bekukan.

Okey resepi dah ada, bolehlah cuba pada sesiapa yang berminat.  

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...