Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Recent Posts

Sunday, 29 May 2016

BAKED MANGO CHEESECAKE


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Bersiaran hari ini bila ada kerajinan untuk update blog. Kali ini Nadz kongsikan resepi kek keju mangga. Resepi ini merupakan kek keju versi bakar (baked cheesecake). Sebab sekiranya ada yang tidak tahu, kek keju juga ada yang versi sejukkan saja di dalam peti ais cara pembuatannya (chilled cheesecake).

Resepi kek yang sangat marvelous ini Nadz ambil dari blog adik manis Evelynn. Evelynn ni memang terkenal lah sebagai tokey kek yang kek-keknya sentiasa awesome samada dari segi rupa mahupun dari segi rasanya.


BAKED MANGSO CHEESECAKE
Source: Evelynn
Tried: Nadz @ovenkecil.blogspot.my

Base:
  • 160 g biskut marie, dihancurkan
  • 20 g brown sugar
  • 100 g mentega,dicairkan
Cara-cara membuat base:
  1. Satukan semua bahan base dan tekan dalam loyang springfoam bersaiz 8" yang telah digris dengan mentega.
  2. Bakar selama 10 minit pada suhu 160C. Sejukkan pada suhu bilik.

Filling Keju:
  • Bahan A:
  • 500 g cream cheese
  • 130 g gula kastor
  • 30 g tepung jagung
  • Bahan B:
  • 1 sudu besar jus lemon
  • 1 biji parutan kulit lemon
  • 150 g isi mangga (1 biji mangga)
  • Bahan C:
  • 3 biji telur
  • Bahan D:
  • 150 g uht whipping cream (dairy whipping cream)
Cara-cara membuat filling cheese:
  1. Pukul bahan A hingga lembut dan berkrim.
  2. Satukan bahan B ke dalam blender. Kisar halus. Masukkan ke dalam adunan cheese tadi. Pukul sebati. 
  3. Masukkan C satu per satu. Pukul sebati. 
  4. Kemudian masukkan D dan pulul sebati. 
  5. Tuang adunan cheese ke dalam loyang yang telah disediakan base tadi.
  6. Bakar selama 1 jam 15 minit pada suhu 160C menggunakan api bawah sahaja.
  7. Setelah sejuk, simpan kek ke dalam peti sejuk selama 5 jam.

Manggo topping:
  • Bahan A:
  • 1 1/2 Tbsp serbuk halal gelatin
  • 60 g air suam
  • Bahan B:
  • 1 biji mangga
  • 50 g gula kastor
  • 80 g air
Cara-cara penyediaan:
  1. Satukan bahan A. Biarkan 5 minit. Kemudian double boilkan hingga larut sepenuhnya. Ketepikan.
  2. Satukan semua bahan B dan kisar halus. Tuang ke dalam mangkuk dan masukkan larutan gelatin tadi. Gaul rata.
  3. Keluarka kek dari peti sejuk. Tuang mango topping di atasnya. Sejukkan semula di dalam peti ais hingga topping mengeras.
  4. Keluarkan kek dari loyang springfoam dan potong. Hidangkan.



SELAMAT MENCUBA!

3 comments:

QasehnyaRania said...

aummmm. sedapnya dapat makan ni. nak nak time sejuk, kan !!!
thank you kak, sharw resepinya..

QasehnyaRania said...

aummmm. sedapnya dapat makan ni. nak nak time sejuk, kan !!!
thank you kak, sharw resepinya..

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...