Assallamualaikum WBT dan salam sejahtera.
Sambal tumis, mestilah semua orang tahu cara memasaknya ye tak. Tapi nak masukkan juga resepi ni ke dalam blog untuk rujukan anak-anak bila mereka mula belajar memegang sudip dan kuali satu masa nanti.
SAMBAL TUMIS UDANG DENGAN PETAI
Oleh: Nadz @ovenkecil.blogspot.com
Bahan-bahan:
- 1/2 kg udang
- 4 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci belacan sebesar ibu jari
- 1-1/2 cawan cili kisar
- 1 biji bawang besar-dimayang kasar
- 1/2 cawan air asam jawa
- 3 papan petai-ambil isinya
- Garam dan gula secukup rasa
- Minyak untuk menumis
Cara penyediaan:
- Udang disiang dan dibersihkan. Toskan.
- Kisar cili kisar bersama bawang merah, bawang putih dan belacan.
- Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis bahan kisar hingga garing dan terbit minyak.
- Masukkan air asam jawa, garam dan gula. Biar menggelegak.
- Kecilkan api dan masukkan udang, petai serta bawang besar. Biar mereneh hingga mendapat kepekatan sambal yang diingini. Perasakan garam dan gulanya. Adjust ikut your taste buds. Tutup api.
SELAMAT MENCUBA!
4 comments:
UDANG DAN PETAI MEMANG SERASI BERSAMA..
fuyoooo, my peberet ni...
sedapnyaaaa
my fevret.. tp dua2 bhn ni buat sy gatal tergaru garu.. hehe..
Post a Comment