Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Recent Posts

Sunday, December 5, 2010

TAG DARI KAK ATIE

Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Hari ni baru berjaya menyiapkan tag dari kak Atie ni. Sorry lah kak Atie, lambat sikit menyiapkannya sebab dua tiga hari ni busy sikit.. Anyway tq sebab tag Naz.. Ingat jugak kak Atie pada Naz insan yang kerdil ni..(kuang..kuang..kuang..jiwang pulak).
Okey, soalan dan jawapannya ada di bawah..

1. Bagi 3 makanan yg korang paling suka dan sila bagi specific nama makanan tersebut and the way you like it.
~ Masak lemak cili api
~ Sambal belacan
~ Nasi goreng tom yam


2.2 jenis air apa yg korang paling suker?
a) Air limau nipis
b) Air batu kosong


3.Which type of food yg korang prefer,pilih 3... malay,chinese,japanese,westren,italian,mexican,arabian?
~ Malay..western..and japanese


4.Apa makanan yg korang paling expert masak?dlm kata lain,xyah tgk resepi tp at the same time bila org lain rasa,org akan kata 'wah!gila sedap'
~ Masak lemak cili api laaaa... Nak letak lagi satu boleh?? Mee rebus(tp x pernah letak pun lagi resepi di blog hehehe..)


5.Semahal mana korang bayar tuk makanan korang?
~ Yang ni sama macam kak Atie kot..hehehe..sebab memang kalau bab makan, hubby yang bayar.. Dah tu kalau makan, memang selalu dengan hubby, dialah yang bayar ye tak.. Tapi idok lee sampai makan ari ni, pastu kena puasa seminggu ker, sebulan ker sebab kena potong budjet hehehe..


6.Beri nama restorant favourite.apa makanan kt situ yg paling sedap?
~ Kalau di sini, restorant Noodle Station. Menunya, nasi goreng tomyam(tapi idok leee selalu..Kalau hubby ajak je baru pergi..sebab yang nak kuar duit pun dia..lagi pun Naz ni tak cerewet bab makan..janji rasanya tak pelik dan sedap serta bersih gerai. Gerai makanan panas yang biasa tu pun pergi jugak.. alaaa..warung tepi jalan tu).
- Kalau keluar dari sini, suka pergi restoran Ayam Penyet.. Macam wajib je pergi every time menghala ke Selatan bila nak balik rumah mak..sebab di sini tak ada restoran tu. Menunya nasi putih dengan ayam penyet laaa dan tak tinggal sambal belacannya yang pedas gilossss...


7.Ayam,kambing,lembu,itik,burung puyoh,burung wak2,rusa,landak,merpati,ayam denak.mana satu yg korang suker?klu korang ada suke yg lain aku xlist,bgtau je la.
~ For sure ayam... Daging lembu pun makan gak.. Ikan pun makan gak tp nengok dimasak macam mana..


8.Restorant/cafe pertama korang dating bersama pasangan anda?dan mkn/minum apa?klu korang ingat la kan?
~ Ngak ingat sebab tak tau start bila berdating.. Before that kalau jumpa bukan sebab dating tapi atas urusan kelab(AJK lah gamaknya niii..)


9.Apa makanan yg selalu remind korang trhadap pasangan korang?kenapa?
~ Soto ayam... Sebab my hubby memang suka makanan yang berasaskan sup-sup ni. Dulu first time nak cuba masak, hubby mintak tolong ajarkan macam mana nak masak sup ayam dan buat soto(masa tu Naz dalam pantang anak sulung). Lepas daripada tu sehingga sekarang kalau nak makan soto atau nasi ayam, hubby yang tawar diri nak masak dan dia boleh masak untuk tetamu.. Sampai mak mertua my hubby(my mom leee..), dah tau kalau menu soto nak buat ari tu di rumah mak, mesti menantu dia yang akan masak.


10.Klu pegi umah orang,korang brharap org tue hidang apa?
~ Entah tak pernah pulak berharap cam tu tp kalau masa datang tu tgh haus dan ditambah dgn cuaca yang panas terik, harap-harap dia hidang air sejuklah hehehe...


11.Makanan yg korang mmg xblh nk telan langsung.samada x sedap/tekak korang dh kembang.
~ Kalau di sini orang panggil perut muda..alaaa usus lembu tu yang dibuat air asam campur dengan perut lembu.. Tak pernah try pun...


12.Menu raya yg paling disukai.
~ Lontong mak dan nasi impitnya.. Rendang mak...kuah kacang..


13Jajan/cekedes favourite?
~ Tak ada dalam senarai sebab jarang sangat makan...


14.Beri 2 makanan yg emak korang masak yg korang suka?
~ Banyak sangat kalau nak kira makanan yang disukai lebih-lebih lagi kalau mak yang masak.. Sebab nak dua je..bagi dua je la...Ishhhh tak reti la nak jawab. Apa-apa yang mak masak semua suka..


15.Makanan paling pedas yg korang mkn.sapa masak?
~ Hahaha.. dah tentulah yang sendiri masak sebab tahap kepedasan makanan yang Naz suka memang tinggi dan melampau. Kadang-kadang orang cakap, lidah Naz ni dah rosak gamaknya sebab orang lain kalau makan dah pedas sampai kuar asap kat telinga, Naz boleh nambah lagi menu pedas tu hehehehe.. Cuma idok lee masak pedas cam tu kalau nk bg org lain makan di rumah ni..


16.Korang klu jumpa org yg TAGG ni,apa agaknya korang nk hidang/belanja?
~ Kak Atie..,kalau bab hidang, bergantunglah nak masak apa masa tu.. Yang pastinya mestilah hidang yang sedap-sedap kan... Tapi kalau bab belanja kena tanya Kak Atie lah nak makan apa...


17.Sila TAG 5 0rg & paksa mereka buat Tag ini?
~ Alamak! Nak kena tag orang lain ker?? Tak pernah buat ni.. Nanti kena marah lak.. Anyway Naz tag jugak 5 orang yang terpilih ni tapi bab buat tu Naz tak paksa ye.. Kalau orang yang ditag ni tak nak buat pun tak apa dan kalau tak suka, Naz minta maaf banyak-banyak eh..
1) Kak Liza jb (A SLICE OF CAKE TO INSPIRE)
2) Kak Ina (INAHAR'S COOKING TIME)
3) Moklong-ina (MOKLONG)
4) Norhidayah (BILA HIDAYAH MENULIS)
5) Daniela (LIFE AS A TEENAGER)

1 comment:

AiDa said...

Thnxs kak Naz..sudi tag aida..
nant aida wat ek kak...
maceh sgt2..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...