Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Tuesday, 28 December 2010

ASAM REBUS IKAN


Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Wah!  Lamanya bercuti.  Blog pun dah bersawang ni..hehehe..  Okey tak nak membebel panjang-panjang..  Resepi Asam Rebus Ikan ni, mak yang ajar cara membuatnya.  Kalau di rumah Naz, menu ni memang kegemaran hubby, my son dan Naz sendiri.  Jadi kepada sesiapa yang tidak pernah memasaknya dan ingin mencuba, diucapkan selamat mencuba resepi yang simple sangat ni..

ASAM REBUS IKAN

Sumber : Naz's CUTE OVEN, SMALL KITCHEN

Bahan-bahan :
3 ekor ikan kembung (boleh diganti dengan ikan lain seperti ikan tenggiri atau ikan parang)
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
10 biji cili padi (tambah atau kurangkan mengikut citarasa)
2 inci kunyit
2 inci belacan
2 batang serai
2 keping asam gelugur
5 batang bendi (boleh tambah lagi sekiranya suka)
2 - 3 cawan air

Cara-cara :
1.  Ikan disiang, dibasuh dan ditoskan.
2.  Tumbuk atau kisar cili padi, bawang merah, bawang putih, kunyit dan juga belacan.  Masukkan ke dalam periuk bersama air dan serai yang diketuk. 
3.  Didihkan di atas dapur.
4.  Bila kuah mendidih, masukkan ikan dan asam gelugor.  Rasakan garamnya.
5.  Masukkan pula bendi yang telah dibasuh. Biar seketika hingga bendi kelihatan layu sedikit.  Tutup api dan hidangkan bersama dengan nasi.

NOTA :
Resepi ini dikategorikan sebagai resepi sihat sebab memasaknya dengan kaedah merebus saja.  Lagipun tiada penggunaan minyak di dalam resepi ini..  Sesuai sangat untuk yang ingin berdiet cara sihat..

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...