Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Recent Posts

Monday, November 8, 2010

APAM BALIK



Apam balik ni resepi asal dari kak Noormasri. Apam balik ni memang sedap. Hehehe seronoknya boleh buat apam balik sendiri. Kak Noormasri pesan, "Kalau nak tebal, masa curahkan dlm pan tu buh byk skit, klu nak nipis buh skit dan ratakan nipis2..nak besar RM1.50 guna pan besar klu nak kecik 50 sen guna pan kecik.. "

Jadi Naz buat yang jenis tebal punya ni.. Next time nak try yang nipis pulaklah.. Okey, resepi tu copy paste jer tu..



APAM BALIK
Copy dari : Maklang Azie (ulampegaga.fotopages.com)
Oleh : Naz COSK @ovenkecil.blogspot.com
Bahan-bahan :


  • 2 cawan tepung naik sendiri } diayak
  • 1/4 cawan gula (jika suka manis jadikan 1/2 cawan gula)
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 biji telur
  • Sedikit pewarna kuning
  • 1 1/2 cawan susu segar (ganti dgn air biasa pun boleh tapi kureng skit lah rasanya nanti)
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • 1 cawan kacang tanah yg telah digoreng } dimesin - untuk ditabur
  • 1 tin jagung krim - untuk ditabur
  • 1 cawan gula - untuk ditabur
  • sedikit mentega (Yang ni, Naz tukar dengan majerin)


Cara membuat :
Pukul gula bersama telur hingga kembang, masukkan soda bikarbonat, susu segar, baking powder dan pewarna kuning.
Pukul lagi hingga sebati. Masukkan tepung dan kacau supaya ianya tidak bergentel.
Panaskan pan 'non stik' tanpa menggunakan sebarang minyak, ambil satu senduk atau dua (bergantung kpd ketebalan yg disukai) dan tuangkan ke dalam pan kemudian nipiskan.
Tutup pan sebentar (ambil ler tutup periuk yg sesuai utk pan tu klu pan tak ada penutup).
Apabila setengah masak, taburkan bahan taburan tadi dan secubit mentega.
Tutup sekejap, bila masak bolehlah diangkat dan dilipat

6 comments:

moklong said...

comelnya apam balik naz. ina suka apam blk. jagung krim tu kasi lbh sket...huhhh sedapnyer...

Kak Jah said...

dlm resepi apam balik.telur kena letak berapa bijik???

Naz / Nadz COSK said...

To Kak Jah...
Sori ye kak, lupa lak letak telur.. Dah letak dah tu.. 1 biji telur ye kak..

Kak Jah said...

terima kasih...dah cuba dah apam tepung gandum...menjadi...sedap =)

Naz / Nadz COSK said...

To Kak Jah,
Terima kasih kak sudi jengah2 blog ni dan tq juga sudi cuba2 resepi dari sini..:)) Selamat berkenalan ye kak.

Diann said...

to Naz,

marjerin tu guna brand apa ye? tq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...