Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Thursday, 31 March 2011

NASI AYAM PENYET


Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Masak Nasi Ayam Penyet ni untuk santapan famili. Banyak versi rasanya nasi ayam penyet ni..Pelbagai  resepi ada. Ini versi Naz sendiri.. Buat dengan cara yang paling mudah je.

NASI AYAM PENYET
Sumber : Naz's CUTE OVEN, SMALL KITCHEN

[A] Nasi putih

Bahan-bahan :

  • Beras dan 2 helai daun pandan - masak menjadi nasi putih biasa

[B] Ayam penyet


Bahan-bahan :
  • 1/2 ekor ayam (dibuang kulit, dibersihkan dan dipotong ikut suka)
  • 4 inci halia
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 Tbsp jintan putih
  • 1 Tbsp jintan manis 
  • 1 tsp serbuk kunyit
  • Garam secukup rasa


Cara-cara :
  1. Tumbuk halia, bawang putih, jintan putih dan jintan manis. Campurkan bahan tumbuk ini bersama serbuk kunyit dan garam; seterusnya gaul dengan ayam. 
  2. Masukkan air dalam pengukus dan susun ayam dalam kukusan. Kukus ayam selama lebih kurnag 15 minit. (air kukusan jangan dibuang - akan digunakan untuk memasak sup).
  3. Setelah masak, panaskan minyak di dalam kuali dan goreng ayam tadi. Tidak perlu terlalu lama kerana isi ayam telah masak semasa proses mengukus tadi.
  4. Angkat ayam dari kuali dan ketuk sebelum dihidangkan.
ayam di dalam kukusan...


[C] Sup bebola ayam


Bahan-bahan :
  • 20 biji bebola ayam - dibasuh dan dibelah 2
  • 2 biji kentang - dikupas kulit, dibasuh dan dibelah 8
  • 4 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 sup bunjut
  • Air dari kukusan tadi
  • 2 Tbsp minyak jagung - untuk menumis
  • Garam secukup rasa
  • Daun bawang dan daun sup untuk hiasan


Cara-cara :
  1. Tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia. Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bahan tumbuk hingga layu dan wangi.
  2. Masukkan air dari kukusan tadi bersama sup bunjut. Biar hingga menggelegak.
  3. Masukkan kentang. Bila kentang empuk, masukkan bebola daging ayam dan juga garam. Biar seketika. Tutup api. Taburkan hirisan daun bawang dan daun sup bila menghidang.

[D] Sambal belacan ayam penyet


Bahan-bahan :
  • 2 biji cili merah
  • 10 - 15 biji cili padi
  • 5 biji bawang merah (hiris kasar)
  • 20 gm belacan
  • 1 Tbsp udang kering 
  • 1 biji buah tomato (dibelah 4)
  • 1 Tbsp gula merah
  • Garam
  • Minyak untuk menggoreng
  • Asam limau sekiranya suka

Cara-cara :
  1. Panaskan minyak di dalam kuali. Gorengkan semua bahan satu per satu. Angkat.
  2. Tumbuk atau kisar bahan-bahan gorengan tadi. Sesuaikan rasanya. Perahkan asam limau. Hidangkan dengan nasi, ayam penyet dan juga sup bebola ayam.
SELAMAT MENCUBA!

3 comments:

Chik Mimi said...

ghajennya Naz,akak makan tak pernah buat pun tak pernah hehehe

cikmanggis said...

salam Naz..Cm nak cuba cara Naz ni ..ayam di kukus dulu.Selalunya Cm rebus je.Tentu cara kukus ni lebih baik sebab manis ayam tu tak hilang:)

muzhirah said...

Naz...sedapnyer. Teringat masa mkn kat Miri...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...