Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Recent Posts

Friday, January 28, 2011

KEK GULA HANGUS



Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Hari ni buat kek gula hangus untuk MIL.  Dah lama berniat nak buat untuk MIL ni tapi asyik tertangguh jer.  MIL Naz suka kek ni.  Dulu first time buat guna resepi ini juga dari Kak Halimah dan beri MIL rasa.  Dia suka dan lepas tu selalu request buatkan untuk dia.  Kali ni buat bukan sebab request MIL tapi memang saja nak buat untuk MIL(boleh jadi contoh menantu yang baik tak? hehehehheeee...masuk bakul angkat sendiri...kui..kui..kui..).  




KEK GULA HANGUS 
Sumber Resepi : Kak halimah via Koleksi Resipi Pilihan Diana



Bahan untuk gula hangus :
1 cawan gula
1 cawan air panas
2 sudu besar mentega

Cairkan gula dgn api sederhana besar. Bila gula dah agak cair masukkan air panas.(Bab ni kena hati2 sikit tau! Nanti dia meletop letop). Lepas tu masukkan mentega kacau sampai mentega tu cair. Ketepikan.

Bahan untuk kek :
4 biji telur
1 cawan susu pekat
1 cawan tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanila


Cara-caranya :
1. Pukul telur sampai kembang.(warna telur menjadi pucat/’pale’)
2. Masukkan susu pekat - Mixer hingga rata.
3. Masukkan tepung & soda bikarbonat yg diayak terdahulu sedikit demi sedikit.
4. Tuang kan esen vanilla.
5. Last sekali, masukkan gula hangus tadi. Perap adunan ini selama 3 hingga 4 jam (bertutup) untuk mendapatkan sarang yang cantik. Lepas 3 jam, warna bancuhan kek akan berubah.
6. Tuangkan adunan dalam loyang yang sesuai dan kacau supaya tepung tak mendap dan bolehlah dibakar selama 1 jam pd suhu 160°C dengan api bawah sahaja. Balance terakhir 11 minit tu pulak api atas dan bawah.

NOTA :
Adunan kek ni kalau diperap lebih lama, lebih cantik sarang kek lepas dibakar.  Naz dah pernah buat experiment dulu.  

SELAMAT MENCUBA!

4 comments:

Daniela said...

kak kek nie mcm kek sponge ke?
ke sama...ke lain?
(malu nyer....tak tau)

Mas said...

lama mas tak buat kek gula hanguss...sedappnya tengok...

Kak Rosaliza said...

As salam naz...akk suka kek ni tapi dah lama sangat tak buat kek gula hangus ni..kalo dok tepi umah akk , dh tentu akk minta heheh

Ayu said...

memang confirm , naz ni menantu mithali..pandai ambik hati mak mertua
ada lagi tak tu akak nak minta rasa..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...