Assallamualaikum dan salam sejahtera.
Taugeh kalau digoreng dengan daun kuchai memang sedap. Resepi yang sungguh ringkas dan senang untuk disediakan. Yang malasnya bab nak buang ekor taugeh tu. Tapi Naz kalau nak masak sayur ni, selalu cari taugeh yang sederhana besar dan ekornya kontot jer serta tak kotor warna ekornya tu. Ibunda Naz selalu panggil taugeh ni taugeh kering sebab taugeh ni tak direndam di dalam air seperti kebanyakan taugeh lain yang perlu direndam ke dalam untuk mengekalkan kesegarannya.
Okey, cukup membebel tentang taugeh. Sekarang resepinya pula.
TAUGEH GORENG DAUN KUCHAI
Oleh : Naz's CUTE OVEN, SMALL KITCHEN
Bahan-bahan :
2 cawan taugeh (dibasuh dan ditoskan)
1 cawan daun kuchai (yang telah dipotong-potong)
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit ikan bilis sebagai rencah (lebih sedap jika menggunakan udang segar atau sotong segar)
2 keping tauhu (dipotong kiub)
1 biji cili merah (dihiris)
1 Tbsp sos tiram
3 Tbsp air
Garam
Minyak untuk menumis
Cara-cara :
1. Tumbuk bawang merah, bawang putih dan juga ikan bilis bersama.
2. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bahan tumbuk hingga layu. Masukkan sos tiram dan air. Kacau rata.
3. Masukkan tauhu dan biar seketika agar tauhu sedikit keras dan tidak mudah hancur.
4. Masukkan taugeh dan daun kuchai dan cili hiris serta garam. Gaul rata. Jangan lama sangat sebab kalau taugeh terlalu layu, tak sedap. Tutup api. Boleh dihidang.
SELAMAT MENCUBA!
1 comment:
As salam kak, simple dan sedap menu ni!....i like!...:)
Post a Comment