Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Recent Posts

Thursday, 5 May 2011

KENTANG PUTAR DAN SOSNYA


Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Kentang putar memang kegemaran kebanyakan orang. Membuatnya pun bukanlah susah cuma sos untuk kentang putar yang kebanyakan orang tidak tahu cara membuatnya.

Resepi sos kentang putar ini, Naz ambil dari My Resepi kepunyaan daunpandan. Baca komen dari orang yang dah mencubanya, semuanya memuji kesedapan sos ini. Tak tahan pula tu tengok si Mas ni asyik tayang kentang putar dia beberapa kali di blognya. Jadi Naz pun ambil keputusan mencuba sos dari daunpandan ini. 

Anakanda Haris di rumah ni memang suka sangat dengan kentang putar. Kalau pergi KFC, harus beli kentang putar. Sebelum ini, Naz memang pernah membuat kentang putar tapi tanpa sosnya..heheheee.. Ni kes tak taulah nak buat sos tu. Selalu makan dengan  sos cili je. Sekarang dah lengkap kentang putar bersama sosnya sekali.


KENTANG PUTAR

Bahan-bahan :
  • Beberapa biji kentang (ikutlah banyak mana nak)
  • Sedikit susu segar
  • Serbuk lada hitam atau lada hitam yang ditumbuk
Cara-cara :
  1. Kupas kulit kentang, basuh dan potong 8. Rebus hingga empuk.
  2. Toskan kentang yang telah empuk. Lenyek hingga halus atau boleh kisar di dalam food processor sambil memasukkan sedikit demi sedikit susu segar dan lada hitam sehingga mendapat texture yang anda inginkan.
  3. Scoopkan ke dalam mangkuk dan tuangkan sos ke atasnya sebelum dimakan.

SOS KENTANG PUTAR
Sumber resepi : daunpandan (My Resipi)


Bahan-bahan :
  • 650 ml air
  • 5 sudu besar stok ayam pekat (dalam botol kaca)
  • 1 biji bawang besar -dicincang
  • 1 batang saderi - dicincang (Naz guna 2 rumpun saderi)
  • 40 gm mentega
  • 20 gm tepung gandum (Naz guna 2-3 Tbsp tepung gandum)
  • 1 Tbsp sos tomato
  • 1 Tbsp sos tiram
  • Sedikit serbuk lada hitam
  • Beberapa titis kicap pekat (untuk memberi warna)
  • Garam (Naz tak letak pun)
Cara-cara :
  1. Masak air bersama stok ayam, saderi dan bawang besar hingga mendidih. Kecilkan api dan renih selama 10 minit. Tutup api dan tapis ke dalam mangkuk.
  2. Cairkan mentega di dalam periuk di atas api sederhana. Masukkan tepung gandum. Kacau hingga tidak melekat di tepi periuk.
  3. Tuang air rebusan sedikit demi sedikit sambil dikacau agar tidak bergentel.
  4. Masukkan sos tomato dan sos tiram, juga beberapa titis kicap pekat(sebagai pewarna). Masukkan serbuk lada hitam.
  5. Masak hingga mendapat kepekatan yang diingini. Untuk garam, rasa dulu sos kentang putar tu sebab stok ayam dan sos tiram pun dah masin. Naz tak letak pun garam..  
Inilah rupa stok ayam pekat di dalam botol..


Satu lagi gambar..close up punya..

SELAMAT MENCUBA!


7 comments:

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

rajin nya...dah tentu tentu sedap ..
kita biasa makan KFC punya jer...

kak uteh said...

naz, tuk kentang tu, kita letak susu byk mana?? ckp sekadar melembutkan kentang tu aje ye.

tun_telani said...

sedap!! tun selalu berangan2 je nk wat. hehe.. selalu lupa nk beli daun saderi tuh.

Sari Yusa Ibrahim said...

nak buat.. nak buat... abaikan daun saderi tu bleh tak??? hehe

noraliza said...

EMM..NMPAK SEDAP SGT..THANKS A LOT BG RESEPI NI..DH LAMA CARI CRA WT SOS NYA..

Kak Sam said...

Bila le nak try resepi ni. Malas sungguh le.

Zuwairi Aiman said...

Salam kunjungan.. sedapnya kentang putar tu.. singgah la ke blog saya ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...