Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Monday, 29 November 2010

TART TELUR


Sweet Pastry
Sumber : Alex Goh
Bahan-bahan :

(A)
200 gm mentega
100 gm gula icing
1/4 tsp asen vanilla

(B)
1 biji telur

(C)
420 gm tepung gandum
1 TBSP susu tepung

Cara-cara :
1. Putar (A) dengan mixer hingga lembut.
2. Masukkan (B) ke dalam (A) dan pukul lagi hingga gebu.
3. Masukkan pula (C) dan uli dengan tangan hingga mendapat doh yang lembut dan licin.
4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tart dan bentukkan mengikut acuan tersebut. Potong lebihan adunan di tepi-tepi acuan dengan pisau.

5. Cucuk dasar tart dengan garfu.
6. Bakar 12 minit (3/4 masak) di dalam oven pada suhu 175 - 180 C.
7. Sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara.


Okey untuk filling tart telur ini, Naz guna resepi dari kak Hanieliza. Cuma resepi di bawah ini, Naz tulis 1/2 adunan je sebab banyak sangat kalau buat adunan penuh. Itu pun ada lebih sedikit lagi adunan selepas habis semua kulit tart (tart shell) Naz gunakan.


Filling Tart Telur
Bahan-bahan :

1/2 cawan susu cair
2 biji telur
1/2 cawan gula
1/2 cawan air
1/2 TBSP tepung kastad
1/4 tsp asen vanilla
Beberapa titis pewarna kuning

Cara-cara :
1. Masukkan semua bahan di atas ke dalam mangkuk dan gaul hingga sebati.
2. Tuang ke dalam kulit tart yang telah dibakar.
3. Bakar di dalam oven pada suhu 180 C selama 10 minit.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...