Ternampak resepi aiskrim ni di blog Tun Telani. Tun buat aiskrim yang menggunakan biskut oreo. Kalau nak tengok resepi bagaimana Tun membuatnya, klik di sini. Resepi asal datangnya dari wssary(MyResepi) dengan perisa vanilla. Baca komen-komen orang yang dah mencubanya menaikkan semangat untuk mencubanya.
Tapi Naz mengubah suai resepi ini menjadi Aiskrim Kapucino. Hehehe..Semuanya nak dibuat perisa kapucino. Kek keju kapucino, swiss roll kapucino...sekarang aiskrim kapucino pula. Eh! Nanti nak buat biskut kapucino...kek kapucino...emmm..apa lagi ek?? Haaa...puding kapucino boleh tak? Wahhhh! Hajat di hati nak buat macam-macam. Entah bila terlaksana tak tau lah kan.
Okey, sementara line internet ni tengah laju, cepat-cepat siapkan entry ni.
Oleh : Naz's CUTE OVEN, SMALL KITCHEN
Bahan-bahan :
- 5 tbsp gula pasir *
- 1 tin susu cair (400 ml) *
- 1 tbsp ovallete *
- 1 biji telur *
- 2 tbsp susu tepung
- 2 tsp asen vanilla
- 1 paket(25 gm) serbuk kapucino INDOCAFE
- Pukul bahan-bahan bertanda * di dalam mixer hingga gebu selama 5 minit pada kelajuan maksimum. Adunan akan menjadi 2-3 kali saiz adunan asal.
- Simpan di dalam freezer(peti sejuk beku) selama 30 minit.
- Keluarkan dan pukul lagi adunan ini selama 5 minit. Simpan di dalam freezer selama 30 minit.
- Kemudian keluarkan adunan sekali lagi dan pukul selama 5 minit.
- Seterusnya, masukkan susu tepung, asen vanilla dan juga serbuk kapucino. Gaul rata dengan wisk(Naz gaul guna mixer jer pada kelajuan sederhana).
- Masukkan adunan ke dalam bekas bertutup dan bekukan di dalam freezer.
SELAMAT MENCUBA!
26 comments:
morning kak naz!!!!!!! yayy!! dah jadi dah ye.. hehe... sedap kan? sedap kan? hasben tun suruh wat lagi.. hehe... ice blended cappucino satuuu~~~ (x pasal2 ice blended pulak.. kui kui)
pagi pagi dah ada ice cream.....macam terasa je kat lidah ni..
mmg nmpk sungguh gebu eskrim naz ni..cam eskrim mahal yg dok jual jerr
As'salam Naz
Tengah sakit kepala ni nampak ais krim kappucino ni terus macam segar jer mata ni..hihihi.
kak ct nak mintak amik resipi ni ya Naz. senang2 kang boleh lah membuat ya. sejuk tekak kan. mintak halal ya Naz :D macehhhh
Assalam n salam kenal kak naz,uii nmpak sekelim time panas2 nih,sodap nih..TDI BARU JER TGK WHI DA aiskrim macaron..Pstt,kak nak tanyanih kat melaka asam pedasn tempat mkn yg best katner kak..
salam Naz...
kalau anak ira nampak ni kejap je licin ni
nak sikit !!!!!!!sedap giler nih..
wahhh..rajinnyer naz, buat eskrim sendiri tu..bila nk buat entah ni...hai, sedapnyer
Salam Naz...
wah pandai lah buat ais cream.. blh lah tumpang mkn ais cream berflavoured kan cappuccino ni...hehehe
Salam Naz....nak aiskrim semangkuk...sedapnya....:)
Salam Kak Naz,
saya ni teringin nk buat aiskrim sendiri tp tak tau ler bile... dapat buat aiskrim pistacio bestnye :D
salam k naz..sy x suke rasa kopi..klo ganti ngan coklat ke milo ke blh kan ?:) ade mase nk try :)
tun,
nape pulak tetiba ice blended cappucino lak ni??
Kak Nazrah:
Hehehe...meh sini makan yg naz punya..
Kak Lina pg;
Mmg gebu kak.. kalau rajin, pukul bnyk2 kali lagi, lagi dia gebu..
Kak CT Delima:
Amik la kak CT.. kan kita kongsi2 resepi.. Tu pun Naz amik resepi org jugak tu cuma upgrade sikit jadi perisa kapucino..
Zaliedana:
Waalaikumussalam..Salam kenal juga darai akak..Tmpt makan yg best akak dah jawab di fb ye..Meh datang umah akak la nak asam pedas yg kawww...
Wanieyra:
Ira, anak2 naz pun sama..
Nasya:
Amik..sila..sila..hehehe
Ida:
Tengah rajin semua nak buat Ida.. Time malas, nak beli kat luar jer..
Mama Hawa:
Meh kak..meh..Kita makan sama2 yer..
Cik Cek:
Aik! Semangkuk jer ke kak cek?
Ijan:
Ala Ijan, semua bahan tu boh jer dan pukul dlm mixer..senang jer..kalau susah akak pun malas..hehehe..Buatlah..Nanti tepek resepi aiskrim pistacio lak..
nOOrsha:
Boleh ganti dgn apa2 perisa pun Sha.. Try..jgn tak try..hehehe
Wow..lama tak jenguk kak naz..:)
sihat ke kak??...aiDa singgah makan eskem kapucino akak kat sini...yummy!!!!!!!
sedapnyer aiskrim cappucino...
coz i <3 to drink cappucino ;)
http://audiidamerczzz.blogspot.com/
follow me..
tQ
i love cooking !~~
Post a Comment