Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Recent Posts

Tuesday, 24 November 2009

MUFFIN COKLAT YANI


Salam semua. Ini salah satu post yang tertangguh untuk dimasukkan ke dalam blog nie. Buat muffin ni untuk minum petang di rumah.

Resepi dari Yani(myResepi). Tengok dapur maklang Azie asyik tempek gambar muffin nie banyak kali, tu yang terpanggil untuk mencubanya. Tapi memang tak dinafikan kesedapan muffin coklat nie. Anak-anak suka sangat sebab di permukaan muffin nie texture nya a bit crunchy (ummi dia orang pun suka jugak!!). Memang sedap! Di samping rasa coklatnya yang begitu terasa di tekak.. His! Tak taulah nak explain.. Kalau nak tau jugak kena cubalah buat muffin ni ye..



MUFFIN COKLAT YANI
Bahan-bahan :
200 gm coklat masakan
70 gm mentega
2 biji telur
50 gm gula halus
60 gm tepung gandum*
1 sudu teh baking powder* (* ayak bersama)

Cara :
1. Cairkan coklat masakan secara double boiiler. Bila coklat telah cair, masukkan mentega. Kacau hingga mentega cair dan tutup api.
2. Panaskan oven pada suhu 170 C.
3. Dalam bekas lain, kacau telur dan gula hingga sebati.
4. Kemudian masukkan bancuhan telur dan gula tadi ke dalam adunan coklat. Kacau sebati.
5. Masukkan tepung dan baking powder yang telah diayak ke dalam adunan. Gaul rata.
6. Sudukan adunan ke dalam cawan kertas 3/4 penuh. Bakar dalam oven selama 20 minit.

Selepas 20 minit dibakar, muffin mungkin lembik sikit tapi tak perlu dibakar lagi sebab apabila sejuk muffin akan elok kerasnya.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...