Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Monday, 8 November 2010

BLUEBERRY JAM MUFFIN


Blueberry Jam Muffin ini resepi asalnya dari Yani(MyR). Filling blueberry tu boleh diganti dengan filling lain mengikut kesukaan masing-masing. Naz buat dua adunan bahan-bahan di bawah.

BLUEBERRY JAM MUFFIN
Bahan-bahan :

70 g butter-suhu bilik
60 g gula
1 biji telur-suhu bilik
2-3 titik esen vanila
4 sudu besar susu segar
100 g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
blueberry jem secukupnya

Cara-cara :
1.Pukul butter sehingga jadi bentuk krim. Kemudian masukkan gula pukul sehingga putih.
2.Masukkan pula telur dan kacau. Diikuti dgn esen vanila dan susu segar. Pukul sehingga sebati.
3.Ayakkan tepung + baking powder ke dalam no.2. Kacau dengan spatula.
4.Isikan 1/2 bekas muffin dengan adunan tadi. Kemudian isikan 1/2 sudu jem. Masukkan 1 sudu besar lagi adunan muffin.
5.Bakar dalam oven pada suhu 180C selama 25 minit.(Naz bakar 175 C selama 20 minit)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...