Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Monday, 1 November 2010

PUDING SAGO DWI WARNA


PUDING SAGO DWI WARNA
Bahan-bahan :

300 gm biji sago putih
2 liter air
2 pewarna pilihan

Cara-cara :
1. Cuci sago.
2. Didihkan air di atas api dapur.
3. Masukkan sago tadi dan masak hingga sago hampir menjadi jernih(warna putih pada sago semakin mengecil). Sambil itu kacau sago dengan senduk agar tidak hangit di bahagian bawah. Tutup api dan biarkan sago 2-3 minit. Biji sago akan terus menjadi jernih sepenuhnya selepas 2-3 minit.
4. Tuang biji sago ke dalam tapisan dan basuh di bawah air mengalir untuk membuang kanji. Toskan.
5. Bahagikan sago kepada 2 bahagian. Titiskan 1-2 titis pewarna pilihan dan gaul sago agar sekata warnanya.
6. Isikan sago ke dalam acuan pilihan dengan 2 lapis warna setiap acuan. Sejukkan di dalam peti ais.

AIR GULA MELAKA
Bahan-bahan :

100 gm gula melaka(dipotong-potong kecil)
1/4 cawan gula pasir
1 cawan air
1 helai daun pandan(basuh dan simpulkan)

Cara :
Masak bahan-bahan di atas hingga gula larut. Tapis.

Bahan lain :
Santan pekat + secubit garam atau susu cair

CARA MENGHIDANG :
Masukkan sago ke dalam mangkuk hidangan. Tuang sedikit santan dan gula melaka mengikut kemanisan yang diingini.

Tadaaaa... Jemput makan..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...