Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Recent Posts

Sunday, March 27, 2011

APPLE PIE


Assallamualaikum dan salam sejahtera.

Tuan dapur baru dapat bersidang hari ni. Dah jadi macam biskut chips more pulak sekarang. 'Sekejap ada, sekejap tiada'.. heheheee.. Tapi rasanya Naz ni bukannya 'sekejap ada, sekejap tiada' tapi 'sekejap ada, lama tiada..'.haahaaahaaaa...

Nak buat macam mana kan.. Anakanda Maisarah Hani tu dah mula melasak. Tak boleh ditinggal-tinggalkan bermain sendiri. Dah mula suka berdiri tapi tak 'pass' lagi untuk berdiri tanpa berpegang. Yang menjadi masalahnya, bila berjaya berdiri saja, automatik tangannya melepaskan pegangan. Jadi kenalah umminya jadi 'body guard' sepanjang masa supaya tak tersungkur atau tersembam anakandanya tuuu.. Tu tak masuk lagi part mengutip apa je yang dia jumpa di atas lantai dan masuk ke mulut. 

Jadi mulai sekarang ada sedikit kekangan untuk Naz memasukkan entry-entry yang baru. Bila ada kelapangan dan ada kesempatan barulah ada entry. Kalau tidak sunyi sepi je la blog ni.. Apa-apa pun, 'family first..right?'.


Buat pai epal ni atas request kawan(Isma) untuk satu majlis di USM yang melibatkan kakitangan dan pelajar program Dietetik dan Pemakanan. Isma request bagi pihak Dr. Sakinah (bos lama Naz masa kerja di USM dulu). Majlis ni adalah sempena pelancaran buku Dr. Sakinah serta hari kerjaya diet dan 'continues dietetic education'. Isma tempah 3 biji epal pai.. 


Resepi seperti biasa di bawah yer..

APPLE PIE (untuk bekas pai 9 inci)

