Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Recent Posts

Saturday, 13 January 2018

BISKUT RED VELVET COKLAT CHIP


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Tiba-tiba je teringin nak buat biskut coklat chips. Oleh sebab Nadz memang tak pernah cuba buat biskut coklat chips red velvet, so mencarilah resepi untuk dicuba.

Ermm, sedap juga biskut ni. Yg penting, garing dan rangup. Laku keraslah jawabnya di rumah ni.

BISKUT RED VELVET COKLAT CHIP (Sajian Istimewa Shahriah Abdullah)
Sumber:Iza Akma
Tried by : Nadz @ovenkecil.blogspot.my

Bahan-bahan :
200 gm butter
100 gm gula perang
50 gm gula kastor
1 biji telur
1 sudu teh esen vanila
250 gm tepung gandum*
1 sudu besar susu tepung* (nadz omit sbb x ada)
20 gm serbuk koko* (* ayak ) (nadz ganti 2 sudu besar ganache sbb x ada serbuk koko😅)
Secubit garam
200 gm coklat cips
200 gm badam cincang
100 gm kismis (jika suka)
1 sudu teh pewarna merah

Caranya :
  1. Pukul butter, gula perang, gula kastor dan garam sehingga kembang dan putih.
  2. Dalam satu bekas, campurkan pewarna merah dan esen vanila dengan telur. Kacau rata. Masukkan dalam adunan butter. Pukul lagi sehingga sebati.
  3. Masukkan susu tepung, coklat cips, badam cincang dan kismis. Kacau rata.
  4. Masukkan campuran tepung yang diayak sedikit demi sedikit hingga dapat adunan yang lembut.
  5. Sudukan atau jemput-jemputkan adunan dengan hujung jari dan susun atas dulang pembakar.
  6. Bakar dengan suhu 170C selama 15-20 minit (ikut oven masing-masing).
SELAMAT MENCUBA!


1 comment:

Eyma Balkish said...

Nak demand resipi kek red velvet :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...