Assallamualaikum dan salam sejahtera.
Masak sambal tumis udang untuk makan tengahari tadi. Waktu menumis cili mesin tu yang tak tahan.. Hidung dah lah memang tengah perit. Bau tumisan cili kering mesin yang memenuhi ruang dapur tu mencucuk-cucuk hidung ni.. Tapi sebab sambal memang kegemaran orang di rumah ni, ku tahankan jua..
SAMBAL TUMIS UDANG
Oleh : Naz's CUTE OVEN, SMALL KITCHEN
Bahan-bahan :
500 gm udang segar (siang, basuh dan toskan)
1 cawan cili kering yang telah dikisar*
4 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci belacan*
(*dikisar bersama)
1 biji bawang besar (dihiris)
2 Tbsp asam jawa (dibancuh dengan 1/2 cawan air)
Garam
Gula
Minyak masak
Cara-cara :
1. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar sehingga masak dan harum.
2. Masukkan bawang besar. Kacau.
3. Masukkan air asam jawa dan kacau sebati. Biarkan hingga mendidih.
4. Masukkan udang dan kacau sesekali hingga udang masak sepenuhnya.
5. Masukkan garam dan gula mengikut citarasa sendiri. Tutup api.
SELAMAT MENCUBA!
2 comments:
suka sambal udang....terliurnya tengok sambal udang akak.....
samalah macam mas, akak pun terliur tengok tau..rasa nak ambik sekor udang tu lepas tu nyonyot sambalnya yg kat udang tu..uish mesti manis rasa isi udang tu...
Post a Comment