1) Bahan-bahan untuk pastri :
  • 2  3/4 cawan tepung gandum
  • 1/4 tsp garam halus
  • 2 Tbsp gula pasir
  • 200 gm butter (pada suhu bilik dan potong menjadi kiub-kiub kecil)
  • 1/4 cawan air ais/ air sejuk dari peti ais
Cara-cara :
  1. Dengan menggunakan mixer atau pun tangan, campurkan tepung gandum, garam halus dan juga gula. Gaul sebati.
  2. Masukkan butter dan gaul hingga sebati atau menjadi seperti serbuk roti. 
  3. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga terhasil doh yang bila dipicit dengan hujung jari, ianya boleh bergumpal dan bercantum.
  4. Uli dengan tangan menjadi bebola dan bahagi dua. Canai setiap doh menjadi rata (tak apa walaupun tebal lagi doh tu. Tujuan supaya senang untuk dicanai selepas dikeluarkan dari peti sejuk apabila nak digunakan). Kalau nak simpan dalam bentuk bebola jer pun tak apa.
  5. Balut setiap doh berasingan dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1 jam.
2) Bahan-bahan untuk inti epal :
  • 1 kg campuran epal hijau(Granny Smith) dan epal merah(Royal Gala)
  • 1/4 cawan gula pasir
  • 1/4 cawan gula perang lembut(soft brown sugar)
  • 1 Tbsp jus lemon
  • Secubit garam halus
  • 1 tsp serbuk kayu manis(ground cinnamon)
  • 1/4 tsp serbuk buah pala(ground nutmeg)
  • 2 Tbsp butter atau marjerin
  • 1 Tbsp + 1 tsp tepung jagung
Cara-cara :
  1. Basuh epal dan kupas kulitnya. Kemudian buang bahagian tengahnya dan hiris-hiris epal tersebut.
  2. Di dalam sebuah mangkuk, masukkan hirisan epal dan tuangkan jus lemon. Gaul rata. 
  3. Masukkan gula pasir, gula perang garam dan taburkan serbuk kayu manis serta serbuk buah pala. Gaul sebati. Tutup mangkuk dengan plastic wrap dan biarkan pada suhu bilik selama 3 jam. Tujuannya supaya air dari buah keluar. Sementara itu, boleh keluarkan doh dari peti ais dan biar pada suhu bilik selama 10 minit untuk memudahkan proses mencanai. 
  4. Setelah 3 jam, toskan buah epal selama lebih kurang 15 minit. Jus yang diperolehi dari buah epal ni jangan dibuang tau! 
  5. Masukkan jus epal ke dalam periuk(lebih elok kalau yang non stik) bersama butter. Atas api sederhana didihkan jus hingga sedikit likat dan menjadi karemel(kelihatan buih-buih yang banyak terhasil). Tutup api.
  6. Masukkan semula hirisan-hirisan buah epal tadi ke dalam mangkuk dan gaul dengan tepung jagung.
  7. Kemudian masukkan jus epal yang telah menjadi karemel tadi. Gaul sebati.
3) Cara menyediakan pai epal :
  1. Canai salah satu doh(yang telah 10 minit dalam suhu bilik) di antara dua helai plastik pembalut sehingga mendapat diameter sekurang-kurangnya 12 inci atau lebih besar dari acuan pai. 
  2. Kemudian alihkan doh dengan cara menggulungkan doh pada rolling pin dan pindahkan ke dalam mangkuk/tin pai dengan cermat. Kemaskan bahagian dalam mangkuk/tin pai. Potong lebihan doh.
  3. Tuangkan inti epal ke dalam mangkuk.
  4. Canai pula satu lagi doh seperti (1). Kemudian seperti (2) alihkan doh menutupi bahagian atas mangkuk/tin pai. Kemaskan bahagian tepi-tepi pai dengan cara mengelim doh menggunakan jari atau dengan menekan doh menggunakan garfu.
  5. Dengan menggunakan pisau, buat beberapa belahan di permukaan pai(seperti gambar di bawah). Tujuannya ialah untuk pengudaraan pai semasa proses pembakaran.
  6. Sapukan permukaan pai dengan telur dan taburkan sedikit gula perang sekiranya suka.
  7. Bakar di dalam oven pada suhu 200 C selama 45-50 minit.  (****Letakkan sehelai aluminium foil di bawah bekas pai pada rak pembakar sebelum membakar. Ini adalah untuk mengelakkan jus yang keluar dari belahan pai dari menitis mengotori oven). Sejukkan dulu sebelum dipotong.



2 biji pai dah selamat masuk ke dalam kotak. Posingkan kejap yang satu tu..


    10 comments:

    ziey said...

    sedap nya pai ni..nati nk CNP resepi boleh...

    Sari Yusa Ibrahim said...

    wow! rupa cantik, persembahan menarik... samalah kita Naz, sekejap ada... lamaaaaaaaaaaa takda... hahaha

    Chik Mimi said...

    Naz heheheh ade sekejap,ilangnya lamaaaaaaaa calit akak pun camgitu,psttt cantik apple pai naz tu

    Daniela said...

    AAA KAK....nama anak akak hani gak..wuuu sama laaa...

    Nieza said...

    salam winduuu kak...wahhh menarik apple pai ni nanti nk cubalah..minta izin copy resepi masuk list dulu..hehe

    zarin said...

    anak saya hasya tu saaaangat suka makan apple pie ;-)
    kalau boleh hari2 nak apple pie tp saya yg malas hihi

    ♥LOVE2COOK♥ said...

    That is one perfectly baked apple pie! Wish for a slice now ;)

    Treat and Trick said...

    Amboi cantik apple pie tu, nak sikit boleh?

    dZana said...

    cantik pie naz.. akk tgok terus terliur dah ni..

    Mamasya said...

    Apple belum pernah cuba...kalau dkt dgn Ana boleh minta sepotong..hi..hi.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...