Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Recent Posts

Monday, 12 October 2009

BROWNIES


Satu lagi hidangan pencuci mulut yang naz bawa ke jamuan hari raya di rumah makngah. Brownies!!! Resepi asal dari kak Hanieliza. Kak liza, naz copy n paste jer ye. Jangan marah! Dengan adunan di bawah ni, naz dapat brownies seperti dalam gambar. Saiz loyang yang naz guna ialah 12 X 12 inci(selalu orang guna loyang 10 X 10 inci tp naz tak de loyang saiz tu). Jadi pada sesiapa yang teringin nak mencuba, bolehlah cuba.


BROWNIES
Sumber : Kak Hanieliza

Bahan A
1 cawan susu cair
1 cawan butter cair
1 cawan air panas
2 cawan gula perang [brown sugar]

Bahan B [kacau rata]
2 biji telur gred B
1 s/k esen vanilla

Bahan C [ayakkan]
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat

Cara :
1. Panaskan oven pada suhu 175'C selama 10 minit.
2. Kacau bahan A supaya sebati.
3. Masukkan bahan B.Kacau rata.
4. Masukkan bahan C dan gaulkan supaya sebati.
5. Lapikkan kertas dalam loyang 10x 10 inci.
6. Bakar selama 45 - 50 minit.(naz cuma bakar 30 minit)
7. Sejukkan kek dan salutkan dengan kerim coklat.

KERIM COKLAT
Bahan

250 gm cooking coklat [cap tulip]
1 s/b butter/majerin
1 s/k susu cair

Cara
1. Panaskan coklat dalam periuk/bekas secara double boil.
2. Bila coklat telah cair tutup api dan campurkan butter. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau lagi.
4. Salutkan pada kek dan hias mengikut kesukaan.

(Naz cuma buat 1/2 je adunan kerim coklat dan drizzle atas brownies)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...