Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Saturday 8 October 2011

INTI KELAPA


Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Inti kelapa ni banyak kegunaannya. Boleh dijadikan inti untuk kuih dadar/ kuih ketayap. Boleh juga dijadikan inti untuk pau atau roti dan juga bun. 

Jadi ini versi inti kelapa yang biasa Naz buat.

INTI KELAPA
Bahan-bahan :
  • 3 cawan kelapa parut muda
  • 3/4 cawan gula merah
  • Secubit garam
  • Gula pasir(tambahan sekiranya kurang manis)
  • 1/2 cawan air
  • 2 helai daun pandan(disimpul)

Cara :


Masukkan semua bahan di atas ke dalam kuali (kalau guna non stick pan lagi bagus) dan masak di atas api sederhana sehingga sebati dan kelihatan kering. Bab kering ni ikut masing-masing punya kehendak ye sebab ada yang suka inti kebasahan sikit dan ada yang suka inti kering. So pandai-pandai lah adjust sendiri.

SELAMAT MENCUBA!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...