Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Recent Posts

Sunday, 3 April 2011

KARIPAP BAKAR


Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Cuma menu yang mudah hari ini. Karipap bakar. Resepi di bawah ni dapat lebih kurang 8-10 biji karipap saiz biasa tu. 

KARIPAP BAKAR
Resepi Oleh : Naz's CUTE OVEN, SMALL KITCHEN

[A] Bahan-bahan Doh :
  • 1 cawan tepung gandum
  • Secubit garam
  • 80 gm mentega
  • Air sejuk dari peti sejuk secukupnya

Cara-cara :

  1. Gaulkan tepung gandum dengan garam.
  2. Masukkan mentega dan gaul hingga menjadi seperti serbuk roti.
  3. Masukkan air sedikit-sedikit sambil menguli hingga menjadi doh. Balut doh dengan plastik pembalut makanan dan simpan di dalam peti sejuk. Keluarkan 10-15 minit sebelum digunakan untuk membentuk karipap. 
  4. Canai doh dan terap doh menjadi bulat. Isikan inti di tengah doh dan kelim tepi-tepinya dengan kemas. Susun karipap di atas loyang pembakar dan bakar dalam oven pada suhu 200 C selama 20 minit atau hingga karipap bewarna keperangan.

[B] Bahan-bahan Inti :
  • 4 biji kentang saiz sederhana (didadu kecil)
  • 1 cawan daging cincang
  • 1/2 biji bawang besar (dicincang)
  • 3 biji bawang merah (ditumbuk)
  • 2 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 1/2 inci halia (dicincang)
  • 2 Tbsp serbuk kari daging
  • Air secukupnya
  • Garam secukupnya
  • Sedikit daun sup (dihiris)
  • Sedikit minyak jagung untuk menumis

Cara-cara : 
  1. Panaskan minyak jagung di dalam non stik pan. Tumiskan bahan tumbuk dan juga bawang besar hingga layu. Masukkan rempah kari dan gaul rata atas api sederhana.
  2. Masukkan daging cincang dan gaul sebati. Masukkan pula kentang dan sedikit air dan biarkan hingga air kering dan kentang empuk. Masukkan garam dan kacau sesekali supaya tidak hangit di bahagian bawah. 
  3. Apabila kentang telah empuk dan air telah kering, masukkan hirisan daun sup dan gaul rata. Tutup api dan sejukkan sebelum digunakan.

  

5 comments:

lina_pg said...

salam naz..karipap versi bakar..idea yang bagus..tak berminyak bagus utk kesihatan..ada lagi tak?meh tuko ngan kek oren

Mama2Q said...

salam..ada jer idea ek....karipap bakar a pulok..tak penah rasa agi ni..

Wattie said...

salam ziarah,
ambooii banyaknya hidangan kat sini

Isteri @ Ibu Yg Kiub said...

SAlam...Saya baru terjah blog anda.Macam best jer karipap bakar..

Ambreen said...

Looks so delicious ... perfect looking edges! The flavors in this sound fantastic :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...