Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Saturday 15 October 2011

BLUEBERRY CHEESE TART



Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Cheese tart datang lagi..hehehe.. Ok, kali ni untuk filling jamnya, Naz gunakan blueberry jam. Untuk crust atau tart shell dan juga filling cream cheesenya, masih menggunakan resepi daripada kak Azita Zain lagi. 


BLUEBERRY CHEESE TART

(a) PASTRY/ TART SHELL/ CRUST
Sumber Resepi : Kak Azita Zain ~ AZITA KITCHEN
Oleh : Naz's COSK @ ovenkecil.blogspot.com

Bahan-bahan :
  • 170 gm majerin
  • 50 gm gula icing
  • 1 biji telur gred C
  • 1 sudu teh asen vanilla
  • 290 gm tepung gandum
Cara-cara :
  1. Pukul majerin dan gula dengan senduk kayu (Naz guna balloon whisker). Jangan lama sangat.
  2. Masukkan telur dan asen vanilla. Pukul lagi.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
  4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tart. Kemaskan doh di dalam acuan tart dan potong lebihan doh dengan pisau di bahagian tepi-tepi acuan tart(petty tin). Cucuk dasar doh dengan garfu sebelum dibakar.
  5. Bakar pada suhu 170C sehingga masak (Naz bakar selama 15 minit sehingga doh bertukar menjadi warna perang menggunakan api atas dan bawah).
  6. Sejukkan sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara sekiranya tidak digunakan terus.
Nota :
Jika menggunakan telur gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi terlalu keras.

(b) CREAM CHEESE FILLING




Bahan-bahan :
  • 250 gm cream cheese
  • 50 gm gula kastor
  • 1 biji telur saiz B
  • 1/2 sudu teh asen vanilla/ asen lemon

Cara-cara :
  1. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
  3. Masukkan filling ke dalam kulit tat.
  4. Tuang atau pancitkan (jika menggunakan piping bag) cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170 C. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.

Masukkan inti jem blueberry ke dasar crust.
Masukkan pula adunan cream cheese menutupi jam tadi dan
buat lorekan di atas creem cheese untuk corak yang anda inginkan.




CARA MENYEDIAKAN CHEESE TART
  1. Tart crust yang sedia untuk dibakar.
  2. Tart crust yang telah siap dibakar dan disusun ke dalam loyang untuk proses seterusnya.
  3. Isikan filling ke dasar crust. Lebih banyak filing, lebih sedap!
  4. Pacitkan adunan cream cheese filling ke atas filling tadi.
  5. Untuk melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan beberapa titik pewarna.
  6. Kacau rata-rata hingga mendapat warna yang diinginkan.
  7. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis-garis kecil di bahagian tepi.
  8. Bilangan garis-garis kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih banyak lebih cantik).
  9. Kemudian dengan menggunakan bahagian tajam lidi, tarik daripada atas ke bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut.
  10. Bakar selama 5 minti. Siap!!


Tips untuk mendapatkan cistat yang gebu dan montok (mengikut pengalaman Kak Azita Zain ~ AZITA KITCHEN) :
  1. Jangan simpan cream cheese di tempat sejuk beku (freezer).
  2. Keluarkan cream cheese 30 - 40 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai suhu bilik.
  3. Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust.
  4. Picitkan adunan hingga penuh (sampai ke bahagian sisi crust).

 SELAMAT MENCUBA!

15 comments:

izahdaut said...

waaahhhhhhhhhhhh
comelnyer chese tart diaaa...
kalau dekat nak order dah ni...
hehehe

EmbunRosaliza said...

assalam naz, lama dh teringin nk buat cistat ni, t krim cis ada sikit je tu. cantik tart naz tu

Liza said...

salam naz..dh lama dok peram resepi cistat ni..nnt smpai seru bru nak buat...hihihi

Sheery Dream Cakes said...

Assalamualaikum naz..
comelnya cheese tart yg naz buat nie.. diana mmg teringin nak buat.. tp smpi skg pun x buat2 lg.. fikir pasal melorek tu terus M melanda... :D.

quinnie said...

teringin la nak buat tart sendiri....saya sampai sekarang tak buat2 jugak sebab acu nya tak dek...hehehhe..tak tau bila nak beli....kkekeke..sedapnya..suka makan tart...:)

LiNa_Pg said...

assalam Naz, akak cukup jeles kalau tgk org wat tart ni sbb akak wat tart ni tak pernah pass.Dulu time berjinak2 ngan myR adalah wat 3x tart telur.crust dia jd keras.Pastu terus berpatah arang huhuh

Chik Mimi said...

Nazjadi cantiknya boleh ambil order ni

Kak Sam said...

Bila le agaknya semangat buat tat ni nak mai penang

dZana said...

naz dah boleh ambil tempahan ni.. cantik hasilnya.. suke ni.. yg malas nk mengentel shellnya jer tu.. klau dah ada stok shell sng jer..

ibundo said...

salam naz,
cantik jer tart naz tu. bundo beli shell je kat naz boleh ke. malas tul nak buat...hehe..

dari dapur nasya said...

AAAAARGHHH Xtahan....Naz mengetart lagi..??amik tempahan ke Naz..???

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

Bukan main banyak loreknya tu, rajin bebeno ko, Naz. ;-)

tun_telani said...

wahh.. rajinnyer kak naz.. tun xpernah lg try buat. aritu ingat nk wat utk raya, tp terkena virus M plak. hihi

intan morsalin said...

comelnya cheese tart...yummyyyy

Mamasya said...

Cheese tat lagi...cantik.bilalah nak rajin cam Naz buat tat ni...malas nak buat tat shell...nak mkn rajin pula...hi..hi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...