Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Monday, 29 November 2010

POTATO MUNCHKIN aka DONUT



Salam semua... Resepi yang agak mudah ini diambil dari dapur Kak Jun Yummylicious. Resepi asal disumbangkan oleh Lela "Dari teratak lelayong". Jadi Naz copy & paste jer yer resepinya..

POTATO MUNCHKIN
Bahan-bahan :

1/2 kilo tepung gandum
3/4 cawan susu suam (kitorang guna susu pekat campur air suam)
2 biji kuning telur
1 sudu besar yis (mauripan)
4 sudu besar gula
3 sudu besar marjerin
3 biji ubi kentang (rebus, kemudian lenyek)

Cara-cara :
1.Tepung gandum digaul dengan marjerin, kentang dan gula sehingga sebati
2.Telur dipukul sedikit & dicampur dengan susu berserta yis
3.Campurkan ke dalam tepung gandum tadi dan uli sehingga menjadi doh
4.Biarkan doh tadi naik 2 kali ganda
5.Kemudian tumbuk doh untuk keluarkan angin dan bentukkan doh anda mengikut citarasa masing-masing
6.Panaskan minyak dan goreng.

3 comments:

izahdaut said...

sedapkan...saya pun dh try...

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

pnah buat tapi tak letak kentang

sekamar rindu said...

salam...


saya suka makan donut ni....

leh ambik resipi ni...

#follow blog ini..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...