Assallamualaikum dan salam sejahtera.
Inti kelapa ni banyak kegunaannya. Boleh dijadikan inti untuk kuih dadar/ kuih ketayap. Boleh juga dijadikan inti untuk pau atau roti dan juga bun.
Jadi ini versi inti kelapa yang biasa Naz buat.
INTI KELAPA
Bahan-bahan :
- 3 cawan kelapa parut muda
- 3/4 cawan gula merah
- Secubit garam
- Gula pasir(tambahan sekiranya kurang manis)
- 1/2 cawan air
- 2 helai daun pandan(disimpul)
Cara :
Masukkan semua bahan di atas ke dalam kuali (kalau guna non stick pan lagi bagus) dan masak di atas api sederhana sehingga sebati dan kelihatan kering. Bab kering ni ikut masing-masing punya kehendak ye sebab ada yang suka inti kebasahan sikit dan ada yang suka inti kering. So pandai-pandai lah adjust sendiri.
SELAMAT MENCUBA!
No comments:
Post a Comment