Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Recent Posts

Friday, 27 December 2013

MEE SIAM


Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Buat mee siam ni untuk breakfast. Sedap juga rasanya. Kalau dibuat dengan kepedasan yang lebih, lagi best! Disebabkan di rumah ni ada kanak-kanak ribena yang nak makan, so tak bolehlah nak buat pedas-pedas sangat menu ni. Nanti ada yang menangis masa makan..huhuuuu...

Resepi dipetik dari laman fb yang telah dikongsikan oleh Chef Arm. Jadi kalau sesiapa yang nak cuba pula, Nadz kongsikan di sini pula resepinya. Terima kasih Chef Arm!



MEE SIAM.
Recipe by: Chef Arm

Bahan-bahan : -

300 g Bihun ( direndam air )
100 g Taugeh ( dicuci dan ditoskan air )
200 g Udang (saiz sederhana) ( dikupas kulit )
1 biji Bawang besar ( dihiris )
2 ketul Tauhu ( dipotong dadu atau jalur panjang )
1 ketul Kek ikan
½ cawan Minyak masak


Bahan-bahan A: -

2 sudu besar Bawang merah ( digiling )
1 sudu teh Serbuk kunyit 
2 sudu besar pes tomyam


Bahan-bahan B: -

250 ml Air (Used only 150 ml)
1 sudu teh Perencah Pati Ayam
1 sudu besar Gula


Hiasan:-

Daun sup ( dipotong halus )
Cili
Limau nipis
2 biji telur


Cara Menyediakan: -

1. Goreng telur dadar yang nipis dengan sedikit minyak. Hiriskannya.
2. Panaskan ½ cawan minyak, goreng tauhu keras hingga keemasan, ketepikan. 
Kemudian goreng kek ikan dan ketepikan
3. Dengan baki minyak, tumis bahan-bahan A hingga naik bau,
kemudian tambah masuk bahan-bahan B. Biar mereneh selama beberapa minit.
4. Masukkan udang, tauhu keras dan kek ikan. Tambah bihun dan taugeh. Gaul sebati.
Hias dan hidang panas.


SELAMAT MENCUBA!

6 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Sedapnya mee siam Nadz ni... ye lah makan dengan anak-anak memang kena lah kurangkan pedasnya kan Nadz... akak pun cam tu jugak....

Konfius sekejap bila baca resepi kek ikan... rupanya adik beradik fishcake tu ye :)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

kalau akak 300gm bihun tak cukup utk 1 family.. hehehe...
bihun mmg feberet anak2 akak tu nadz...

zila norazila said...

Klu zila nk speket bru cukup nadz..sedapp ne

inahar ali said...

wah dah berkurun akak x merasa mihun siam..klu blk johor br dpt mamam..ni mmg feveret owg johor & singapore nih.

Bbwana adienia said...

salam kak..

Nampak sedap la pulak mee siam tu..lapar pula perut ni..

Mas said...

sedapnya tengok kak...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...