Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Sunday, 5 December 2010

NASI LEMAK


Assallamualaikum dan salam sejahtera.


Sarapan pagi ni buat nasi lemak dengan sambal tumis sotong kering. Resepi Naz dah pernah letak dulu. Klick je pada nama makanan di atas tu ye untuk melihat resepi.
Cuma kali ini, sotong kering tu Naz rendam selama 4 jam sahaja. Tidak seperti sebelum ini, 6 jam Naz rendam sotong tu dalam air abu. Saja jer nak buat ujikaji. Hasilnya sotong tetap lembut dan boleh digigit selepas dimasak(tak macam tayar basikal lah) dan ada rasa kenyal-kenyal sikit. Tidak seperti yang dulu tu, bila direndam 6 jam memang lembut betul.
Jadi terpulanglah nak rendam lama mana. Kalau suka yang betul-betul lembut, rendamlah 6 jam. Tapi kalau suka rasa sotong tu biar ada liat-liat sikit, rendamlah dalam masa 4 jam sahaja. Okey kalau nak tengok cara merendam dan melembutkan sotong kering rujuk di sini.


4 comments:

MATAHARI said...

wahhhhh bestnya

Cendana Kasih said...

uish..ada sambal tumis sotong kering..mmg paberet kita tu.. hari ni kita pun breakfast nasi lemak jugak, cuma sambal tumis ikan bilis, tp ada paru goreng

Nadz Nazharzan said...

> MATAHARI
Hai ana.. nasi lemak mmg sedap...utk tmbhkn mengantuk mata..hehehe..

Nadz Nazharzan said...

> Noorma
Uihhhh tak pe.. Janji ada sambal tumis..Baru trangkat mkn nasi lemak..
sedapnye paru grg..lebih2 lg kalau garing

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...