Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Recent Posts

Wednesday, November 24, 2010

PAU 3 (Ena-Lovely Kitchen)



Cuti-cuti sekolah ni, nampaknya perlu lebih kencang di dapur. Cuma kadang-kadang tu terbatas sikit sebab ada baby kecil Hani. Terkejar-kejar juga lah dibuatnya. Tak sampai hati pula bila ada permintaan dari anak-anak yang lain. Okeylah anak-anak. Mana yang Ummi sempat buat akan Ummi usahakan. Mana yang tidak, kita makan aja lah apa yang ada.
Resepi pau kali ini diambil dari dapur kak Ena "Lovely Kitchen". Cuma Naz buat tidak menggunakan "bread machine" seperti resepi asal. Naz uli menggunakan mixer(still malas tu nak uli guna jari jemari sendiri hehehe..).


PAU (Kak Ena-Lovely Kitchen)
Oleh : Naz COSK @ovenkecil.blogspot.com
Sumber : kak Ena "Lovely Kitchen"

Bahan-bahan :
250 gram tepung gandum
100 gram / ml air suam
50 gram gula castor
3 gram dry yeast (3/4 sudu kecil)
1 sudu besar shortening
1 sudu besar dough softener
1 sudu kecil bread improver
1/2 sudu kecil baking powder

Kertas A4 yang dipotong dengan saiz 2" X 2"

Cara-cara :
1. Masukkan semua bahan kecuali air suam dan shortening ke dalam mangkuk mixer.
2. Uli dengan mixer sambil memasukkan air suam sedikit demi sedikit.
3. Masukkan shortening sambil terus menguli hingga mendapat doh yang licin dan tidak melekat. Rehatkan doh selama 10- 15 pada suhu suam.
4. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian dan isikan dengan inti kegemaran. Tutup kemas dan letakkan di atas kertas A4 2" X 2" tadi dan susun di dalam kukusan. Buat hingga selesai dan rehatkan pau hingga naik 2 kali ganda.
5. Panaskan kukusan hingga air mendidih dan kukus pau selama 10 minit.

1 comment:

anymz said...

salam naz.sedap tu pau tu..anak2 mesti suka kan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...