Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Recent Posts

Monday, October 8, 2012

CHECKERBOARD CAKE/ KEK DAM (Aunty Yochna)


ASSALLAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA.

Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha pengasihani. Harap semua pengunjung berada dalam tahap kesihatan yang baik dan dipermudahkan segala urusan..Aminnnnn.

Checkerboard pan aka loyang kek dam ni dah lama ada dalam simpanan. Membuat dan menerai kek dam jer yang belum. Ni tiba-tiba terpanggil lak nak mencuba menggunakan loyang kek dam ni. Cari-cari resepi, terjumpa resepi di bawah ni dari blog Aunty Yochana. Tengok bahan-bahan cam mudah jer, terus tak fikir panjang untuk mencuba resepi ni. 

Rasa kek amat memuaskan, cuma bagi Naz kalau dicurah topping coklat mcm dalam resepi ni, mungkin boleh dikurangkan penggunaan gula di dalam resepi. Ini ikut tekak Naz lah. Tapi kek ni memang sedap, lembut jer bila digigit.. Jiran sebelah rumah pun kata sedap lepas rasa. Naz memang selalu bagi jiran ni rasa sikit kek-kek yang Naz buat. Ada second opinion lagi bagus kan.


CHECKERBOARD CAKE (KEK DAM)
RECIPE: Aunty Yochana

Ingredients:
  • 180 gm. Butter
  • 250 gm. sugar (Next time Naz perlu kurangkan sikit jumlah ni)
  • 3 nos. eggs (Naz guna 2 biji telur saiz A)
  • 1 tsp. vanilla essence
  • 200 ml. fresh milk
  • 250 gm. cake flour (Naz guna tepung gandum)
  • 10 gm. baking powder
  • 1/2 tsp. salt (Tak letak)
  • 60 gm. cooking chocolate - chopped coarsely and melted (Double boiler)


Ganache: Mix together and double-boil

  • 250 gm. chocolate
  • 180 gm. Dairy cream


Method:
(1) Beat butter and sugar till creamy.
(2) Add in eggs one at a time and beat till well mixed.

(3) Pour in the fresh milk gradually and if it cuddels, add a tablespoon of flour and then mix till creamy. Add in salt and vanilla essence.

(4) Add in the balance flour and baking powder and mix thoroughly.

(5) Divide the batter into 2 portions, giving a bit more to the plain portion. (Naz buat sebaliknya)
(6) Add melted chocolate into the lesser portion. (Naz buat sebaliknya)
(7) Use piping bags, fill up the bags with batter and pipe alternately into the ring and then lift up the rings.
(8) You need 3 trays of 9" cake pan to pipe the alternate colours.
(9) Bake at 175C for about 35 mins or till cooked.
(10) For ganache, put all the ingredients into a microwave bowl and microwave it till chocolate melts, stir it till smooth and let it set before pouring onto cake.
(11) Spread each layer of cake with ganache and lay the cakes alternately to get a checkerboard pattern.
(12) Pour balance ganache onto cake and set in the fridge before slicing it.

(13) Slice with a warm knife but not too hot otherwise the chocolate will smudge the cake and it looks untidy.



Untuk chocolate ganache tu, Naz tak guna resepi di atas. Naz gunakan resepi chocolate ganache dari kak Misliha. Resepi ni memang best dan dah lama Naz simpan serta gunakan sebelum ni. Resepi ni dapat masa zaman-zaman Naz tak ada blog ni lagi. Resepi ni dari fotopages kak Misliha  di http://naza214.fotopages.comTapi sekarang fotopages ni dah tak aktif lagi. Kak Misliha dah buat satu blog lain yang rasanya ramai orang kenal dia dengan nama "misscreative" di http://misscreativecakes.blogspot.com/Cantik-cantik ooooo..kek-kek kak Mis ni. Tak percaya pergilah tengok kat blog dia. Untuk resepi chocolate ganache ni, Naz kongsikan di bawah ye.

CHOCOLATE GANACHE (Kak Misliha)
RECIPE BY: Kak Misliha
TRIED BY: Naz @ovenkecil.blogspot.com

Bahan-bahan: (Naz cuma buat 1/2 adunan je)
  • 300 gm cooking chocolate (dadu kecil atau hiris)
  • 200 gm whipping cream
  • 1 tsp butter
Cara-cara:
  1. Panaskan whipping cream di atas api sederhana. Bila nampak buih-biuh kecil mula terbentuk di tepi-tepi periuk, masukkan cooking chocolate dan kacau hingga larut. Tutup api.
  2. Masukkan butter dan kacau hingga cair dan sebati.
SELAMAT MENCUBA!

10 comments:

Sari Yusa Ibrahim said...

jom main dam, Naz sambil makan kek ni best jugak

JaSSNaNi said...

assalamualaikum naz... typo kot atas tu.. assalamualaikum dah kurang A.. :) ehehe.. :)
sedapnya kek ni.. naz pakai loyang camne yg dia leh jadi layer camtu? kreatif betul lah.. :)

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Wah rajin betul Naz berdam bagai.. tergoda i u..

tapi entah bila lah rajin buat kek dam ni.. main dam boleh ajer.. jom Sari Yusa :D

dZana said...

cantik topping ganache naz.. licin jer.. tgok kek cantik camni mmg rasa sayang nak mkn.. tpi akk nak minta sikit boleh.. hihihi

izahdaut said...

akakkk.. how dare uuuuu. ececehhh... tengok je la kek akak ni.. musim cekelat dah habis.. stok dah tak de. hehehhe.. cantik kemasss je keknya.. leh order tak? hehe

Qasey Honey said...

slm syggg kak Naz...

wah ade kek la kt sni...sedapnya..sedapnya...lebih lg kek coklat menelan liur aje la tgk...

mmg kemas n cantik deco kek tu...bhn pon simplekan..QH suka yg cmni ni..

Liza said...

cantik deko tu, geram pulak akk nengok....hihihii

JUICY CAFE said...

as-salam sis..
wahhh kek dam dh muncul sis..lama x buat kek nih..

JaSSNaNi said...

>> nani ade fb.. naz nak add leh gi kat Norahnani Ismail.. :)
umur nani 35.. naz bape ye.. :) anak sulong nani mmg tengah PMR skrg.. dah besar dia.. :)

Rohah said...

kerajinan tahap maximum ye Naz...kita cari loyang tak dpt, smpi habis stock..susah nk cari loyang ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...