Acar timun dan nenas ni, ada juga orang memaggilnya sebagai acar mentah. Membuatnya pun amat mudah. Potong-potong saja bahan-bahannya, campurkan dan gaulkan dengan gula, garam dan sedikit cuka.
Okey terus saja kepada resepinya.
ACAR TIMUN & NENAS
Oleh : Naz's CUTE OVEN, SMALL KITCHEN
Bahan-bahan :
- 1/2 biji nenas masak- kupas kulit, buang mata dan empulurnya, potong kecil-kecil
- 1 batang lobak merah- basuh dan hiris memanjang
- 1 batang timun- basuh dan potong ikut suka
- 1 labu bawang besar- hiris
- 1 biji cili merah- hiris
- 1 tbsp cuka
- 2 tsp gula pasir
- Garam
Cara-cara :
- Campurkan semua bahan di atas dan rasakan garam dan gulanya. Hidangkan.
SELAMAT MENCUBA!
16 comments:
kite suka resepi mudah2 mcm ni.sedap plk tu :)
kak naz.. makan ngan apa ni... nasi specel yeee
terliur lak kita nengok acar awak nih Naz....emmm masam2 manis gituwww
Assalammmualaikum Naz.apa kabar? Acar mentah mcm ni paling ringkas sesuai dipadankan dgn kari ayam.
kat sinipun beberapa hari ni line internet slow sgt...nak buka blog kwn2pun lama..
memang ringkas dan sedap...nieza pun selalu buat tapi selalunya tak sempat nk n3 dh abis..hehe kalau kat utara panggil acar jelatah ni kak..kalau kenduri mesti ada acar ni.
Assalamualaikum naz...
wah ada acar timun n nenas ... dah lama x buat dah... sedap nie...
salam k naz...sedapnye acar ni mkn ngan nasi kan..sketttt ..hihi
Deliah Deli:
Hai del.. Naz pun mmg suka resepi yg mudah2 dan kurang masa lama2 di dapur. Skrg tak mengizinkan lah nak berlama2 di dapur dgn dak tecik tu..hehehe..
Izah:
Ala..akak makan dgn nasi putih jer zah + lauk rendang ayam..
Nasya:
Rasa masam2 manis tu la yg best.. Anak dara Naz yg baru 6 tahun tu pun suka..
Mamasya:
waalaikumussalam mamasya..Mmg pun kak. Naz makan dgn nasi putih jer tu + rendang ayam basah..
Nieza:
Aahh la nieza.. Kt kampung akak pun org selalu panggil jelatah..
Diana:
Ringkas dan sedap kan.. Heheh...
nOOrsha:
Nak sikit je ker sha.. nak bnyk pun boleh..
Mama tak taruk halia ke
To anonymous,
Aaahh... Saya tak letak halia..
Post a Comment