Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Recent Posts

Monday, 12 October 2009

TRIFFLE


Triffle nie pun naz buat untuk jamuan hari raya bersama mak-mak sedara dan pak-pak sedara di rumah mak ngah. Buat dua adunan dalam 2 bekas. Sebab tulah gambar di atas ni bekasnya segi empat dan gambar kat bawah tu bekasnya bulat. Licin malam tu jugak. Jadi pada sesiapa yang belum pernah try triffle ni, bolehlah cuba. Insyallah hasilnya tak mengecewakan.

Bahan-bahan :
1 batang kek swiss roll
1 kotak jelly kristal any perisa atau jenama
1 tin buah cocktail
4 sudu besar tepung kastad
3 sudu besar gula pasir
3 cawan susu segar atau susu cair

Cara :
1. Masakkan tepung kastad bersama gula dan susu di dalam periuk sehingga menggelegak dan kelihatan pekat. Tutup api.


2. Potong kek swiss roll dan susun di dalam bekas rapat-rapat seperti di atas.
3. Kemudian basahkan kek dengan jus buah cocktail dari dalam tin.


4. Kemudian tuang kastad tadi ke atas permukaan kek hingga rata.
5. Seterusnya taburkan buah-buah cocktail di atas permukaan kastad.


6. Bancuh jelly kristal seperti arahan di belakang kotak dan tuang ke atas lapisan kastad dan buah-buahan tadi.
7. Sejukkan di dalam peti sejuk.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...